Weblog wethouder Wichert Stoffer

Hartelijk welkom op mijn weblog. Hier deel ik regelmatig mijn ervaringen als wethouder en schrijf over onderwerpen waar ik mee te maken krijg.

Wilt u reageren op mijn weblog of heeft u vragen of opmerkingen, dan kan dat via w.stoffer@nunspeet.nl.

Augustus 2024

Goed gesprek met staatssecretaris Rummenie over maatregelen voor wolf

2 september 2024
Maandagochtend bezochten we met staatssecretaris Rummenie de schaapskudde van herder Paul Aalbers op de heide bij Elspeet. We hebben gesproken over de gevolgen van de aanwezigheid van wolven in ons gebied. De herder gaf uitgebreid uitleg over de veranderingen en investeringen in beschermende maatregelen die de afgelopen jaren al genomen zijn. Vooral het vele werk dat het afrasteren en werken met kuddebeschermingshonden met zich meebrengt maakt het hoeden van de kuddes een stuk ingewikkelder. Bij de staatssecretaris is erop aangedrongen om voldoende middelen vrij te maken voor het instandhouden van deze maatregelen. Zelf heb ik de toenemende zorgen in de samenleving overgebracht aan de staatssecretaris. 

Naast de vele aanvallen op vee neemt het aantal incidenten met huisdieren ook toe. De staatssecretaris begrijpt de zorgen en angst die er is om nog vrij te bewegen in de natuur. Ik heb er bij de staatssecretaris op aangedrongen dat vanuit de rijksoverheid en de provincie serieus en snel werk wordt gemaakt van maatregelen om onze omgeving weer veilig te kunnen maken voor inwoners, vee en huisdieren.
 

Juni 2024

Vergroen je tuin

14 juni 2024
Het heeft veel geregend de afgelopen weken. Niet iedereen is daar even blij mee, maar het is toch ook wel ergens goed voor. Na meerdere droge zomers kon de natuur in onze omgeving wel een flinke hoeveelheid regenwater gebruiken. In de bebouwde omgeving zie je dat op sommige plaatsen het water maar moeilijk weg komt. In de openbare ruimte is de afgelopen jaren al veel gedaan aan het verminderen van wateroverlast. Zo zijn er infiltratieriolen, waterbergingen en wadi’s aangelegd. Maar wat ook belangrijk is: er worden minder stenen gelegd en meer groen aangeplant.

Ook voor u als inwoners is het nuttig om voor meer groen dan grijs in uw tuin te kiezen. Wist u dat planten en bomen uw tuin koeler maken? Een koele tuin is fijn tijdens hete zomerdagen. Ook zorgt groen in uw tuin voor een natuurlijke waterafvoer. Dat helpt wateroverlast voorkomen na een stortbui. Met groen maakt u uw tuin dus klimaatbestendig. Groen is daarnaast ook goed voor onze gezondheid en welzijn. We profiteren er niet alleen zelf van, ook kleine dieren en insecten houden van groen. Het is hun leefomgeving. Met een groene tuin bevordert u de biodiversiteit. U draagt daarmee bij aan het behoud van diverse kleine dieren en insecten.

Op woensdagavond 19 juni organiseert het duurzaamheidsloket van gemeente Nunspeet een gratis informatieavond over vergroenen in het Veluvine. Van 19.30 tot 21.30 uur informeert Duurzaamheidsloket Noord-Veluwe inwoners over alle mogelijkheden om hun tuin en woning klimaatbestendiger te maken. Ook zijn er lokale tuincoaches aanwezig die inwoners graag kosteloos helpen bij het vergroenen.

Voor u als inwoner kan het lastig zijn om te beginnen met vergroenen. Met de informatieavond helpen wij u op weg. Er zijn veel mogelijkheden als het om vergroenen gaat. Van grote tot kleine aanpassingen. Tijdens de avond krijgt u allerlei tips van experts op het gebied van vergroenen. Ook zijn er in de gemeente Nunspeet subsidies beschikbaar voor verschillende groene maatregelen. Tijdens de informatieavond vertellen de mensen van het duurzaamheidsloket u daarover.

Om het vervangen van tegels door groen makkelijker te maken, kunt u gebruikmaken van de tegeltaxi. De ‘Tegeltaxi’ is een gratis ophaalservice die tegels ophaalt die u zelf uit uw tuin verwijdert. Het gaat om halve/hele tegels, betonstraatstenen en klinkers. Een belangrijke voorwaarde is dat u de oude tegels vervangt door waterdoorlatend groen zoals planten en bomen. 
 

April 2024

Wat is er nodig om onze lokale economie te versterken?

12 april 2024
We gaan aan de slag met een lokale visie op het gebied van economie. Dat is ook te lezen in het raadsakkoord en collegeprogramma 2022-2026 ‘Samen meer voor elkaar’. Een Lokale Economische Agenda vormt daarbij de basis. Dat is een document waarin wij omschrijven hoe wij de lokale en regionale economie kunnen versterken. Daarbij spelen allerlei onderwerpen een belangrijke rol. Denk aan brede welvaart, sociaal domein, omgevingsvisie, arbeidsmarkt, dienstverlening en samenwerking.

Zo’n agenda kunnen wij natuurlijk niet zelf maken. Dat doen we samen met ondernemers in onze gemeente. Want wie weten beter wat er nodig is, dan degenen die de economie draaiende houden?

Daarom organiseren we op maandag 22 april een participatiebijeenkomst met aansluitend een netwerkborrel voor Nunspeetse ondernemers. Hun ervaringen, ideeën en wensen helpen ons bij het ontwikkelen van de lokale visie op economie. Hoe denken zij bijvoorbeeld over het verlengen van het toeristenseizoen? Waar zien zij kansen voor bedrijvigheid? Hebben zij voldoende mogelijkheden om hun bedrijf te verduurzamen? En hoe aantrekkelijk vinden zij het centrumgebied?

Tijdens de bijeenkomst in Veluvine kunnen ondernemers meepraten over thema’s die zij interessant vinden. Als MKB ondernemer kun je bijvoorbeeld deelnemen aan de sessie Vestigingsbeleid en infrastructuur, onderneem je in de toeristische sector, dan is de sessie Toerisme en recreatie zeker de moeite waard. Wil je als ondernemer stappen zetten op het gebied van duurzaamheid of loop je tegen beperkingen aan, neem dan deel aan de sessie Duurzaamheid

Met de input van de ondernemers werken we toe naar een passend en breed gedragen Lokale Economische Agenda. Ben je ondernemer in onze gemeente? Laat ons weten waar jij behoefte aan hebt en kom op 22 april om 19.00 uur naar de bijeenkomst in Veluvine! Kijk voor meer informatie op www.nunspeet.nl/economischeagenda.

 

Februari 2024

Wolf steeds brutaler

29 februari 2024
Rondom afgelopen zomer vonden veel aanvallen door wolven plaats in het landelijk gebied nabij Elspeet. Veel dierenhouders hebben inmiddels maatregelen getroffen om deze aanvallen te voorkomen door het plaatsen van hogere rasters, ‘s nachts binnenhouden of het verminderen van de aantallen dieren. Hierdoor is het aantal aanvallen in deze gebieden afgenomen. Het landschap is er niet fraaier op geworden met vele hoge rasters in allerlei kleuren, maar alles beter dan de vele dode dieren in de periode daarvoor.

In de afgelopen maanden hebben we gezien dat de wolven zich verder verplaatsen om aan voedsel te komen. Steeds vaker worden wolven waargenomen in het open weidegebied ten westen en noorden van de kern Nunspeet. De wolven zijn zogezegd de Rijksweg overgestoken. Dierenhouders in dit gebied ervaren nu dezelfde problemen die we rondom de zomer vooral in de omgeving van Elspeet zagen.

Bijkomend probleem in deze gebieden is dat ze officieel niet behoren tot het leefgebied van de wolf. Alleen wanneer er meerdere aanvallen in korte tijd plaatsvinden in dit gebied wordt door de provincie de zogenaamde calamiteitenregeling toegepast. Dan kunnen veehouders aanspraak maken op noodrasters waarin dieren ‘s nachts beschermd worden en subsidie voor het zelf plaatsen van wolfwerende rasters.

Keer op keer dringen wij er - vaak samen met buurgemeenten - bij de provincie op aan om de subsidies uit te breiden en gemakkelijker toegankelijk te maken. Daarnaast om meer noodrasters beschikbaar te stellen. De provincie is van plan om hieraan gehoor te geven en ook op korte termijn de regelingen die in het leefgebied van de wolf gelden ook daarbuiten toe te gaan passen. Verder wil de provincie mede namens de Veluwse gemeenten in Brussel aandringen op het verlagen van de beschermde status van de wolf, zodat in de toekomst beheersmaatregelen mogelijk worden.

