Weblog burgemeester Céline Blom

Welkom op de weblog van burgemeester Céline Blom.

December 2024

Samen voor rechtvaardigheid en mensenrechten

6 december 2024
Vrijheid. Het is een woord dat we vaak gebruiken, maar misschien niet altijd ten volle beseffen. Hoe bijzonder is het dat we in Nunspeet – in Nederland – in alle vrijheid onze mening kunnen uiten, onze overtuigingen kunnen volgen en ons leven kunnen leiden zoals we dat willen? Vrijheid is een groot goed. Maar voor veel mensen elders in de wereld is dit helaas niet de realiteit.

Daarom organiseert Amnesty International op vrijdag 6 december van 17.00 tot 18.00 uur een fakkelwake op het marktplein in Nunspeet. Een moment om stil te staan bij mensen die omwille van hun overtuigingen, woorden of wie ze zijn, onterecht gevangen zitten of vervolgd worden. Het beeld van fakkels en kaarsen is krachtig: het laat zien dat zelfs een klein licht de duisternis kan doorbreken, en dat wanneer we onze lichten bundelen, we een groot verschil kunnen maken.

Maar licht alleen is niet genoeg. Woorden hebben óók kracht. Daarom nodig ik u van harte uit om op 10 december, de Dag van de Mensenrechten, samen brieven te schrijven in de hal van het gemeentehuis. Van 11.00 tot 16.00 uur kunt u daar een brief schrijven aan autoriteiten om op te komen voor de vrijlating van onschuldigen, of een kaart sturen aan degenen die onze steun nodig hebben. Om 11.00 uur zal ik deze schrijfactie openen door zelf de eerste brief te schrijven.

De fakkelwake en schrijfactie herinneren ons eraan hoe waardevol en kwetsbaar vrijheid is. Ze vragen ons om niet passief toeschouwer te blijven, maar verantwoordelijkheid te nemen. Vrijheid en mensenrechten zijn geen vanzelfsprekendheden; ze vragen om bescherming, om inzet – van ons allemaal.

Laten we samen het licht laten schijnen. Voor rechtvaardigheid. Voor gelijkheid. Voor vrijheid.

Schrijft u mee?


De maand december 

3 december 2024
Sinterklaas is weer in het land en de eerste kerstversiering verschijnt al weer. De decembermaand is aangebroken. Een maand van tradities, samenzijn en reflectie. Het is een tijd waarin we stilstaan bij wat echt belangrijk is: warmte, verbinding, licht en hoop. In deze donkere tijd van het jaar spelen lichtjes een grote rol. De kerstverlichting in onze straten en de sfeervolle decoraties in huizen en winkels brengen niet alleen sfeer, maar ook een gevoel van geborgenheid. Ze herinneren ons eraan dat, hoe donker het ook lijkt, er altijd lichtpuntjes zijn.

December nodigt ons ook uit om vooruit te kijken. Wat willen we meenemen naar het nieuwe jaar? Wat laten we achter? Samen bouwen we verder aan een toe-komst waarin iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt. Hoop is daarbij onze drijvende kracht. 

Ik wil u allen aanmoedigen om in deze maand extra aandacht te hebben voor elkaar. Niet iedereen ervaart deze tijd als vreugdevol. Eenzaamheid, financiële zorgen of verlies kunnen zwaar wegen. Een klein gebaar – een kaartje, een glimlach, een luisterend oor, een uitgestoken hand – kan een wereld van verschil maken.  
Ik wens iedereen een maand vol warmte, licht en verbondenheid. Geniet van de feestdagen, koester de momenten met uw dierbaren en zie om naar elkaar.  December is ook de maand van de cadeautjes. Het wordt ons online erg gemakkelijk gemaakt. Maar mijn advies: koop in den vreemde niet wat uw eigen dorp u biedt!  

November 2024

Zorgen om de wolf

28 november 2024
Woensdagavond gingen wethouder Wichert Stoffer en ik op de koffie bij een groep verontruste inwoners van Hulshorst. Meerdere van hen hebben in de afgelopen periode te maken gehad met aanvallen van wolven op hun dieren. Een ingrijpende gebeurtenis voor deze mensen. Hun verhalen en zorgen raakten me diep.

Ik proefde boosheid. Maar vooral zorgen. Waar stopt dit, hoe lang gaat dit door. Wanneer en waar slaat de wolf weer toe? En de frustratie: waarom kunnen en mogen we niks? Ik heb uitgelegd dat de bevoegdheden van een burgemeester zich echt beperken tot een acute gevaarssituatie tussen een wolf en een mens, of een wolf en een hond.   

Wethouder Stoffer maakte klip en klaar duidelijk dat het college van B&W de zorgen van de inwoners deelt en dat we al eerder via de Provincie bij de Europese Commissie hebben aangedrongen op het kunnen en mogen nemen van afdoende maatregelen. De wolf is er, daar kunnen we weinig aan veranderen. Het is ook geen probleem zolang de wolf in de natuurgebieden van de Veluwe blijft. Maar in toenemende mate worden wolven gesignaleerd in bewoonde gebieden. En dat willen we niet.

Ik neem de oprechte zorgen van deze inwoners mee in mijn komende gesprekken met de gedeputeerde en de staatssecretaris. Laten we hopen dat we snel meer perspectief kunnen bieden!


Tunnels, een symbool van verbinding

19 november 2024
Afgelopen vrijdagmorgen was ik één van de vele belangstellenden bij het plaatsen van de tunnels in de stationsomgeving. Ik was onder de indruk van wat er allemaal gebeurde op het bouwterrein. Vele kranen, trekkers, vrachtwagens en vooral het enorme aantal oranje jassen; de harde werkers die de klus moesten klaren. Twee tunnels plaatsen in één weekend. Wat een uitdaging…

Tijdens de plaatsing voelde ik trots. Het was prachtig om te zien hoeveel belangstelling er was vanuit onze samenleving en daarbuiten. Jong en oud. Op het terrein was er een sfeervolle drukte. Kinderen stonden met grote ogen te kijken naar de imposante machines, ouders legden alles vast met hun telefoons, en techniekliefhebbers stonden te discussiëren over de complexiteit van de operatie. Ook de livestream trok veel kijkers, wat bewijst dat dit project in het hart van Nunspeet leeft.

Een spoortunnel is meer dan een bouwproject; het is een symbool van verbinding. Al jarenlang ervaren we in Nunspeet de nadelen van de drukke spoorwegovergang. Met deze tunnels in een vernieuwde en aantrekkelijke stationsomgeving verbeteren we de veiligheid én de bereikbaarheid van ons dorp. Dit project is tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerking tussen de gemeente, ProRail en vele andere betrokkenen. Maar wat mij het meeste raakt is de betrokkenheid van u, de inwoners. Samen bouwen we aan een toekomstbestendig Nunspeet, en deze tunnels zijn daar een krachtig symbool van.


Lopen is gezond, sport verbindt!

11 november 2024
Alhoewel ik zeker geen goed getrainde loper ben heb ik afgelopen zaterdag meegedaan aan de Zandenplasloop. Wat een leuk evenement. Het parcours langs de Zandeplas en door de omliggende natuurgebieden was werkelijk adembenemend. De rust van het water, het groen van de bomen en het gevoel van vrijheid dat het lopen buiten met zich meebrengt, dat is echt genieten.

De sfeer was al vanaf het eerste moment geweldig. De energie van de lopers, de aanmoedigingen van de toeschouwers en de inzet van alle vrijwilligers maakten de start al meteen onvergetelijk. Na wat opwarmen en leuke gesprekjes gingen we van start. Of je nu de korte of lange afstand liep, het gevoel van saamhorigheid was overal voelbaar. Voor en na de loop sprak ik diverse medelopers. Ik was onder de indruk van de verhalen van mensen die van ver kwamen om hier mee te doen, maar ook van onze eigen inwoners die elk jaar weer deelnemen.

Met een trots en voldaan gevoel kijk ik terug op de Zandenplasloop en ik hoop dat velen van jullie net zo hebben genoten. Voor iedereen die er dit jaar niet bij kon zijn, zou ik zeggen: kom volgend jaar zeker meedoen of kom langs om aan te moedigen! Het is een prachtige combinatie, gezond bezig zijn (5 of 10 km) en gelijktijdig genieten van onze prachtige omgeving. En het is gewoon gezellig. Sport verbindt ons, brengt ons dichter bij elkaar en laat ons het beste in elkaar zien.

Tot de volgende editie!
 

Oktober 2024

Goede contacten in Brussel

18 oktober 2024
Vorige week werd in Brussel de Europese Week van Regio’s en Steden gehouden. Samen met wethouder Stoffer maakte ik 3 dagen deel uit van de Regio Zwolle-delegatie en bezochten we Brussel. Om te leren, te inspireren en vooral om te netwerken.

Om iets voor elkaar te krijgen is het belangrijk om anderen te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en anderen te interesseren voor goede plannen. Dat geldt voor onze gemeente, onze regio, provincie of het Rijk. Maar ook voor Europa. We hebben ook lokaal te maken met Europese wet- en regelgeving. Daarom is het van belang om goede contacten te hebben in Brussel. Tijdens ons bezoek hebben we met medewerkers van de Europese Commissie en met andere belangenbehartigers o.a. gesproken over de Europese regelgeving waar wij mee te maken hebben. Pleiten voor aanpassing van regels die ons belemmeren, maar ook lobbyen voor wetgeving die ons kan helpen bij de ontwikkeling van ons gebied en het versterken van inwoners, bedrijven en instellingen. En ook het bieden van ondersteuning.

Een voorbeeld hiervan is het verbinden van onderwijsinstellingen aan sectoren waarin de komende decennia een tekort aan werknemers dreigt te ontstaan. Vanuit het programma “Jobs and Skills” kan de Europese Unie hierin ondersteunen. Ook de energietransitie is een onderwerp waar in Brussel veel aandacht voor is. Maar welke uitdagingen er regionaal precies spelen is minder goed be-kend. We hebben bij beleidsmakers onder de aandacht gebracht dat de zoektocht naar alternatieven naast zon en wind in onze regio een urgent onderwerp is.

Als ik terugkijk op deze dagen besef ik dat de Europese Week van Regio’s en Steden meer is dan alleen een conferentie. Het is een platform voor samenwerking, inspiratie en innovatie. We keren huiswaarts met nieuwe inzichten, waardevolle contacten en een hernieuwde overtuiging dat Europa niet ver weg is, maar juist dichtbij. Ook in onze gemeenten en regio’s hebben we te maken met Europees beleid. Daarom zijn leren en inspireren, maar vooral het leggen en onderhouden van goede contacten in Brussel erg belangrijk. 
 

September 2024

Direct duidelijk, deal?

17 september 2024
Afgelopen donderdag ondertekende ik de Direct Duidelijk Deal. Ik zette mijn handtekening onder een document dat verklaart dat wij als gemeente aan de slag gaan om begrijpelijker te schrijven voor onze inwoners. Twee partijen uit de gemeenteraad kwamen met dit voorstel. En dat is een heel goed voorstel, want het is heel belangrijk om duidelijk te communiceren. Onbegrijpelijke informatie van de overheid kan leiden tot misverstanden, fouten en zelfs tot financiële of andere problemen voor inwoners. 

Dus wij gaan hiermee aan de slag. Het zal echt wel even duren voordat alle brieven en andere documenten die wij versturen begrijpelijker zijn geschreven. Het zijn er nogal wat. En dat geldt ook voor de gemeenteraad. Want er komen nogal wat moeilijke woorden langs tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Wat is een voorbereidingsbesluit? En wat betekent een verordening?

Ik probeer sinds kort de vergaderingen zo voor te bereiden dat wat ik vertel ook direct duidelijk is. Ik omschrijf het in andere woorden of leg even uit wat een moeilijke term betekent. Pas was ik op bezoek bij de bewoners van Philadelphia aan de Aarweg. Zij zijn trouwe kijkers van de raadsvergadering. En het was hen al opgevallen dat ik het beter uitleg. Goed opgemerkt! Volgende week donderdag is de volgende vergadering van de gemeenteraad. En dan ga ik zeker weer mijn best doen direct duidelijk te zijn. Net als de gemeenteraad en de wethouders, want dat doen we samen. Kijkt u, kijk jij mee? En wordt het toch te ingewikkeld? Laat het weten. Deal?

De raadsvergadering is elke laatste donderdag van de maand. Kijk live mee via RTV Nunspeet of de website nunspeet.raadsinformatie.nl


‘Je gemeente doet er alles aan’

10 september 2024
Jeugdzorg, ontwikkeling van nieuwe woongebieden, veiligheid, onderhoud van wegen en groen... Een kleine greep uit de taken waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn. Deze week start de campagne ‘Je gemeente doet er alles aan’ van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Om ons als gemeente zo goed mogelijk te kunnen inzetten voor al deze taken is geld nodig. Daarom vragen wij het nieuwe kabinet om verstandige en goede besluiten te nemen. Iedereen heeft recht op goede zorg en een veilige en schone omgeving om in te wonen.

En die schone omgeving om in te wonen, wil ik vandaag uitlichten. We willen graag een nette en verzorgde gemeente zijn. De collega’s van de buitendienst zetten zich hier dagelijks voor in: afvalbakken worden geleegd, de parken worden netjes bijgehouden en de wegen zijn schoon. Als het flink heeft gewaaid - of na een autobrand zoals afgelopen weekend - worden wegen, (fiets)paden en woonerven direct schoongeveegd. En missen zij iets, dan wordt via de oplettende inwoner een melding gedaan via nunspeet.nl/ietsmelden en wordt het alsnog opgelost. Samen houden we onze gemeente netjes.