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en delen de zorgen die er leven met als doel een zo goed mogelijke balans tussen het beschermen van de natuur en het beheersen van problemen die door sommige diersoorten worden veroorzaakt.

Januari 2024

Slim investeren

31 januari 2024
Gemeente Nunspeet kent een lange traditie van - wat ik noem - ‘slim investeren’. Niet vandaag iets bedenken, morgen uitvoeren en overmorgen kijken waar het geld vandaan moet komen. Nee, juist verder vooruit kijken en denken. Dat helpt om de financiën op orde te houden en onaangename verrassingen te voorkomen. Ruim een jaar geleden schreef ik dat we aan de slag zouden gaan met ‘trendmatig’ verhogen van de ozb (onroerende zaak belasting). Dat betekent dat we niet de gemeentelijke belastingen ineens verhogen als er voor een groot project extra geld nodig is, maar dat we bij voorkeur ‘vooruit sparen’ voor toekomstige projecten.

Onze gemeenteraad heeft inmiddels voor twee onderwerpen goedkeuring gegeven om een vorm van ‘vooruit sparen’ in te zetten. Als eerste is dat voor het vernieuwen en verduurzamen van schoolgebouwen. Een tweede onderwerp waarvoor we een extra heffing inzetten zijn de recreatieve voorzieningen, waaronder de Poort van de Veluwe. In aansluiting op de vernieuwing van de stationsomgeving gaat ook het huidige Veluwetransferium flink op de schop. In de nieuwe vorm wordt het een toegangspoort vanuit Nunspeet die uitnodigt om onze prachtige natuurgebieden te ontdekken en te beleven. De extra heffing voor dit project komt echter niet ten laste van u als inwoner, maar van de toeristen die onze gemeente bezoeken. Een beperkte verhoging van de toeristenbelasting zorgt ervoor dat we ook in dit gebied iets extra’s kunnen bieden.

Een andere Nunspeetse traditie is dat we de lasten voor onze inwoners niet hoger maken dan noodzakelijk. Met een gemiddelde stijging van 5,7% van de lastendruk blijft ook dit jaar Nunspeet ruim onder het landelijk gemiddelde van 8,5% stijging. Tegenover de relatief lage lasten staat toch altijd een hoog voorzieningenniveau, zo blijkt keer op keer uit diverse onderzoeken.

Is er dan alleen maar een loftrompet te steken over alles wat de gemeente Nunspeet te bieden heeft? Nee, natuurlijk niet. Er zijn altijd dingen die beter kunnen en er zijn altijd zaken waaruit we lering trekken. Een belangrijk thema waar steeds meer aandacht voor ontstaat is inwonersparticipatie. We zijn heel blij dat we inmiddels een enthousiaste en deskundige medewerker speciaal voor dit thema in dienst hebben. De stem van u als inwoner bij het nemen van belangrijke besluiten komt hiermee steeds meer op de voorgrond. Besluitvorming door de gemeenteraad wordt zo niet alleen gebaseerd op feiten, beleid, omstandigheden en professioneel advies, maar ook op de kennis, ervaring en beleving van betrokken inwoners.

Heeft u vragen of opmerkingen over uw aanslag gemeentelijke belastingen? Of overweegt u bezwaar te maken? Neem altijd eerst contact op met onze medewerkers die verstand van zaken hebben op dit gebied. Zij helpen u graag verder. Bel met Belastingen via (0341) 25 99 11 of mail naar wozinfo@nunspeet.nl.


IkPas

16 januari 2024
IkPas. Samen met ruim 12.500 anderen doe ik mee aan IkPas. De hele maand januari geen alcohol.
Inmiddels ben ik twee weken onderweg. Tijd voor een update aan de hand van een paar vragen die ik kreeg voorgelegd:

Hoe gaat het met je alcoholvrije maand?
Goed, ik voel me prima.

Mis je het niet?
Zonder alcohol is goed te doen, hoewel ik een drankje in het weekend wel een beetje mis.

Valt het je mee of tegen?
Ik heb vaker meegedaan, dus ik wist al of het uitdagend zou zijn... En dat valt best mee.

Merk je al wat qua fitheid/slapen?
Met mijn energieniveau zit het meestal wel goed, dus wat dat betreft merk ik er niet veel van.

En jij, doe je ook mee? En hoe gaat het met jou? Merk je al verschil?
Ik hoor het graag. Kijk voor tips en meer informatie op ikpas.nl


Ik pas

2 januari 2024
Een maandlang geen biertje of wijntje voor mij. Ik kies ervoor om deze maand mee te doen met IkPas. Waarom? Dat lees je hieronder.
 
Waarom doe je mee?
Ik ben een avondmens en hou van een goed glas wijn met iets lekkers erbij, vooral in het weekend. Als ik door de week ’s avonds veel leeswerk heb, denk ik nog wel eens: ‘een drankje erbij maakt het toch wat aangenamer’. En dan sluipt het er toch in om ook doordeweeks alcohol te drinken. De volgende ochtend ben ik toch minder fit dan met een glaasje fris.
 
Heb je al vaker meegedaan?
Ja, al meerdere keren. Soms heb ik dit ook gekoppeld aan de 40 dagen vastentijd.
 
Heb je een doel?
Zeker, het geeft mezelf een ijkpunt om stil te staan bij een gezonde leefstijl. Dat gaat bij niet helemaal vanzelf en daarom helpt het me om daar af en toe extra aandacht aan te geven. IkPas is daarbij voor mij een maand lang een ‘stok achter de deur’.
 
Wat raad je anderen aan?
Probeer het gewoon een keer… Zo lang is een maand nou ook weer niet.

En jij, doe je ook mee? Ga jij de uitdaging met jezelf aan? Een maand geen alcohol om te kijken wat het met je doet.
Meld je aan via ikpas.nl en je krijgt gratis ondersteuning: een dagelijkse nieuwsbrief met tips en verhalen, een eigen dashboard om je voortgang bij te houden en badges te verdienen, lekkere recepten en meer.
Halverwege de maand januari deel ik mijn ervaring via deze weblog (en in Nunspeet Huis aan Huis).
Wordt vervolgd...

December 2023

Gezondheid

18 december 2023
“Hoe gaat het met je?”, een veelgehoorde vraag wanneer je iemand tegenkomt die je al een tijdje niet meer hebt gesproken. Het is vaak een vraag uit gewoonte of beleefdheid, bedoeld om het gesprek te openen. Een oprecht en eerlijk antwoord op deze vraag kan veel gevoeligheid met zich meebrengen. Een licht aarzelend antwoord leidt al gauw tot een wat argwanende reactie. Het ‘beleefdheidsantwoord’ is natuurlijk: “goed hoor!”

Een goede gezondheid is een groot goed. Het lijkt vanzelfsprekend, totdat het er niet meer is. Of totdat het er voor iemand in je directe omgeving niet meer is. Een flinke verkoudheid, milde griep, een wondje of kneuzing zijn van korte duur en blijven beperkt tot wat ongemak. Maar een aandoening met langdurige gevolgen of onzekerheid over het verloop en de uitkomst zijn van een andere orde. En niet alleen fysiek, maar ook mentaal kan er zomaar iets gebeuren waardoor je leven of dat van je naaste radicaal verandert.

Mentaal gezond zijn, zou je kunnen omschrijven als ‘lekker in je vel zitten’. Dat is meestal zo als je lichamelijk gezond bent, je een goede plek hebt om te wonen, geen grote zorgen hebt over je familie en vrienden, geen geldzorgen hebt en je lekker aan het werk bent, naar school gaat of op een andere manier betrokken voelt bij je omgeving. Al die dingen zijn niet vanzelfsprekend. Op het moment dat een van deze kernwaarden wegvalt, kan het leven zomaar een stuk minder fijn zijn. En wie is er dan voor jou?

Wauw! Wat een ervaring… met de mensen die er dan voor jou zijn. De afgelopen weken heb ik door een bijzondere situatie veel te maken gekregen met de mensen die er voor zorgen dat je hulp krijgt als het leven niet vanzelf gaat. Mijn collega Jennifer Elskamp moet het even wat rustiger aan doen, omdat ze moet herstellen van een ongeval. Daarom neem ik tijdelijk wat taken van haar over. Ik was al op de achtergrond betrokken bij deze afdelingen, maar nu ben ik veel directer betrokken. En ik ben nog meer onder de indruk geraakt.