En samen betekent iedereen. Van jong tot oud. Aankomende vrijdag gaan ruim 2.500 inwoners van Nunspeet, Harderwijk, Oldebroek en Elburg de straat op om hun handen uit de mouwen te steken en de gemeenten nog schoner te maken. Ik mag ’s morgens de kick off doen van ‘Noord Veluwe in 1 dag schoon’ onder toeziend oog van honderden scholieren en influencer Milan Knol om vervolgens samen rondslingerend zwerfafval op te ruimen. Naast al deze scholieren helpen ook circa 50 vrijwilligers en een aantal bedrijven mee. Laten we er samen voor zorgen dat we onze omgeving schoon houden. Als gemeente en als inwoner. Samen doen we er alles aan
 

Augustus 2024

Jubilea

27 augustus 2024
Na een paar heerlijke weken zomervakantie ben ik vorige week weer begonnen. Een week waarin ik rustig kon opstarten, omdat de meeste (commissie)vergaderingen pas weer in september plaats vinden. Mijn agenda bestond die week uit overleggen om bij te praten over actuele zaken en ook uit het bezoeken van jubilerende echtparen die (meer dan) 60 jaar getrouwd zijn. Een van mijn favoriete ‘werkzaamheden’; een prachtig onderdeel van mijn functie als burgemeester.

Elk bezoek is uniek. Tot aan de voordeur weet ik eigenlijk helemaal niets. Wat tref ik erachter aan? Een gezellige huiskamer vol familie of juist knus met z’n drietjes op de bank aan de koffie. Soms zijn de echtparen wat nerveus, omdat de burgemeester komt. Nou, dat is helemaal niet nodig hoor. Ik ben ook gewoon een mens. En ik kijk uit naar de verhalen die de echtparen de afgelopen 60 jaar hebben meegemaakt. Verhalen van vroeger, verhalen over de gemeente Nunspeet, bijzondere momenten, maar ook emotionele en verdrietige dingen komen in de gesprekken aan de orde.

Een van de vragen die bijna altijd terugkomt: komen we ook op Facebook? Prachtig! Natuurlijk, als u dat wilt dan deel ik het graag. Ik laat graag zien wat mij als burgemeester bezighoudt. Meer dan 60 jaar getrouwd is uniek en dat mag gezien worden.

Dat echtparen 50 jaar getrouwd zijn, komt iets vaker voor. Enkele keren per jaar organiseren we als College van B&W een middag waarin we deze jubilea bij elkaar brengen. Een middag van elkaar ontmoeten, herinneringen ophalen en het weerzien van ‘oude bekenden’. Half september staat er weer een middag op het programma. En ik kijk ernaar uit!

Ik realiseer mij dat deze ontmoetingen niet voor iedereen zijn weggelegd vanwege een overlijden, scheiding of nooit een maatje kunnen vinden. Misschien ontmoeten we elkaar op een ander moment. Eind september is de Week van de Ontmoeting en worden een week lang allerlei gratis activiteiten georganiseerd: wandelen, biljarten, bloemschikken. Houd de aankomende weken het lokale nieuws in de gaten. Wie weet spreken we elkaar dan!
 

Juli 2024

Veteranen en vluchtelingen

1 juli 2024
Afgelopen zaterdag was het landelijke veteranendag: een dag waarbij de erkenning voor veteranen tot uiting komt. Minister Kajsa Ollongren sprak haar waardering uit aan alle veteranen: “Onze veteranen hebben zich ingezet voor iets wat groter is dan zijzelf. Ze stonden op voor de vrede en veiligheid van anderen. Moeilijk en onbaatzuchtig werk dat ons respect verdient.”

Al heel wat jaren organiseren wij – rond de datum van de landelijke veteranendag – samen met de gemeenten Elburg en Oldebroek de regionale veteranendag. Dat doen we ook komende zaterdag weer, in de prachtige historische officiersmess op ‘de knobbel’. We tonen respect voor onze veteranen. Het is dankzij hun inspanningen dat wij in vrede kunnen leven en kunnen genieten van de vrijheden die we soms als vanzelfsprekend beschouwen.

Diezelfde dag – 6 juli – houden de jonge asielzoekers in de opvang aan de Elspeterweg 44 in Nunspeet een open huis. Van 13.00 tot 16.00 uur maken ze graag kennis met u en vertellen zij u graag over hun verblijf in Nederland. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd, speciaal ook voor kinderen. Er zijn bovendien lekkere hapjes uit de landen waar de jongeren vandaan komen. Een unieke kans om kennis te maken met deze jongeren en een kijkje te nemen achter de schermen van de opvang. Komt u ook?

Voor mij twee bijzondere bijeenkomsten op één dag. Beide hebben ze te maken met vrede. De veteranen hebben ervoor gevochten, de jonge asielzoekers zijn voor oorlog en geweld gevlucht. Zij hunkeren naar vrede.

Juni 2024

Zomerreces

28 juni 2024
De zomervakantie staat voor de deur. Voor de gemeenteraad is het tijd voor het jaarlijkse zomerreces. Even geen officiële vergaderingen van raad en raadscommissies in de komende maanden. Uiteraard gaat de gemeentelijke dienstverlening gewoon door.

Ik kijk met trots terug op wat we het afgelopen jaar samen hebben bereikt. Er is veel werk in uitvoering en er zijn veel besluiten genomen. In het belang van de gemeente, in het belang van u als inwoners. En dan gaat het over een breed scala aan onderwerpen. Van woningbouw, verkeer, veiligheid, onderwijs, jeugdzorg tot huisvuil, van het bieden ondersteuning aan hen die dat nodig hebben tot sportvoorzieningen en cultuur, en van openbaar groen tot inclusiviteit en regionale samenwerking. En nog veel meer.

De discussie over deze onderwerpen en de besluitvorming daarover is voor iedereen te volgen. In de raadszaal, of thuis via www.nunspeet.nl. Het is voor onze gekozen volksvertegenwoordigers niet altijd even gemakkelijk om bij het nemen van belangrijke besluiten alle belangen zorgvuldig af te wegen en te beseffen dat bij een besluit in het kader van het algemeen belang soms indviduele belangen in de knel komen. Dat is soms best zuur. Maar besluiten die in het algemeen belang worden genomen zijn altijd gericht op het bevorderen van het welzijn, de veiligheid en de leefkwaliteit van álle inwoners. Voor nu, maar vooral voor de toekomst van ons en onze kinderen.

De zomervakantie is voor iedereen belangrijk. In onze drukke levens vol verplichtingen en verantwoordelijkheden is het nodig om tijd te nemen voor ons zelf, om bij te komen en de accu weer op te laden, om nieuwe energie op te doen en te genieten van de prachtige dingen die het leven te bieden heeft. Dat geldt voor ons allemaal, jong en oud.

Misschien gaat u op vakantie, misschien blijft u in onze mooie gemeente. Hoe dan ook, ik wens iedereen een heerlijke en ontspannen zomer! 


Voorbereiding is alles

11 juni 2024
Als ik de gemeenteraadsvergadering moet voorzitten, zorg ik dat me goed voorbereid. Ik lees de stukken die op de agenda staan door en ik laat me bijpraten over de laatste stand van zaken. Als ik een speech moet houden, lees ik ‘m meerdere keren van tevoren en als ik een jubilerend echtpaar bezoek, wil ik het een ander van ze weten, zodat we een fijn en geïnteresseerd gesprekken kunnen voeren. Voorbereiding is alles! 

Een goede voorbereiding geldt niet alleen voor mij als burgemeester. Dat geldt voor iedereen op allerlei manieren: op uw werk, voor je toetsen op school, maar ook op andere momenten.

Momenteel zien we beelden van noodweer in Oostenrijk. Rivieren treden buiten hun oevers, straten staan blank en de dam van een stuwmeer is doorgebroken. De hulpdiensten hebben hun handen eraan vol. Ook hiervoor geldt dat zij goed voorbereid moeten zijn, zodat ze snel hulp kunnen bieden. 

In Nederland zijn de hulpdiensten ook goed voorbereid. Er zijn nu geen aanwijzingen dat er iets ergs staat te gebeuren, maar ook hier kunnen we te maken krijgen met extreem weer of bijvoorbeeld langdurige stroomuitval. Bent u/ben jij dan goed voorbereid? De eerste 48 uur na een ramp zijn vaak cruciaal. Hoe zou jij reageren in een noodsituatie? Wat heb jij in huis om jezelf en je huisgenoten een tijdje te redden? Denk bijvoorbeeld aan flessen water, eten dat lang houdbaar is, dekens om warm te blijven, een zaklamp met extra batterijen en een radio op batterijen. 

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland voert daarom deze maand de campagne Denk Vooruit. Door nu tijd te nemen om na te denken over mogelijke risico’s en de nodige stappen te ondernemen, zorg jij ervoor dat jij en je naasten goed voorbereid zijn. 

Op de website van Denk Vooruit staat meer informatie en praktische tips.
Ik heb al even gekeken en de eerste praktische tips toegepast.


Gebruik je stem!

4 juni 2024
6 juni 1944: D-day. De start van operatie Overlord, de eerste en grootste militaire invasie met als gevolg de uiteindelijke bevrijding van West-Europa. Een historisch moment in de geschiedenis. Velen hebben gevochten voor onze vrijheid.

Nu, tachtig jaar later, leven wij hier in Nederland nog steeds in vrijheid. En dat moeten we koesteren. Wij hebben het voorrecht en de verantwoordelijkheid om onze stem te laten horen.

Kom daarom aanstaande donderdag 6 juni stemmen. We kiezen de leden die Nederland vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Deze verkiezing is van groot belang voor de toekomst van Europa: onze mensenrechten, de democratische rechtsstaat en het behoud van vrede en stabiliteit.Juist in deze tijden van verandering en uitdagingen moeten we onze stem laten horen. Dus kom 6 juni naar de stembus en gebruik je stem!

Uw en jullie burgemeester,
Céline Blom
 

Mei 2024

Het Keilerenthousiasme

28 mei 2024
Even een terugblik naar 11 juni 2022. Mijn eerste officiële handeling als burgemeester van de gemeente Nunspeet: ik mocht het startschot geven van de 25e Nunspeetse Keiler. Daarna fietste ik samen met de gemeentesecretaris langs de diverse proeven om de teams aan te moedigen en ondertussen ook wat meer van de gemeente te zien. Een prachtige zonnige dag, een prachtige kennismaking met sportief Nunspeet. 

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Het weekend van de Keiler nadert en het keilerenthousiasme is overal te zien en te horen. Binnen het gemeentehuis met ons eigen team dat meedoet en zeker ook buiten het gemeentehuis. ik heb al diverse groepjes hardlopend of fietsend langs de weg en door het bos gespot. Niet alleen volwassenen, maar ook jeugd. Na een succesvolle eerste Jeugdkeiler vorig jaar strijden de teams ook dit jaar weer op vrijdag. Het keilerenthousiasme begint al op jonge leeftijd... 

Ook onder vrijwilligers is het enthousiasme groot, want wat helpen er veel mensen mee. Ik kijk uit naar weer een mooi evenement waar de organisatie zich hard voor heeft ingezet. Ik wens iedereen mooie, sportieve dagen toe. Jong en oud! Vrijwilliger, sporter en natuurlijk supporter! 


Open Huis

22 mei 2024
Aankomende zaterdag, 25 mei, bent u van harte welkom in het gemeentehuis. Tussen 10.00 en 14.00 uur houdt de gemeente Open Huis. Kom een kijkje nemen achter de schermen en maak kennis met de veelzijdige taken van de gemeente op het gebied van sport, onderwijs, zorg, gezondheid, verkeer, openbare ruimte, financiën en nog veel meer. Er gebeurt zoveel meer dan het afgeven van een rijbewijs of paspoort.

We hebben een gemeente van ca. 130 km2 groot die onderhouden moet worden. En we willen een veilige en fijne leefomgeving voor onze ca. 29.000 inwoners. Daarvoor zorgen we samen. Als inwoner, maar natuurlijk ook als gemeenteraad, het college van B&W en ca. 250 medewerkers.

Ga in gesprek met leden van de gemeenteraad, het college van B&W of de medewerkers. Wij presenteren ons en kunnen u alles vertellen over het werken bij de gemeente en de verschillende taken. Van rolstoelaanvraag tot verkiezingen en van bestemmingsplan tot locaties om te trouwen. Daarnaast organiseren wij diverse activiteiten: een fotowedstrijd, escapetest, duurzaamheidsspel, herken signalen van ondermijning, stemmen met een stemmal, ga in gesprek met een tuincoach, laat een luchtfoto van uw eigen huis maken, pin uw idee voor de gemeente op de ideeënwand en nog veel meer. Op het marktplein staan de wagens van de buitendienst opgesteld die u van binnen en buiten kunt bekijken en wordt een demonstratie gegeven met een rioolinspectiecamera.

Ook aan de allerjongste inwoners is gedacht: kleuren, schilderen, maak je eigen rijbewijs, klim in de veegwagen of... neem plaats op mijn stoel.

Genoeg te doen dus. Ik hoop u a.s. zaterdag te ontmoeten! 
 


Folklore

13 mei 2024
Afgelopen vrijdag stond Nunspeet in het teken van Eibertjesdag. Deze dag markeert de start van het toeristisch seizoen. Belangrijk voor veel ondernemers. We waren voor één dag weer het folkloristisch middelpunt van Nederland. Klederdrachten uit alle windstreken waren van de partij. Ik mocht de dag openen. Erg leuk om te doen. Ik had me daarvoor bijpassend gekleed.

Waarom is folklore belangrijk? Folklore is meer dan klederdracht. Het omvat de verhalen, tradities, gebruiken, muziek, dansen en kunsten die van generatie op generatie zijn doorgegeven.  Deze elementen van de cultuur vormen een belangrijke schakel met ons verleden en bieden een uniek inzicht in de waarden, overtuigingen en de levenswijze van onze voorouders. Door verhalen en tradities blijven de avonturen, lessen en de wijsheid van vroegere generaties bewaard. 
In een wereld die steeds globaler en uniformer wordt biedt folklore een tegenwicht door het behoud van unieke culturele identiteiten. Elke folklore traditie is een uitdrukking van het unieke van een gemeenschap. Het behoud ervan ondersteunt de diversiteit die belangrijk voor het culturele rijkdom van de wereld. Folklore is ook een krachtig educatief hulpmiddel. Aan verhalen en gebruiken van vroeger kleven vaak mooie en interessante verhalen. Hierdoor kunnen jongere generaties kennis maken met het verleden op een manier die zowel boeiend als informatief is.
Het behoud van folklore is van belang voor het behoud van onze culturele diversiteit en historisch bewustzijn. Het is een kostbare bron van kennis, inspiratie en gemeenschapsgevoel. Maar gemeenschappelijke folklore-activiteiten versterken ook de sociale banden en bevorderen een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. Deze evenementen brengen mensen samen en bevorderen wederzijds begrip en respect. Een compliment voor de organisatie van Eibertjesdag, die zich inzet om deze rijke en kleurrijke tradities te behouden, te versterken en door te geven aan toekomstige generaties. 