Collega’s van de teams Samenleving en Sociaal zetten zich met tomeloze energie in voor onze inwoners die zoeken naar een plek om deel te nemen aan de samenleving, een plek om te ontmoeten, te sporten of creatief bezig te zijn. Maar ook om iedereen die een steuntje in de rug of professionele zorg nodig heeft, met financiële zorgen kampt, moeilijk aan werk komt of hulp in het gezin nodig heeft. Speciale aandacht is er voor onze jeugd, voor de ouderen, voor eenzaamheid, dementie, een gezonde leefstijl en ga zo maar door.

Gaat dan alles goed in het zorg- en welzijnswerk? Nee, dat helaas niet. Er is soms sprake van wachtlijsten, vooral door een gebrek aan arbeidskrachten. En niet voor ieder probleem hebben we direct een passende oplossing. Het is en blijft mensenwerk waarbij ondanks alle inzet en betrokkenheid van de vele zorg- en welzijnswerkers niet iedereen tijdig de hulp en ondersteuning krijgt die we graag willen bieden. Maar ik kan u verzekeren dat binnen de mogelijkheden die er zijn in de gemeente Nunspeet alles in het werk wordt gesteld om te zorgen dat iedereen mee kan doen en mee kan komen in onze samenleving.

November 2023

Toekomst van Elspeet

2 november 2023
Midden in de driehoek A1, A28 en A50 liggen de unieke dorpen Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld (afkorting: GEUS). Aan de oost- en zuidkant kom je in de Kroondomeinen en ga je richting park De Hoge Veluwe. Aan de west- en noordkant kom je in grotere plaatsen met veel landbouwgebied en wat meer verstedelijking. De vier dorpen tellen samen ruim 10.000 inwoners en worden gekenmerkt door een mix van alle functies die in de omliggende gebieden meer bepalend voorkomen: natuur, agrarisch landschap en verstedelijking.

Wanneer ik mensen uit stedelijke gebieden spreek, zijn ze vaak verbaasd als ik vertel hoeveel mensen er op de (Noord-)Veluwe wonen en wat er allemaal te beleven is aan economische en maatschappelijke activiteiten. Er wordt nog wel eens gedacht dat onze omgeving vrijwel uitsluitend uit natuur en enkele agrarische bedrijven bestaat. Dat er op de Noord Veluwe zo’n kwart miljoen mensen wonen, er in de dorpen en op bedrijventerreinen veel economische activiteit en een serieuze arbeidsmarkt is, weten ze vaak niet. Het is daarom heel belangrijk dat we vanuit onze omgeving aan de ‘buitenwereld’ laten weten wat er belangrijk is voor onze toekomst.

Een goede mogelijkheid om mee te denken over die toekomst is het gebiedsproces GEUS. De vier gemeenten waarin de vier dorpen liggen werken samen met de provincie Gelderland en het Waterschap Vallei en Veluwe aan een gebiedsaanpak voor de toekomst van onze omgeving. Hoe bieden we een goede toekomst aan de agrarische sector? Hoe zorgen we goed voor de natuur en waar kunnen en willen we woningen bouwen en ruimte bieden aan bedrijvigheid? Geef uw mening door het formulier in te vullen via www.nunspeet.nl/geus.

September 2023

Maatregelen voor het Mosterdveen

7 september 2023
Het Mosterdveen, een prachtig stukje natuur dat deel uitmaakt van de Veluwe en dat wordt beheerd en gekoesterd door de gemeente Nunspeet. Dit unieke terrein omvat een divers landschap van heide, bos en vennen, waarin kostbare hoogveenkernen te vinden zijn. Het Mosterdveen herbergt een schat aan zeldzame plantensoorten die kenmerkend zijn voor hoogveengebieden. En het is de thuisbasis van de grootste en enige gezonde populatie gevlekte witsnuitlibellen op de Veluwe.

In een voortdurende inspanning om dit kostbare natuurgebied te behouden en te verbeteren, heeft de gemeente een externe partij de opdracht gegeven om de huidige staat van het Mosterdveen te onderzoeken; een onderzoek in lijn met het provinciale herstelprogramma Vennen en Venen dat werd vastgesteld door de Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Het onderzoek heeft geleid tot enkele maatregelen om het waterverlies in het gebied te verminderen en de natuurlijke doorstroming te optimaliseren. De belangrijkste maatregelen zijn als volgt:

  • Terugzetten van de bosrand langs een aantal vennen: ongeveer 4 hectare aan bosranden wordt teruggezet, zodat er minder water onttrokken wordt van het ven.
  • Geleidelijke omvorming van naaldbos naar loofbos: op de hoger gelegen flanken wordt naaldbos omgezet naar loofbos met inheemse boomsoorten. Dit draagt bij aan het verminderen van waterverdamping.
  • Verondiepen of afdammen van enkele greppels: restanten van greppels worden aangepakt om de doorstroming te verbeteren.
  • Verlagingen aanbrengen waar opgevulde greppels boven maaiveld uitkomen: hierdoor wordt de natuurlijke doorstroming hersteld.
  • Aanleg van vlonderpaden: voor wandelaars worden vlonderpaden aangelegd om hen te laten genieten van het gebied zonder verstoring van de natuur. Voor mountainbikers wordt een alternatieve route aangeboden om het kwetsbare gebied te ontzien.

Het Mosterdveen valt onder Zone C* van het provinciale recreatiezoneringsplan, wat betekent dat het is aangewezen als een rustig gebied met extensief recreatief medegebruik. Dit zorgt ervoor dat de natuur en de Natura 2000-soorten kunnen gedijen. We streven ernaar om het Mosterdveen te behouden als een waardevol natuurlijk erfgoed dat voor de toekomstige generaties wordt bewaard.
Wij hopen volgend jaar te kunnen starten met de uitvoering van de maatregelen.

Samen werken we aan het behoud en herstel van het Mosterdveen, zodat deze unieke plek haar schoonheid en biodiversiteit behoudt voor ons allemaal om van te genieten. We danken u voor uw begrip en medewerking bij het beschermen van dit bijzondere stukje Nunspeet.

Juni 2023

Klimaat

20 juni 2023
Niets is zo veranderlijk als het weer. Dat merken we ook dit jaar weer volop. En als we deskundigen op het gebied van klimaat en meteorologie moeten geloven, neemt die veranderlijkheid alleen maar toe de komende jaren. Extreme omstandigheden doen zich mogelijk vaker voor en dat kan grote gevolgen hebben. Dichter bij de evenaar zijn ze wel wat gewend, maar ook op onze breedtegraad worden vaker extremen verwacht. Warmere zomers met aanhoudende droogte afgewisseld met juist grote hoeveelheden neerslag in korte tijd kunnen vaker voorkomen.

Schrijnend is het ook hierbij weer dat de grootste nadelige effecten zich voordoen in gebieden waar de omstandigheden toch al niet best zijn. Dichter bij de evenaar zorgen lange perioden van droogte voor honger en dorst door een gebrek aan voedsel en schoon drinkwater. Op andere plaatsen leiden grote overstromingen tot verwoesting en epidemieën. Rijke landen kunnen helpen door kennis en techniek te delen die verbetering brengen in de toekomst. En door het ondersteunen van programma’s voor voedselzekerheid. Onze nationale innovatieve sectoren in bijvoorbeeld waterwerken en landbouw vormen een wereldwijde standaard en verdienen daarom respect en perspectief. Ook een goed ‘ondernemersklimaat’ is belangrijk.

Ook in onze eigen omgeving zijn de gevolgen van warmere zomers, droogte en soms veel regenval merkbaar. In Elspeet zorgde hevige regenval tot enkele jaren terug voor flinke overstromingen in het dorp. Straten en soms ook woningen stonden blank door het regenwater. De getroffen maatregelen - infiltratieriool, wadi’s en grote opvangbassins bij de Da Costaschool en de Dorpskerk - hebben hun effect. Garantie geeft het niet, maar de kans op overstromingen is wel aanzienlijk verminderd.

Een ander zorgpunt is de drinkwatervoorziening. Door groei van het aantal inwoners in onze omgeving neemt de vraag naar water toe. De onttrekking van zowel oppervlaktewater als grondwater neemt jaarlijks toe. De waterschappen doen hun best, maar het in stand houden van voldoende grondwater is een steeds grotere uitdaging. Lage grondwaterstanden hebben een negatief effect op natuurgebieden en vooral op oude bomen die steeds meer moeite hebben om water te vinden in de diepere lagen.

Aanhoudend droge periodes leveren ook nog een ander gevaar op voor natuurgebieden. Verdroging van heide en de bodem in bosgebied vergroten de kans op natuurbranden. Onze brandweerkorpsen zijn gelukkig goed uitgerust met materieel en getraind om natuurbranden te bestrijden. Maar als de omstandigheden ongunstig zijn - droge gebieden met veel brandbaar materiaal in combinatie met stevige wind - kan een natuurbrand onbeheersbaar worden. Er wordt dan steeds gezocht naar de volgende natuurlijke of gecreëerde linie waar het vuur kan worden tegengehouden. Zo’n linie kan een zandpad met erachter kort gemaaide begroeiing zijn, maar ook een vitaal stuk loofbos. Want er worden steeds meer preventieve maatregelen genomen in de natuurgebieden die natuurbranden minder kans geven om groot te worden. Het vervangen van naaldbos door loofbos is er een van.   

Als inwoners van onze prachtige gemeente kunnen we ook zelf een belangrijke bijdrage leveren aan het leefbaar houden van onze omgeving en het voorkomen van natuurbranden. Hoe? Vooral door gewoon het gezonde verstand te gebruiken… Een beetje zuinig omgaan met water. Zorgen dat regenwater goed de bodem in kan door niet de hele tuin vol met tegels te leggen (opvangen in een regenton is ook een idee). En natuurlijk verstandig omgaan met open vuur en andere oorzaken van brand. Niet je auto met hete motor in lang droog gras parkeren. Geen as of glas in de natuur achterlaten. Voorzichtig zijn met elektrische installaties, barbecues en open vuur.  

Nog een paar weken en dan is het zomervakantie. Laten we vooral allemaal genieten van de zomer en hopelijk wat vrije tijd. Als we allemaal een beetje ons gezonde verstand gebruiken, dan wordt het vast een mooie, lange, prachtige zomer!

Mei 2023

Fietsmaand

22 mei 2023
Meimaand Fietsmaand. Al jaren is dit in heel het land een terugkerend fenomeen om het gebruik van de fiets als vervoermiddel te stimuleren. In de maand mei kleurt de natuur weer groen (en vele andere kleuren), gaan de temperaturen omhoog en is de zon steeds vaker te zien. Dat zijn de juiste ingrediënten om vaker naar buiten te gaan en erop uit te trekken. Een ideaal moment om het gebruik van de fiets te promoten.

Ook op de Noord-Veluwe en zeker in gemeente Nunspeet is veel aandacht rondom Meimaand Fietsmaand. Stichting Nunspeet uit de Kunst neemt het voortouw om tal van activiteiten in alle vier de Nunspeetse kernen op te tuigen. Nunspeet heeft nog meer in petto: in juni is het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden.

Waarom is het stimuleren van fietsen nu zo belangrijk? Dat is omdat het een heel gemakkelijke manier is om in beweging te zijn. Ook als het lichaam niet optimaal functioneert, zijn er vaak nog mogelijkheden om je per (aangepaste) fiets te verplaatsen. En met de komst van elektronische ondersteuning zijn die mogelijkheden alleen maar toegenomen.

Je kunt fietsen als sportbeoefening doen. Racefietsen, mountainbiken en bmx’en zijn daar bekende voorbeelden van. Ook in onze gemeente worden deze sporten veel beoefend, individueel, in groepsverband of bij een vereniging zoals De Volharding. Er wordt in onze gemeente ook veel recreatief gefietst, vooral om te kunnen genieten van de prachtige natuur in onze omgeving. Maar ook om boodschappen te doen of bij iemand op bezoek te gaan.

Het is in ons land een goede gewoonte om vaak het nuttige en aangename te verenigen. Ook daar leent fietsen zich heel goed voor. We zien dat vooral veel onder onze scholieren, die vaak per fiets naar school gaan. Maar ook voor veel volwassenen is het prima te doen om per fiets naar het werk te gaan. Als de woon-werkafstand niet al te groot is, kan het gehele traject per (elektrische) fiets worden afgelegd. Als het verder weg is kan wellicht een combinatie van openbaar vervoer en fietsen een optie zijn.  

Zelf fiets ik meestal twee keer per week vanuit Elspeet naar het werk in Nunspeet. Via Vierhouten en het Eibertjespad is een prachtige route om te fietsen. Het kost wat moeite en soms pak je net een buitje regen mee. Maar het is zeer de moeite waard, want het levert een betere conditie, een fris begin van de dag en winst voor het milieu op. #meimaandfietsmaandnunspeet! #fietsnaarjewerkweek #lovetoride

April 2023

Perspectief

13 april 2023
Vergezicht, vooruitzicht, toekomst. Dat is de betekenis van het woord ‘perspectief’. Het is ook de kunst van iets zo af te beelden op een plat vlak, dat het lijkt of er diepte in te zien is. Ook spiritueel kan het woord een diepere betekenis krijgen. Afgelopen weekend is het christelijke Pasen gevierd. Het sterven van Jezus staat symbool voor de overwinning op het kwaad, de opstanding op de derde dag voor de belofte van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Volgelingen van Jezus mogen er daardoor op vertrouwen dat zonden hen niet worden aangerekend en er perspectief is op eeuwig leven. Een hoopvolle boodschap.

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. De dag ervoor herdenken we hen die het leven lieten voor onze vrijheid. Doordat in donkere dagen mensen opstonden om het kwaad te bestrijden, ontstond er perspectief op een toekomst in vrijheid. Dat geldt nog steeds in nieuwe oorlogsgebieden. In Oekraïne vechten dappere strijders voor de vrijheid van hun land, maar ook voor onze vrijheid. Want de roofzucht van het kwaad reikt verder dan alleen het gebied waar nu gevochten wordt. De dappere strijders vechten voor het perspectief van het gehele vrije westen en dat verdient diep respect.

Op een heel andere schaal en met een veel geringer belang zijn we ook in onze gemeente bezig met een perspectief voor de toekomst. Toch is ook dat niet onbelangrijk. Kort na de komende zomer stelt de gemeenteraad de begroting voor de komende jaren vast. Ter voorbereiding worden de komende maanden al belangrijke keuzes gemaakt. Daarvoor is een ‘perspectievennota’ opgesteld. Alle politieke partijen hebben aangegeven welke onderwerpen ze het belangrijkst vinden en waarvoor ze graag extra middelen vrij willen maken. In de raadsvergadering van 1 juni 2023 voeren ze de discussie met elkaar over welke onderwerpen daadwerkelijk opgenomen worden in de uiteindelijke begroting. Vervolgens wordt alles doorgerekend en in september de knoop doorgehakt over de bijbehorende bedragen.

Perspectieven zijn er in allerlei soorten en maten. Belangrijke en minder belangrijke. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat er voor iedereen in onze omgeving een redelijk perspectief is om mee te doen en rond te komen. We hebben een periode achter ons liggen die diepe sporen in de samenleving heeft nagelaten. Die mensen kwetsbaar heeft gemaakt. In financieel opzicht door hoge energiekosten en verlies van koopkracht. Maar (vooral vanuit coronatijd) ook in geestelijk opzicht door eenzaamheid, angst en uitzichtloosheid. Vanuit het Sociaal Domein in onze gemeente zie ik een enorme gedrevenheid om onze inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen als het leven niet gemakkelijk is. Ook op dat gebied moeten steeds keuzes worden gemaakt: waar kunnen we de middelen die beschikbaar zijn zo effectief mogelijk inzetten? Gelukkig hebben we zeer capabele beleidsmakers en een alerte wethouder die aan deze complexe opgave bijzonder goed vorm en inhoud weten te geven.

Laten we steeds blijven omzien naar elkaar, dat kan soms net iemand helpen om weer perspectief te zien. 

Maart 2023

Broedseizoen

27 maart 2023
De lente is begonnen. De zomertijd is ingegaan en dat betekent dat het na het avondeten niet meteen donker is buiten. Tuinen worden voorjaarsgereed gemaakt en de buitenactiviteit neemt overal toe. En als we dan eropuit trekken, zien we ook de natuur veranderen. Grauw en grijs maken plaats voor groen en de kleuren van vroege voorjaarsbloemen als krokus en narcis. Vogels zijn volop in de weer om een veilige plek voor hun toekomstige kroost te creëren. 