April 2024

Onze gemeente kleurt oranje!

22 april 2024
Nog even en het is Koningsdag. Een dag waarop onze verbondenheid met het Koningshuis tot uiting komt. De weersberichten lijken goed, de oranjeverenigingen van Vierhouten, Hulshorst, Elspeet en Nunspeet hebben weer hun uiterste best gedaan om met leuke activiteitenprogramma’s er een feestelijke dag van te maken, voor jong en oud. We kleuren zaterdag oranje. Aubade’s, vrijmarkten, muzikale optredens, een fietstocht, een muziekbingo, een meerkamp, en nog veel meer. Vorig jaar heb ik al zo genoten van alle oranje-activiteiten. Dit jaar kijk ik er nog meer naar uit omdat ik nu in Nunspeet woon.  

Ik ben altijd onder de indruk van het vele werk dat door heel veel vrijwilligers wordt verzet om Koningsdag voor iedereen tot een feest te maken. Dat mag best eens gezegd worden, complimenten en waardering voor al deze mensen. Het vieren van Koningsdag is een prachtige uiting van wat ons bindt, gezamenlijk met familie, buren of vrienden er een vrolijke dag van maken.

Zoals ieder jaar mag ik de dag voor Koningsdag weer een aantal Koninklijke Onderscheidingen uitreiken aan inwoners van wie hun vrijwillige inzet voor onze samenleving niet onopgemerkt is gebleven. Altijd prachtig en waardevol om te doen. Vrijwilligers zijn ‘het cement’ van onze samenleving.    

Ik wens u en jullie allemaal een fantastische, zonnige en feestelijke Koningsdag!


Even stil

18 april 2024
Er gaat geen dag voorbij of we worden via de media geconfronteerd met de verschrikkelijke beelden van oorlog en geweld, agressie en wanhoop, met als gevolg vele vluchtelingenstromen. Het lijkt in ons mooie Nederland zo mooi en vanzelfsprekend. We leven in vrijheid, mogen zijn wie we zijn en er is vrijheid van meningsuiting.

Op vrijdag 19 april is het 79 jaar geleden dat de gemeente Nunspeet werd bevrijd. Er kwam een einde aan de donkere oorlogsjaren. Vele jonge levens sneuvelden in hun strijd voor onze vrijheid. Ieder jaar staan we op 19 april bij het Canadees monument aan de Laan even stil. In stilte. We luisteren naar het Canadese en Nederlandse volkslied en realiseren ons dat de geschiedenis zich niet mag herhalen.

Herdenken is ook een brug slaan naar de toekomst. Het is onze plicht om de verhalen van moed, opoffering, en solidariteit door te geven aan de volgende generaties. Het zijn belangrijke momenten van reflectie, educatie en verbinding. Door jongere generaties te betrekken bij de herdenkingen, worden de verhalen en lessen uit het verleden levend gehouden.

We herdenken in stilte, maar vieren ook vol overtuiging onze vrijheid. 
Vrijdagavond, 18.45 uur aan de Laan. Komt u ook?


Mogelijkheden en gevaren

3 april 2024
In het digitale tijdperk waarin wij leven, biedt het internet ons eindeloze mogelijkheden. We winkelen online, bankieren online, en communiceren online. Maar, waar kansen zijn, zijn ook uitdagingen en één van de grootste uitdagingen vandaag de dag is internetoplichting.
Internetoplichting kan vele vormen aannemen: van phishing e-mails – al dan niet van een bank - die persoonlijke informatie proberen te ontfutselen tot nepwebwinkels die nooit leveren wat ze beloven. Het treft jaarlijks duizenden mensen, jong en oud. De impact kan van financiële schade tot diepe emotionele littekens lopen. Mensen verliezen het vertrouwen in anderen en in de digitale systemen. 

In Oost-Nederland waren op 2 april meer dan tweehonderd acties rond dit thema onder het motto: Echt niet Vandaag. Vanmorgen nam ik een kijkje bij de Nunspeetse stand waar politie en banken op het marktplein in gesprek gingen met voorbijgangers om aandacht te vragen voor ‘cybercrime’, ofwel online criminaliteit. 

Het tegengaan van internetoplichting begint bij ons zelf. We moeten beseffen dat elke actie die we online ondernemen ook negatieve gevolgen kan hebben. Daarom is het zo belangrijk alert te zijn om cybercrime te voorkomen en u zelf te beschermen. Als u de deur uitgaat past u goed op uw portemonnee of paspoort. Diezelfde voorzichtigheid is ook van groot belang bij het internetten. Wanneer we ons bewust zijn van de gevaren, lopen we minder risico het slachtoffer te worden van internetcriminaliteit! Klik je wel of niet op een link? Is het belletje van de bank wel echt? Heb ik een voldoende sterk wachtwoord? 
Bescherm jezelf door hier alert op te zijn! 
 

Maart 2024

Bruggen naar een nieuw begin

25 maart 2024
Onze Nunspeetse samenleving is een prachtige mozaïek van culturen, achtergronden en verhalen. Onder die verhalen bevinden zich ook de levens van vluchtelingen die hun toevlucht hebben gezocht in onze gemeente, op zoek naar veiligheid, vrede en een nieuw begin.
Voor deze mensen is naturalisatie meer dan alleen een juridisch proces; het is een cruciale stap naar integratie en acceptatie binnen de gemeente Nunspeet. Het is een bevestiging van onze gemeenschappelijke waarden, een belofte van solidariteit en een uitnodiging om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

Onlangs mocht ik weer een aantal mensen namens de Koning het Nederlanderschap geven; dat heet ‘naturaliseren’. De gesprekken met hen vind ik altijd bijzonder. Ze vertellen mij over wat ze hebben meegemaakt. Over angst, geweld, onzekerheid, over het missen van hun familie. Over de ingrijpende stap om te vluchten, de veiligheid te zoeken. Maar we praten ook over andere dingen. Het leren van de Nederlandse taal, over werken, over het wennen aan het Nederlandse eten, maar vooral ook over veiligheid. Wat ze allemaal zeggen is dat ze zich hier eindelijk veilig voelen. Het blijft confronterend om dat te horen.

Nederlander word je niet zomaar. Om in aanmerking te komen voor naturalisatie, moeten mensen met een andere nationaliteit aan voorwaarden voldoen. Zo moeten zij meerderjarig zijn, vaak de voorgaande vijf jaar onafgebroken in Nederland hebben gewoond, in het bezit zijn van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, ingeburgerd zijn, en bereid zijn de verklaring van verbondenheid af te leggen.