Een veilige plek. Met dat ik deze woorden schrijf denk ik aan de term ‘criteria’. In gemeenteland zijn we vaak bezig met het bepalen van criteria. Waar moet beleid, een project, een evenement, een te verlenen vergunning of subsidie aan voldoen? We hebben dan criteria nodig om aan te toetsen, omdat we iedereen - zoals de grondwet voorschrijft - in gelijke gevallen gelijk willen behandelen. Aan welke criteria zou een ‘woning’ voor jonge vogels moeten voldoen? Het klinkt misschien wat bureaucratisch en abstract, maar het is in onze omgeving een bijzonder actueel onderwerp.

Er is steeds meer aandacht voor de stand van de natuur op aarde. ‘De tijdbom van het klimaat tikt’, reageerde VN-chef Guterres op het recent verschenen rapport van het IPCC klimaatpanel. Welvarende landen en opkomende economieën worden opgeroepen om vaart te maken met de afgesproken klimaatdoelen. Hoewel er heel verschillend wordt gedacht over invulling, uitvoering en tempo om deze doelen te realiseren, leeft wel breed het besef dat de aarde niet onuitputtelijk is. 

Ook lokaal hebben we te maken met veranderingen in onze leefomgeving. Vooral Europese wetgeving en gemaakte afspraken leiden tot steeds verdergaande maatregelen om gestelde natuurdoelen te bereiken. Onder regie van de provincie is als uitwerking van de Natura2000 wetgeving een Recreatiezoneringsplan voor de Veluwe vastgesteld. Terreinbeheerders zijn inmiddels begonnen met het uitvoeren van maatregelen die in dat plan zijn afgesproken. 

In onze omgeving zijn Natuurmonumenten (op en rond het Hulshorsterzand) en Staatsbosbeheer (Hendrik Mouwenveld en Noorderheide) actief met het tijdelijk afsluiten van gebieden waar zij kwetsbare vogelsoorten gelegenheid willen bieden om ongestoord te kunnen broeden. In andere gebieden zijn en worden extra mogelijkheden voor recreatief gebruik gerealiseerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Zandenbos, maar ook bij het Hulshorsterzand worden nieuwe wandelroutes aangelegd. Terreinbeheerders als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn zelf verantwoordelijk voor de maatregelen die zij treffen in hun gebieden en ook om daarover uitleg te geven aan de gebruikers van deze gebieden.

De gemeente Nunspeet heeft zelf circa 3.500 hectare aan bos- en heideterreinen in beheer. De grootste gebieden liggen direct ten westen en ten oosten van de provinciale weg N310. Prachtige heidevelden en omliggende bossen sieren onze omgeving en zijn de thuisbasis van de Schaapskudde Elspeter Heide. Deze natuurgebieden verdienen het om gekoesterd en goed beheerd te worden, maar we hechten er ook sterk aan om deze natuur toegankelijk en beleefbaar te houden. We zijn daarom zeer terughoudend met het beperken van de toegankelijkheid.

Als terreinbeheerders zijn we regelmatig met elkaar in gesprek. We proberen zo goed mogelijk samen te werken en eenduidig beleid te hanteren. Ook als het gaat om het verlenen van vergunningen voor evenementen spannen we ons in om constructief samen te werken. Onze inzet is om bestaande en jaarlijks terugkerende evenementen in stand te houden. We zijn daarbij in sommige gevallen afhankelijk van de medewerking van andere terreinbeheerders. We blijven benadrukken dat naast natuurbescherming ook ruimte voor recreatie, sport en ontspanning van groot belang is. De basisafspraak is en blijft: een gezonde balans in natuurbescherming en natuurbeleving.

Het broedseizoen kent in onze gemeente een goede start. Aan de Pangelerweg mocht ik namens de burgemeester het eerst gevonden kievitsei schouwen. De vrijwilligers van Weidevogelbescherming Randmeerkust hebben al vele nesten gevonden en de kieviten vliegen af en aan. Ook andere weidevogels doen het goed in deze omgeving. Hier gaan natuur en landbouw hand in hand.


Bomenlijst

7 maart 2023
‘Bomen zijn emotie’ - deze uitspraak heb ik de afgelopen weken heel wat keren gedaan. Deze maand staat de Lijst Monumentale Bomen op de agenda van de gemeenteraad. Alle bomen in onze gemeente die in aanmerking komen voor de status ‘Monumentale Boom’ zijn door deskundigen beoordeeld. Gaat het om een inheemse boom? Hoe oud is de boom? Wat is de omvang en hoe beeldbepalend is de boom? De toets aan deze criteria bepaalt of de boom op de lijst wordt geplaatst. Tenslotte wordt nog gekeken wat de levensvatbaarheid van de boom is.

De lijst heeft begin 2022 ter inzage gelegen waarbij de mogelijkheid is geboden om een zienswijze (de manier waarop je ergens naar kijkt) in te dienen. Alle zienswijzen zijn beoordeeld en hebben in meerdere gevallen tot een hertoetsing geleid. In enkele gevallen heeft dit tot aanpassing van de lijst geleid. Alles bij elkaar een omvangrijk en arbeidsintensief project dat veel tijd heeft gekost. Het resultaat mag er dan ook zijn: er is niet alleen een lijst met bomen, maar ook een online kaart waarop iedere boom is te vinden met beschrijving en foto.

De meningen over bomen in de buurten en bij woningen lopen ver uiteen. Waar de ene inwoner ervoor pleit meer bomen te beschermen, wil de ander het liefst alles omzagen en alleen bomen in het bos zien. Een algemene lijn die wel te ontdekken valt, is dat de meeste mensen graag in een groene omgeving wonen, maar zelf zo weinig mogelijk nadelen daarvan willen ondervinden. Een boom geeft schaduw - dat betekent verkoeling, maar ook minder lichtinval. Een boom geeft mooie bladeren en vruchten - dat betekent fraaie kleuren, maar ook bladruimen in de herfst. Een boom straalt kracht uit en verfraait de omgeving, maar kan ook als een sta-in-de-weg worden ervaren.

Vooral onze boomdeskundigen, maar ook ikzelf als bestuurder voeren veelvuldig gesprekken met inwoners over bomen. Alle argumenten komen op tafel en worden besproken. Ook bijvoorbeeld het minder effectief zijn van zonnepanelen door schaduw van bomen. Als gemeente hebben we bewust de keuze gemaakt om niet meer voor alle bomen van een bepaalde omvang een vergunningplicht in te stellen. Gevolg daarvan is wel dat we bomen die echt belangrijk zijn extra goed willen beschermen. Dat zijn de bomen in een ‘boomzonegebied’ (ook op de kaart te vinden), in een natuurbestemming of op de Lijst Monumentale Bomen. Voldoet een boom aan de criteria, dan komt deze op de lijst. Die criteria zijn heel duidelijk en laten weinig ruimte voor discussie.

Vaak wordt tijdens de gesprekken goed naar elkaar geluisterd en wordt er respectvol met elkaar omgegaan, maar helaas komt het ook regelmatig voor dat het respect ver te zoeken is. Emoties lopen hoog op en onze integriteit wordt in twijfel getrokken. Soms komen mensen er later op terug en geven aan dat ze zich teveel door emotie lieten leiden. Emoties zijn begrijpelijk en dat deze bij belangrijke onderwerpen naar voren komen ook, maar laten we ervoor kiezen om respectvol met elkaar om te gaan, ook als we het niet met elkaar eens zijn. Het op de vrije loop laten van emoties kan voor jezelf een opluchting zijn, maar het doet ook iets met de ontvanger daarvan. Laten we ons daarvan bewust zijn en een beetje lief voor elkaar zijn. #doeslief

Februari 2023

Groen

14 februari 2023
De donkerste dagen van het jaar zijn achter de rug en het blijft alweer wat langer licht. Dat maakt bij veel mensen een verlangen naar het voorjaar los. De eerste sneeuwklokjes en krokussen zijn her en der te zien. Verschillende vogels zijn alweer aan de slag om een geschikte nestplaats te vinden. Ik vind het altijd weer fascinerend om te zien hoe ze oude plekjes inspecteren. En er vervolgens dagen- of zelfs wekenlang met takjes, gras en ander materiaal mee in de weer zijn om het tot een kunstig nest te maken.

Er leven vele kleine vogelsoorten in onze omgeving die niet alleen door hun aanwezigheid een lust voor oog en oor zijn, maar zich ook op andere manieren nuttig maken. Zo eten ze insecten die - in grotere aantallen - voor behoorlijk wat overlast kunnen zorgen. Neem de zwaluw, die wel 50.000 vliegen, muggen en andere insecten per week uit de lucht vangt en eet. Mezen eten graag rupsen, waaronder de eikenprocessierups. Een jonge koolmees in het nest eet ongeveer 400 rupsen per week.