Naturalisatie biedt de ‘nieuwe Nederlanders’ de volledige rechten en verantwoordelijkheden die horen bij het Nederlandse burgerschap. Het stelt hen in staat om bijvoorbeeld te studeren en te stemmen, waardoor ze volledig kunnen deelnemen aan en bijdragen aan de samenleving. Het proces van naturalisatie is niet alleen een verantwoordelijkheid van deze mensen zelf, maar ook van ons. Het is aan ons om een ondersteunende en verwelkomende omgeving te bieden die de integratie bevordert. Zoals bijvoorbeeld het bieden van informatie en hulp bij het naturalisatieproces, bij (taal)onderwijs, culturele oriëntatieprogramma’s en het vinden van werk.

Naturalisatie van ‘niet Nederlanders’ is een belangrijke stap in het bouwen van een sterke, veerkrachtige en inclusieve samenleving. Het is een bevestiging van onze waarden van menselijkheid, gelijkheid en solidariteit. Laten we samen bruggen bouwen, niet alleen tussen landen en culturen, maar ook tussen harten en levens. Bruggen naar een nieuw begin. Want in de kern zijn we allemaal op zoek naar hetzelfde: veiligheid, geluk en een plek om thuis te noemen.


Ik werd er stil van…

19 maart 2024
Afgelopen week mocht ik in Het Venster te gast zijn bij een bijeenkomst van het ‘mantelzorgcentrum Nunspeet’. Samen met  leden van de adviesraad Sociaal Domein, politici en ambtenaren gingen we in gesprek met mantelzorgers in onze gemeente.

Ik ben onder de indruk van de verhalen die ik daar gehoord heb. We hebben vaak geen idee wat het betekent om mantelzorger te zijn. Voor sommigen – ook jongeren – staat hun leven voor een belangrijk deel in het teken van de zorg voor een ouder, een kind, een broer of een zus, partner, vriend of buurman. Wat mij bij blijft was een gesprek met een mantelzorger van 15 jaar. Ze vertelde me heel open en eerlijk wat het voor haar betekende om voor een familielid te zorgen. Dat vond ze normaal. Ik werd er stil van….

Mantelzorg is één van de meest oprechte en vaak onzichtbare vormen van zorg. Mantelzorgers die zich bekommeren om hen die zorg en ondersteuning nodig hebben zijn vaak de onzichtbare krachten. Zij zorgen ervoor dat onze gemeenschap een liefdevolle, zorgzame en inclusieve plek blijft voor iedereen.

Wat fijn dat er voor alle mantelzorgers ondersteuning is: ‘Mantelzorgcentrum Nunspeet’. Het is een centrale plek waar ondersteuning en expertise op het gebied van mantelzorg samenkomen. Of het nu gaat om informatie, advies, praktische ondersteuning, psychosociale begeleiding of gewoon een luisterend oor. Ze ondersteunen de mantelzorgers van harte. Hun missie: ‘Elke mantelzorger in de gemeente Nunspeet wordt gezien en voelt zich gesteund’. 
Graag ondersteun ik dat! Meer weten? Kijk op www.mantelzorg-nunspeet.nl.


Begrijpelijk

12 maart 2024
Als gemeente hebben we een nieuwe communicatievisie. Een document waarin we beschrijven hoe we iedere dag ons uiterste best willen doen om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de communicatiebehoefte in de samenleving. Wij gaan voor een tijdige, begrijpelijke, open en eerlijke communicatie met al onze inwoners. Deze visie is hiervoor ons kompas.

Om iedereen zo goed mogelijk te informeren gebruiken we een mix van verschillende communicatiemiddelen, bijvoorbeeld de wekelijkse gemeentepagina, onze website, persberichten, RTV Nunspeet, social media, weblogs van collegeleden en ook van mij, nieuwsbrieven, de gemeentegids en brieven. En ook persoonlijke contacten, telefonisch of face-to-face.

Waar we in de komende periode extra aandact aan besteden is het gebruik van begrijpelijke taal. In een wereld vol informatie, waar de details vaak verdwalen in complexiteit, staat het gebruik van begrijpelijke taal centraal in onze communicatie met u. Als burgemeester geloof ik sterk in de kracht van eenvoud in communicatie. Begrijpelijke taal is niet alleen een kwestie van toegankelijkheid; het is een fundament voor inclusiviteit, voor iedereen dus. Door complexe informatie toegankelijk te maken, zorgen we ervoor dat niemand zich buitengesloten voelt vanwege moeilijk te begrijpen vaktaal of ingewikkelde formuleringen. Communicatie moet effectief zijn. En begrijpelijk. Dat is voor ons een continu aandachtspunt.

Ik woon nu in Nunspeet. En wat geniet ik daarvan. Met mijn hond Puck wandel ik elke dag, bij voorkeur lekker in de bossen. Heerlijk, vooral nu. De dagen worden weer langer, de natuur wordt wakker, het is voorjaar. Puck is een lieve hond, die (meestal) goed luistert. Begrijpelijk en duidelijk communiceren is ook dán belangrijk. Van mij naar de hond. Maar dat betekent ook dat ik aandachtig observeer en luister om te begrijpen wat de hond wil. Communicatie is altijd tweezijdig. Overal. En begrijpelijk!


De pers als kritische waakhond, zo hoort het!

4 maart 2024
Afgelopen donderdag heb ik aan het eind van de raadsvergadering Dick Baas bedankt. Bijna 25 jaar heeft hij zich bij RTV Nunspeet ingezet als politiek verslaggevever, o.a. bij het wekelijkse politieke programma Klein Binnenhof, maar ook bij de maandelijkse raadsvergaderingen.

Voor een lokale democratie is het werk van de pers erg belangrijk. En zeker voor een gemeente is het goed een ‘kritische waakhond’ te hebben, die weet wat er speelt en zo nodig de vinger legt op zaken die niet goed gaan of beter kunnen. Ze houden ons scherp door ons doen en laten kritisch  te volgen en er over te schrijven. Dit draagt bij aan de gewenste transparantie en houdt ons als gemeentebestuur scherp. Dit aspect van lokale journalistiek is fundamenteel voor een gezonde democratie.

Veel lokale kranten hebben het in Nederland niet gemakkelijk. Door o.a. de digitale ontwikkelingen en bezuinigingen staat hun werk onder druk. Dat is jammer. In onze gemeente mogen we ons gelukkig prijzen met betrokken journalisten die wekelijks de actuele politieke agenda volgen en er over schrijven. Dat moeten we koesteren. In het concept van onze nieuwe communicatievisie hebben we dat ook benoemd. Dit document is een kompas voor alles wat we als gemeente doen. Op 12 maart a.s. bespreekt de raadscommissie Algemeen Bestuur de communicatievisie.  

Februari 2024

Waarom is informatie soms vertrouwelijk?

27 februari 2024
Laatst sprak een inwoner mij aan over de openheid van de gemeente. Ze vroeg mij waarom het soms nodig is een document vertrouwelijk te houden terwijl de gemeente openheid en transparantie hoog in het vaandel heeft staan. Ik heb haar uitgelegd waarom het in uitzonderingsgevallen echt nodig is. Maar ik merk ook wel dat de vraag breder leeft. Daarom deze weblog.  

Eén van de belangrijkste redenen voor vertrouwelijkheid is de bescherming van persoonsgegevens. In onze dagelijkse werkzaamheden verwerken we veel informatie over personen. Het is onze plicht om deze gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, in overeenstemming met de privacywetgeving. Vertrouwelijkheid zorgt ervoor dat gevoelige informatie, zoals persoonlijke details, financiële gegevens of gezondheidsinformatie, beschermd wordt en alleen toegankelijk is voor diegenen die deze informatie nodig hebben voor het uitvoeren van hun taken.

Verder vereist in sommige gevallen de bescherming van onze gemeente en haar inwoners dat bepaalde informatie niet openbaar wordt gemaakt. Dit kan informatie zijn die te maken heeft met bijvoorbeeld de veiligheid van ons allen, gevoelige infrastructuur of maatregelen ter voorkoming van criminaliteit. Openbaarmaking van dergelijke informatie kan de veiligheid of openbare orde in gevaar brengen, daarom is zorgvuldigheid geboden.

Onderhandelingen met bedrijven of andere overheden vereisen ook vaak een zekere mate van vertrouwelijkheid om de belangen van onze gemeente te beschermen. Openbaarmaking van informatie over lopende onderhandelingen kan de positie van de gemeente verzwakken of de uitkomst van contractbesprekingen beïnvloeden. Vertrouwelijkheid in deze context zorgt ervoor dat we de beste resultaten kunnen behalen voor onze gemeente, en dus voor u.
Tot slot is vertrouwelijkheid soms noodzakelijk om een weloverwogen besluitvormingsproces binnen de overheid te waarborgen. College- en raadsleden, ambtenaren en andere betrokkenen moeten ideeën en persoonlijke beleidsopvattingen kunnen uitwisselen en scenario's verkennen zonder angst voor onmiddellijke publieke kritiek. Dit stelt ons in staat om zorgvuldige afwegingen te maken en beslissingen te nemen die in het beste belang zijn van onze gemeente.

Hoewel in uitzonderingsgevallen sommige informatie vertrouwelijk moet blijven, zijn we ons bewust van het belang van transparantie over het waarom. We streven er continu naar om onze besluitvormingsprocessen zo open en toegankelijk mogelijk te maken en – wanneer het echt nodig is - duidelijk te communiceren over de redenen voor vertrouwelijkheid. We vinden openheid en openbaarheid erg belangrijk, net als de privacy en veiligheid van onze inwoners. En ook het belang van het  informeel kunnen ‘sparren’ en persoonlijke beleidsopvattingen aanhoren om uiteindelijk te komen tot een weloverwogen besluitvorming. Ideeën en meningen moeten kunnen worden uitgewisseld en alle opties moeten zorgvuldig kunnen worden overwogen in een veilige omgeving, zonder de druk van openbaarmaking, externe oordelen of politieke consequenties. Dat komt de kwaliteit van de uiteindelijke besluitvorming ten goede, en dat is goed voor ons allemaal.


Waardevolle gesprekken met de kerken

12 februari 2024
Een onderdeel van het leren kennen van de Nunspeetse samenleving is - naast de vele gesprekken en wandelingen met inwoners -  voor mij ook het nader leren kennen van de geloofsgemeenschappen in onze gemeente. Het kerkelijk leven vormt voor velen het cement en de fundering van de lokale samenleving.  

Op mijn open uitnodiging aan alle kerkbesturen om kennis te maken werd enthousiast gereageerd. Op verschillende manieren werd er invulling gegeven aan de kennismaking: de ene keer ontmoette ik de gehele kerkenraad, de andere keer alleen de predikant, maar ik ging ook naar een aantal kerkdiensten, met aansluitend een kop koffie met elkaar.  

Wat mij vooral is bijgebleven in alle gesprekken is de openheid. Als je met elkaar een gesprek voert over geloofsbeleving dan gaat het écht ergens over. Daarover deelden we beelden en ervaringen. Ook thema’s als armoede, eenzaamheid, corona en jongeren kwamen terug in de gesprekken. Een ander gespreksthema was de gezamenlijke zorg die we hebben voor de mensen in de lokale samenleving: als dominee of kerkenraad voor de mensen in de kerkelijke gemeente, maar ook als burgemeester in de burgerlijke gemeente.  

Het waren fijne en waardevolle gesprekken. Ook al verschillen we soms in achtergrond en beleving, in alle gesprekken ervaarde ik dat we elkaar vonden in de openheid, eerlijkheid en het delen van ervaringen. Het heeft mij nóg meer geleerd over de gemeente Nunspeet en mijn verbinding met de Nunspeetse samenleving verder verdiept!


De kracht van respect….

5 februari 2024
Sinds vorige week ben ik – met veel plezier - officieel inwoner van de gemeente Nunspeet. En zo hoort het ook, een burgemeester moet ‘feeling’ hebben met de gemeente. Dat probeer ik bijvoorbeeld ook door – naast de vele dagelijkse afspraken en overleggen – tijd vrij te maken voor interessante werkbezoeken en gesprekken. Zo heb ik vorige week een voorleeswedstrijd voor kinderen mogen jureren, ben ik mee gereden met de AMVO-bus (wat een leuke chauffeur) en heb ik met het college een zorgboerderij bezocht. In al die gesprekken die ik dan heb, komt bij mij een gevoel van respect naar voren. Wat gebeuren er veel waardevolle dingen in onze gemeente.

Onze Nunspeetse samenleving met haar vier verschillende kernen en het prachtige buitengebied is divers, dat is mooi en waardevol. Er zijn verschillen in achtergrond, in overtuigingen en in levensstijlen die ons uniek maken. In diversiteit vinden we kracht, het is daarbij van belang dat we open staan voor elkaars perspectieven en daar respectvol mee om gaan. Respect is niet alleen een woord, maar vooral een leidend principe dat ons verenigt, onze gemeenschap sterker maakt en verbindt. En verbinding is belangrijk. Het vormt de kern van een sterke en veerkrachtige samenleving. Het is een kracht die ons samenbrengt, ongeacht onze verschillen. En verbinding bereik je door naar elkaar te luisteren, door open te staan voor verschillende perspectieven en ervaringen.
Respect is niet slechts een sociaal beleefdheidsbeginsel; het is de drijvende kracht achter een bloeiende samenleving. Het bouwt bruggen, vermindert conflicten en bevordert een omgeving waarin elk individu tot zijn recht kan komen. Een respectvolle dialoog is de sleutel tot begrip. Meningsverschillen worden dan op een respectvolle en constructieve manier besproken.

Als inwoners hebben we allemaal een rol te spelen in het bevorderen van respect. Respect voor de publieke ruimte, respect voor elkaar, voor elkaars eigendommen en respect voor de regels dragen allemaal bij aan het welzijn van de lokale samenleving. Zo vormen we een gemeenschap die wordt gekenmerkt door wederzijdse waardering en steun.

Sociale media hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we informatie delen, communiceren en verbinding maken. Het stelt ons in staat om snel en direct met elkaar in contact te komen, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Ook hier zouden respect en tolerantie de norm moeten zijn. Als actieve deelnemers aan sociale media dragen we allemaal een zekere verantwoordelijkheid. Meningen mogen verschillen, maar laten we deze verschillen respectvol met elkaar bespreken. Dat leidt tot bredere inzichten en vaak tot meer begrip. Dat is de kracht van respect.