Instandhouden en versterken van de natuur in onze omgeving is niet alleen iets voor ‘groene’ fanatiekelingen, maar van groot belang voor ons allemaal. We kunnen naar het bos gaan om van de natuur te genieten, maar het is ook mogelijk om de natuur dichtbij huis te halen. Haal een stukje stoep weg, zet er lavendel en ijzerhard in (kijk op de website van de Vlinderstichting voor meer soorten) en geniet van de vlinders die er in de zomer op af komen. Knip ze ook niet te snel af, dan komen vogels in de winter de zaden eruit eten. Of plant een heg in plaats van een schutting en geniet van de fluitende vogels die af en aan vliegen.

Deze week delen we op het Marktplein mezenkastjes en zaailingen (jonge boompjes) uit. Hiermee willen we het dichterbij halen van de natuur in woonwijken stimuleren. Het plaatsen van nestkastjes en het poten van boompjes helpt om de leefbaarheid in onze wijken te verbeteren. Naast de al genoemde voordelen zorgt groen in de wijk voor een betere beheersing van water als het regent en verkoeling tijdens warme dagen. Zijn er dan geen nadelen? Snoeien en bladruimen… daar weegt het genot van een mooie groene wijk met veel vogels en vlinders ruimschoots tegenop!


Natuurherstel

3 februari 2023
Inwoners van Nunspeet die onlangs of langer geleden van elders naar Nunspeet zijn verhuisd noemen vaak ‘rust, ruimte en de prachtige natuur’ als beweegreden voor hun verhuizing. En ze hebben gelijk, want het is allemaal te vinden in onze omgeving. Het is dan ook belangrijk om deze kernwaarden voor onze inwoners te beschermen. Als gemeente Nunspeet besteden we veel tijd en aandacht aan het aantrekkelijk houden en versterken van de leefomgeving. Andere overheden en collega terreinbeheerders als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten steunen ons daarbij.

In 2018 is door Gedeputeerde Staten van Gelderland het Natura 2000-beheerplan Veluwe vastgesteld. Vorig jaar is, na een uitgebreid participatietraject, als uitwerking daarvan het Recreatiezoneringsplan vastgesteld. De volgende fase is het opstellen en uitvoeren van natuurherstelprogramma’s om de natuurdoelen voor de Veluwe te realiseren. Er zijn inmiddels vier herstelprogramma’s opgesteld: Beken, Bossen, Heiden en stuifzanden, Vennen en venen.

De vier ontwerp-herstelprogramma’s liggen tot en met 5 maart 2023 ter inzage, zodat u de plannen kunt lezen en eventueel een zienswijze kunt indienen. Ook worden er inloopbijeenkomsten georganiseerd, waarbij vragen kunnen worden gesteld. Deze zijn op 7, 9 en 16 februari 2023. Meer informatie hierover en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden staat op de website van de provincie Gelderland.

Vanuit de gemeenteraad hebben we de opdracht om steeds te zoeken naar een goede balans tussen natuurbescherming en natuurbeleving. Dat klinkt mooi en lijkt misschien eenvoudig, maar staat soms met elkaar op gespannen voet. Het Recreatiezoneringsplan is een goed hulpmiddel om te bepalen waar in de natuur veel mogelijk is wat betreft recreatie, sporten en evenementen en waar het extra belangrijk is om flora en fauna de nodige rust te gunnen. Dat laatste geldt op sommige plaatsen extra in het broedseizoen voor vogels. Samen met u als inwoners, het verenigingsleven, belangenbehartigers en grondeigenaren zoeken we steeds naar wat mogelijk is in onze natuur zonder deze overmatig te belasten. Zo kunnen we samen blijven genieten van al het moois dat onze omgeving te bieden heeft.

Januari 2023

Bewegen

19 januari 2023
Deze week bezochten we als college een Nunspeetse zorginstelling. Het bezoeken van diverse organisaties in onze gemeente helpt ons om een goed beeld te hebben van wat er allemaal gebeurt in onze omgeving. Om te zien wat goed, maar ook wat niet goed gaat in de samenleving. Welke beweging moeten we maken om onze inwoners op een verantwoorde manier behulpzaam te zijn? Wekelijks komen we - letterlijk - in beweging, uit het gemeentehuis, om door middel van werkbezoeken te zien waar we verschil kunnen maken. Ook met de raad gaan we regelmatig op werkbezoek, bijvoorbeeld per fiets naar nieuwbouwwijk Molenbeek.

Een belangrijk thema dat we vrijwel overal in terug zien is ‘beweging’. Of we nu op bezoek zijn bij de Vrije Academie, bij de golfbanen, een sportvereniging, het bezoekerscentrum of een hotel… het thema ‘bewegen’ komt altijd aan de orde. Bewegen kost niet alleen energie, maar geeft ook energie. In de zorgsector is veel aandacht voor beweging, omdat bewegen voldoening geeft en voor een positief gevoel kan zorgen. Toeristen komen naar Nunspeet om te wandelen, fietsen, golfen of surfen. En als beperkte mobiliteit een belemmering vormt, dan zijn lichtere vormen van beweging, zoals tuinieren, schilderen of zwemoefeningen een alternatief.

Er is veel te doen in en rondom Nunspeet. Een breed scala aan organisaties en verenigingen stampen steeds weer, met inzet van vele vrijwilligers, allerlei activiteiten uit de grond. Sommige evenementen bestaan al jaren, andere zijn nieuw of worden nieuw leven ingeblazen. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwjaarsduik in de Zandenplas, die na vele jaren van afwezigheid weer heeft plaatsgevonden. Bekende evenementen zoals de Lentetoertocht en de Nunspeetse Keiler staan weer op het programma.

Als gemeente Nunspeet zijn we trots (dat woord mogen we van onze burgemeester wat vaker gebruiken) op alle inzet en energie die er is vanuit de samenleving om deze evenementen te organiseren. We willen graag ruimte blijven bieden om onze inwoners in beweging te laten zijn of komen. Soms zijn er ook zaken in beweging die het ons niet gemakkelijk maken. Zo leiden nieuwe inzichten over natuurbescherming tot een veranderende benadering van activiteiten in natuurgebieden. De vastgestelde recreatiezonering moet ons helpen om te bepalen waar veel ruimte is voor recreatie en evenementen en waar dat moet worden beperkt om kwetsbare natuur te beschermen. Samen met (andere) gebiedseigenaren, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, zoeken we naar oplossingen om belangrijke activiteiten in stand te kunnen houden. Daarbij ligt de prioriteit bij bestaande (jaarlijks terugkerende) en lokaal georganiseerde evenementen.

Collega-wethouder Mark van de Bunte laat geen moment onbenut om het belang van beweging onder de aandacht te brengen. Hoogtepunt voor de komende tijd is daarbij de aanstaande opening van het nieuwe sportcomplex De Wiltsangh. Een indrukwekkende en bijzondere voorziening, waar de inwoners van onze gemeente vele jaren plezier aan gaan beleven. En natuurlijk het NK tijdrijden dat in en rondom Elspeet en Vierhouten gaat plaatsvinden. Als gemeente Nunspeet mogen we ons gelukkig prijzen met een actief verenigingsleven en een wethouder met ambtelijke staf die zich met volle overtuiging steeds weer inzetten om Nunspeet in beweging te houden.


Geduld

3 januari 2023
‘Geduld is een schone zaak’ luidt het bekende spreekwoord. Maar vanzelfsprekend is dat niet zonder meer. In tijden van hoogwaardige technologie, supersnel internet en bezorgservices met zeer korte levertijden zijn de verwachtingen hooggespannen. Voldoet een dienst niet geheel aan de verwachtingen of gegarandeerde afspraken, dan zijn de klachten en claims al snel niet meer van de lucht. Concurrentie in het bedrijfsleven en de vraag naar perfectie en snelheid in dienstverlening leiden tot een allesomvattende ‘ratrace’ die onmogelijk is vol te houden.

Afgelopen zomer bedienden veel restaurants slechts een deel van hun beschikbare tafels. Fruittelers lieten toeristen toe om een deel van de oogst zelf te plukken. Winkeliers beperkten hun openingstijden. Marktkooplui lieten soms hun plekje leeg. Wellnesscentra boden minder diensten aan dan gebruikelijk. Ga zo maar door. In alle gevallen als gevolg van een gebrek aan personeel.