Januari 2024

In gesprek…..

30 januari 2024
In mijn beginperiode als burgemeester van Nunspeet heb ik dankbaar gebruik gemaakt van vele inwoners die mij aan de hand hebben meegenomen en kennis hebben laten maken met onze mooie gemeente. Ik heb Nunspeet inmiddels leren kennen, binnenkort ga ik er wonen en word ik onderdeel van de lokale samenleving. Daar zie ik naar uit.  

Nunspeet haalt nogal eens het nieuws. In de afgelopen periode zijn meerdere malen berichten in de media verschenen met termen als ‘misstanden’, ‘belangenverstrengeling’, ‘bedenkelijke transacties’ en ‘niet integer en onzuiver handelen’. Dat is nogal wat. Maar tot op heden blijft het bij vaagheden. Niemand heeft mij kunnen vertellen wat deze beschuldigingen concreet inhouden. En zolang dat vaag blijft is het moeilijk je hier tegen te verdedigen. Ik vraag me oprecht af of diegenen die dat roepen wel door hebben wat de consequenties zijn van dergelijke ondoordachte uitspraken. Voor henzelf, maar ook voor de personen die ze beschuldigen. Als later blijkt dat de beschuldiging niet terecht was, is de schade al aangericht.

Laat ik het nog maar eens benadrukken. Integriteit en betrouwbaarheid van bestuurders en raadsleden is uitermate belangrijk. Elk signaal over mogelijke integriteitschending neem ik serieus. Maar het gemak waarmee sommigen, die in de al doorlopen procedures hun gelijk niet hebben gekregen het integriteitswapen menen te moeten pakken en op de man gaan spelen, daar heb ik grote moeite mee.  

De lat voor het melden van een integriteitsschending ligt in Nunspeet laag. Bij een daadwerkelijk vermoeden hiervan ga ik graag met u hierover in gesprek. En blijkt het vermoeden te kloppen, dan zal dat zeker gevolgen hebben. Maar tot op heden is daar niets van gebleken.    

Wilt u over een ander onderwerp praten, dan is in principe het collegelid dat het onderwerp in zijn of haar portefeuille heeft de aangewezen persoon om mee in gesprek te gaan. We maken graag tijd voor u…


Openheid

22 januari 2024
Vanaf vandaag kunt u regelmatig een weblog van mij lezen. Waarom? Omdat ik in mijn vele contacten als burgemeester regelmatig de vraag krijg hoe ik het vind om burgemeester te zijn, maar ook wat deze baan eigenlijk inhoudt en hoe mijn werkdag eruit ziet. Uiteraard zijn de bezoekjes aan 100-jarigen en jubilerende echtparen erg leuk, maar het is slechts een fractie van het werk van een burgemeester.  

Met een weblog probeer ik u een kijkje te geven in mijn werk als burgemeester. Ik zal u niet vermoeien met mijn vele dagelijkse afspraken en overleggen, maar wel proberen wat duiding te geven aan actuele thema’s. Een regelmatige weblog draagt ook bij aan de gewenste ‘openheid’ van het lokale bestuur.

We werken aan een nieuwe communicatievisie. Geen uitvoerig beleidsdocument, maar een helder kompas dat we gebruiken bij onze werkzaamheden voor u. Openheid staat daarin centraal. Informatie moet helder en toegankelijk zijn. Via verschillende media, zoals de gemeentepagina’s in de wekelijkse huisaanhuiskrant, de website, social media, folders, nieuwsbrieven enz. informeren we u over diverse zaken. We nemen daarbij de beleefwereld van onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners als uitgangspunt en sluiten aan bij hun communicatiebehoefte en -voorkeuren.
De vergaderingen van de raadscommissies en gemeenteraad zijn openbaar en live te volgen voor wie dat wil. De besluitvormingsprocessen zijn helder. Niet iedereen zal het altijd eens zijn met een genomen besluit, maar in alle openheid wegen onze gekozen volksvertegenwoordigers zorgvuldig álle belangen voordat een besluit genomen wordt. Dat gebeurt in alle openheid. Soms komt het voor dat een document (nog) niet openbaar is. Dat proberen we zoveel mogelijk te voorkomen, maar vanuit de noodzakelijke zorgvuldigheid naar derden is dat soms nodig.

In een samenleving die vraagt om meer verbinding vervult communicatie een sleutelrol. Tussen inwoners, maar ook tussen inwoners en overheid. En die sleutelrol nemen we serieus. Wij doen ons werk voor u, voor onze lokale samenleving. In alle openheid. Met mijn weblog hoop ik daar een bijdrage aan te leveren. Wordt vervolgd…..

Uw burgemeester,
Céline Blom.

December 2023

Prettige kerstdagen!

20 december 2023
Nog even en het is kerst. Iedereen geeft op zijn of haar eigen wijze een invulling aan deze bijzondere dagen, waarin vaak de woorden ‘vrede, liefde en hoop’ centraal staan.Voor de één lekker vrij en gezellig eten met familie of vrienden. Voor de ander een feest met een diepere betekenis.

In deze onrustige periode wordt er ook in onze samenleving met bezorgdheid gesproken over de diverse ontwikkelingen, in Nederland en op andere plaatsen in de wereld. Er zijn verschillende meningen en opvattingen. Dat mag, maar laten we daarbij vooral naast elkaar gaan staan en niet tegenover elkaar. Laten we verbinding zoeken en met wederzijds respect het gesprek aangaan, er is echt meer dat ons bindt dan dat ons scheidt.

En dan de jaarwisseling. Traditioneel een gezellige dag die in het teken staat van oliebollen,  carbidschieten, vuurwerk en goede wensen voor het nieuwe jaar. Het hoort erbij. Maar met name het gebruik van zwaar illegaal vuurwerk baart mij zorgen. Inmiddels heeft er een tragisch vuurwerkongeval plaatsgevonden waarbij jongeren gewond zijn geraakt. Ik doe een dringende oproep aan álle jongeren, én hun ouders, laat je niet in met illegaal vuurwerk! Het risico dat er iets  mis gaat bij het afsteken is altijd aanwezig, dat hebben we inmiddels gezien. Om van de risico’s van de opslag van zwaar illegaal vuurwerk in huis maar niet te spreken. Gezien de grote risico’s hiervan is het echt belangrijk om het te melden wanneer je weet dat ergens door vuurwerkopslag een gevaarlijke situatie voor de buren en de omgeving ontstaat. Dat kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Ten slotte attendeer ik u graag op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie, op maandag 8 januari 2024, van 19.30 tot 21.30 uur in het Elspeetse Kulturhus. Het is altijd een gezellige bijeenkomst waar we met inwoners, ondernemers en verenigingen op informele wijze symbolisch het nieuwe jaar samen beginnen. Iedereen is van harte welkom.

Ik wens u allen prettige kerstdagen en een veilige en gezellige jaarwisseling.

Uw burgemeester,
Céline Blom.

Contact