Na de zomer bleven steeds vaker schoolklassen thuis. Sloten ziekenhuizen afdelingen en annuleerden operaties. Liet de politie weten handhaving te beperken en haalden rechtbanken zaken van de rol. Medicijnen werden steeds vaker niet op tijd geleverd en veel bejaarden en kwetsbare mensen kregen niet voldoende hulp. Ook hier steevast als oorzaak een gebrek aan personeel.

Als werkzoekende ben je in deze situatie ‘spekkoper’. Werkgevers dingen massaal naar je hand en bieden gouden bergen. Vakbonden ruiken hun kans en stellen torenhoge eisen voor hun leden. De vanuit het economisch vakgebied gevreesde ‘loon-prijsspiraal’ - waarbij loonstijgingen en prijsstijgingen elkaar steeds blijven opvolgen - ligt op de loer. De vrije markt zal deze beweging niet tegengaan, alleen de overheid beschikt over mogelijkheden om deze spiraal te doorbreken. Die mogelijkheden zijn per definitie niet populair. De meest voor de hand liggende zijn: het inperken van salarisstijgingen voor ambtenaren (zoals rijk, provincie en gemeenten) en semi-ambtenaren (zoals ziekenhuispersoneel, veiligheidsdiensten en onderwijspersoneel) en het extra belasten van omzet voor bedrijven (waardoor prijsstijgingen minder effectief zijn).

Maar de ‘markt’ en de ‘overheid’ zijn niet de enige die invloed hebben op de gevolgen van een gebrek aan personeel. De belangrijkste sleutel ligt in handen van de samenleving: u, jij en ik. Door het maken van bewuste keuzes. Voor jongeren is het belangrijk om bij de keuze voor een studie en beroep goed na te denken over welke plek je straks in de samenleving wilt hebben. Als je graag voor mensen zorgt, wat is dan belangrijker: een hot-stone-massage in een wellnessresort of een warme douche voor een dementerende bejaarde? Als je gek bent van techniek, wat kies je dan: games produceren of cybercrime bestrijden?

Wat nog meer kan helpen? Een beetje geduld met elkaar. Komt je pakketje met wat vertraging? Wees vriendelijk voor de bezorger, hij doet ook gewoon z’n best. Moet je iets langer wachten dan je graag wilt voor een afspraak bij een arts, een schooldecaan of ambtenaar, blijf beleefd. Toon je meeleven aan een restauranteigenaar die de benen uit z’n lijf rent om je te bedienen. En switch niet meteen naar online als je lokale winkel even een beetje hapert. #doeslief

December 2022

Participatie

13 december 2022
‘Participatie’ is afgeleid van de Latijnse woorden ‘pars’ en ‘cipere’ en betekent actieve deelname.

Het vertrouwen van veel burgers in de overheid is de afgelopen jaren afgenomen. Voor een belangrijk deel komt dat doordat burgers zich niet voldoende gehoord en serieus genomen voelen door de overheid. Om dat tij te keren is het belangrijk dat overheden hun inwoners vaker en actiever betrekken bij het ontwikkelen van plannen, projecten en beleid. En dan niet pas op het eind, als alles al pasklaar op papier staat.

In de vorige collegeperiode is vastgesteld op welke manier we in Nunspeet participatie met inwoners vormgeven. Bij alle belangrijke ontwikkelingen wordt aan het begin vastgesteld op welke manier inwoners erbij betrokken worden. Bij onderwerpen die weinig impact hebben of waarin niet veel te kiezen valt, beperkt zich dit tot informeren. Bij beleid dat veel inwoners raakt of als er grotere projecten worden voorbereid, wordt de invloed groter. Dan krijgen inwoners een raadplegende, adviserende of zelfs meebeslissende rol.

Het invullen van een participatietraject is altijd maatwerk. Een ‘beleidskader’ biedt goede handvatten, maar participatie is niet in beton te gieten. Het is steeds afwegen wie je betrekt om een zo goed mogelijk gezamenlijk resultaat te bereiken. Als je bijvoorbeeld een sportvoorziening wilt realiseren, is het belangrijk om jeugd te betrekken, maar ook omwonenden van de beoogde locatie en vertegenwoordigers van specifieke doelgroepen zoals mindervaliden. Het betrekken van een diverse groep belanghebbenden waarmee zoveel mogelijk aspecten en zienswijzen op tafel komen, is het doel van participatie. Het is ook van belang om aan de voorkant duidelijk af te stemmen wat we van elkaar verwachten en welke invloed de deelnemers hebben op besluitvorming. Uiteindelijk is meestal de gemeenteraad aan zet om te beslissen. Het helpt raadsleden daarbij om een zo breed mogelijk inzicht te krijgen vanuit expertise, belangen en meningen.

Dat het vormgeven van participatie niet altijd direct naar ieders tevredenheid verloopt, is mij afgelopen week wel duidelijk geworden. Ik bezocht twee bijeenkomsten waarbij er - naast positieve geluiden - op onderdelen kritiek was op het participatietraject. Ik denk ook niet dat het ooit zal lukken om participatie perfect te organiseren, maar dat neemt niet weg dat we als gemeentebestuur wel de ambitie hebben om het zo goed als mogelijk te doen.

Als de gemoederen soms hoog oplopen, hoor ik wel eens: “ze willen het er gewoon doordrukken…”. Mijn weerwoord is dan: “ik hoor bij ‘ze’, samen met de andere collegeleden, raadsleden en ambtenaren”. En ik kan u in alle oprechtheid zeggen: gemeente Nunspeet is er niet op uit om zaken ‘door te drukken’. Bij alle ontwikkelingen wordt zowel in college als raad gewikt en gewogen met welk besluit de inwoners van onze gemeente het meest zijn gediend.

 

November 2022

Lasten

29 november 2022
Bij lusten horen (helaas) ook lasten. Inwoners van gemeente Nunspeet krijgen waar voor hun geld: het voorzieningenniveau wordt door onafhankelijke partijen steeds opnieuw als goed tot zeer goed beoordeeld (vorige week nog beoordeelde de Maag Lever Darm Stichting ons in de top-drie toiletvriendelijkste gemeenten van Gelderland). Toch behoren de gemeentelijke lasten tot de laagste van ons land: in provincie Gelderland staat Nunspeet in de top-tien (van de 51) goedkoopste gemeenten en landelijk in de top vijftig (van de 344). Komende maand worden de gemeentelijke lasten voor 2023 door de gemeenteraad vastgesteld. Als het voorstel wat er nu ligt wordt aangenomen, blijft Nunspeet in de koplopersgroepen van goedkoopste gemeenten en gaan inwoners niet veel meer betalen dan in het huidige jaar.

Hoewel een gunstig lastentarief een mooi visitekaartje is voor een gemeente, wil ik er toch een kanttekening bij plaatsen. Een laag lastentarief is wat mij betreft geen doel in zichzelf. De bedragen die je jaarlijks aan de gemeente betaalt, moeten in verhouding zijn met de dienstverlening en maatschappelijke investeringen van jouw gemeente. Veel van deze zaken kunnen betaald worden vanuit het Gemeentefonds – de bijdragen van de Rijksoverheid aan gemeenten. Maar een aantal diensten zoals de rioolvoorziening en afvalinzameling moeten gemeenten zelf financieren. De onroerendzaakbelasting (ozb) kunnen gemeenten inzetten om te investeren in voorzieningen die niet uit de andere inkomsten kunnen worden betaald.

Afgelopen jaren heeft gemeente Nunspeet extra ozb inkomsten ingezet voor bijvoorbeeld de infiltratie van regenwater om wateroverlast te beperken, de bouw van een sportcomplex met zwembaden en de pas begonnen aanpak van de Stationsomgeving. Stuk voor stuk belangrijke voorzieningen waar de inwoners van Nunspeet de komende decennia van profiteren.

In het raadsakkoord hebben we afgesproken dat we de komende jaren de ozb ‘trendmatig’ zullen gaan aanpassen. Dat betekent niet dat we onze inwoners flink meer gaan laten betalen dan voorheen. Het betekent wel dat we willen voorkomen dat we over enkele jaren de tarieven ineens flink moeten verhogen om nieuwe projecten te kunnen betalen. Als we de ozb verhogen, doen we dat bij voorkeur in kleine stapjes, waarbij we (procentueel) aansluiten bij wat de landelijke trend is. Op deze manier kunnen we sparen voor toekomstige maatschappelijke investeringen en onderwerpen die we extra belangrijk vinden. Voorbeelden daarvan zijn het vernieuwen en verduurzamen van schoolgebouwen en het investeren in kunst en cultuur.

We streven er steeds naar om de verhouding tussen lusten en lasten redelijk en betaalbaar te houden. Ook in de toekomst blijven we daarbij de ‘Nunspeetse Maat’ hanteren. Al weten we zelf niet eens precies wat dat is… ;)


Respect

15 november 2022
Afgelopen zaterdag, vroeg in de avond, kwam Sinterklaas aan in Elspeet. Ondanks de gezonken boot verscheen hij ongeschonden en in vol ornaat bij het Kulturhus. In een prachtig rijtuig, getrokken door twee paarden en voorgegaan door een rijdende delegatie van het Elspeets Fanfare Korps, maakte Sinterklaas een rondgang door het dorp. Gevolgd door kleurrijk uitgedoste Pieten die pepernoten en snoepgoed uitdeelden aan de massaal volgende stoet van kinderen en hun ouders.

Het was een traditioneel volksfeest dat deed denken aan vroeger tijden. Het grootste verschil zat in de ledverlichting die in prachtige kleuren was aangebracht op alle rijdende voertuigen en zelfs op de rondrennende Pieten. Het was een feest om naar te kijken en om erbij aanwezig te zijn. De rondrit eindigde bij het Kulturhus waar de Sint werd opgewacht door onze burgemeester Céline Blom. De grote zaal van het Kulturhus stroomde vol met kinderen en hun ouders totdat er nauwelijks nog een plekje te vinden was. Daarna leek er van alles mis te gaan: eerst was Sinterklaas in geen velden of wegen meer te bekennen en wat later waren de cadeaus ook zoekgeraakt. Maar met luid gezang, geroep en gezoek door de kinderen kwam alles uiteindelijk weer goed. Komende week doet Sinterklaas ook Vierhouten, Hulshorst en Nunspeet aan voor een feestelijke intocht.

Zondag stond Nunspeet in het teken van Remembrance Day. Ieder jaar wordt rond de 11e november stilgestaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het Contact Oud Mariniers, de Bond van Wapenbroeders en het comité Thank You Canada and Allied Forces organiseerden traditiegetrouw een herdenkingsceremonie bij de Britse Oorlogsgraven op de begraafplaats Nunspeet-Oost. Mede dankzij de muzikale begeleiding door Seaforth Highlanders was het een indrukwekkende gebeurtenis. Samen met loco-burgemeester Mark van de Bunte mocht ik een ‘poppykrans’ leggen bij het gedenkteken.

De ‘poppy’, klaproos, is het symbool van de Britse veteranenorganisatie. De gedichten In Flanders Fields en We Shall Keep the Faith liggen ten grondslag aan dit symbool. In het eerste gedicht staat het voor een stille, schone getuige van dood en vernietiging, in het tweede is het een teken van hoop voor de toekomst. De klaproos bloeit als er bijna geen andere bloemen bloeien. En vaak op geheel onverwachte plaatsen. Er is altijd hoop, ook in moeilijke omstandigheden.

Loco-burgemeester Mark van de Bunte legde in zijn toespraak de vinger bij de oorsprong van gewapende conflicten. Vaak begint het bij leiders en invloedrijke mensen die draagvlak proberen te krijgen voor gevaarlijk gedachtengoed. Hij benadrukte ook hoe belangrijk het is dat kinderen betrokken zijn bij herdenkingen en dat ze de geschiedenis van oorlogen kennen. Zijn oproep was om vooral respectvol met elkaar om te gaan, begrip te tonen voor elkaars standpunten om ernstige conflicten te vermijden.

Een belangrijke oproep, zeker in deze tijd. Polarisatie ligt steeds op de loer, ook in onze omgeving. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar laten we open staan voor elkaars mening en argumenten. Dat geldt voor wereldwijde problemen, maar ook als het gaat over de vraag hoe we het Sinterklaasfeest vieren. #doeslief
 


Trots!

1 november 2022
Ooit, lang geleden, in een wat onbezonnen deel van mijn jeugd, kocht ik tijdens een skivakantie in Oostenrijk een klein presentje voor mijn broer – destijds rijksambtenaar. Het was een houten bordje met de tekst “Was haben Sie eigentlich gegen Beambte? Die tun doch gar nichts!”. Pas jaren later besefte ik hoe diep beledigend deze tekst is. Achteraf schaam ik mij voor deze daad.

Vorige week was ik te gast in het politieke programma van RTV Nunspeet 'Klein Binnenhof', gepresenteerd door Dick Baas, het politieke geweten van Nunspeet. Ik kreeg van hem de vraag of het inderdaad zo is dat het echte werk door de ambtenaren wordt gedaan. Op deze vraag kon ik met volle overtuiging antwoorden dat dat inderdaad het geval is. “Zonder de inzet van onze ambtenaren komen we geen streep verder” antwoordde ik dan ook.

Gemeente Nunspeet kent een lange traditie van enerzijds conservatief beleid, zeker op het financiële vlak. Maar anderzijds ook een ambitieuze en vooruitstrevende agenda, vooral als het gaat om economie, wonen en recreatie. Er wordt wel eens gezegd dat ons ambitieniveau past bij een gemeente die wat betreft inwoneraantal zeker een kwart hoger ligt dan daadwerkelijk het geval is. En als je daarbij rekent dat we financieel geen gekke dingen willen doen, dan kan dat zomaar gaan wringen.

We merken steeds vaker dat er spanning ontstaat tussen wat we graag willen organiseren en bereiken en de mogelijkheden die we hebben om beleid en projecten te kunnen uitvoeren. Naast een sluitende begroting, een kwalitatief dienstverleningsplan voor onze inwoners en een goed collegeprogramma hebben we de juiste capaciteit en passende competenties in de organisatie nodig. Want als de organisatie niet op volle sterkte is, gaat het nooit lukken om alle ambities waar te maken.

We mogen ons in Nunspeet gelukkig prijzen met een organisatie die zich als een zeer gewaardeerd werkgever presenteert. Niet voor niets heeft de organisatie enkele jaren geleden het predicaat ‘Beste werkgever van Nederland’ in de wacht gesleept. Gemeente Nunspeet kent nog de traditionele dienstjubilea van 25, 30 of zelfs (meer dan) 40-jarige dienstverbanden. En dat zijn geen uitzonderingen.

Maar er zijn wel degelijk zorgen. De arbeidsmarkt is krap en dat merken we ook in Nunspeet. Het aantal vacatures loopt richting de tien procent en dat raakt vooral de ontwikkelafdelingen. De winstwaarschuwing daarbij is dat we soms een pas op de plaats zullen moeten maken. We kunnen nog steeds de dienstverlening op een goed niveau organiseren en zelfs verbeteren. We kunnen ook nog altijd doorwerken aan ambitieuze plannen en projecten. Maar sommige plannen en onderwerpen zullen meer tijd vergen dan wenselijk, die werkelijkheid moeten we onder ogen zien.

Dit alles laat onverlet dat ik als wethouder Bedrijfsvoering ontzettend trots ben op de stevige prestaties die de ambtenaren van onze gemeente dagelijks tot stand brengen. En ja, natuurlijk, net als in iedere andere organisatie mankeert er ook wel eens wat aan. Maar ik zie en ervaar vooral een houding van passie en enthousiasme onder medewerkers om steeds het goede te zoeken voor de inwoners van onze gemeente. Als er zaken niet goed of niet naar tevredenheid verlopen, dan mag dat benoemd worden. Maar iets vaker een compliment en waardering voor de prestaties van onze medewerkers zou wat mij betreft zeer terecht zijn.

Misschien moet ik mijn broer alsnog excuses maken voor mijn slechte daad lang geleden. Of toch beter geen ‘slapende hond’ wakker maken… hij is het waarschijnlijk allang vergeten.

 Meer weten over werken bij de gemeente Nunspeet? Kijk op nunspeet.nl/werkenbij.

Oktober 2022

Zonderdag

18 oktober 2022
Begin jaren ’70 waren de (voornamelijk Arabische) olieproducerende landen op zoek naar een aanleiding om hun machtspositie te markeren. In oktober 1973 vielen diverse Arabische en Noord-Afrikaanse landen Israël aan met als inzet het (terug) veroveren van de Golanhoogte en de Sinaï woestijn. Westerse landen die daarop een pro-Israëlische houding aannamen werden direct afgestraft door een stop op de levering van olie. Nederland was een van de grootste slachtoffers van deze ‘hybride oorlogsvoering’.

De machthebbers in Rusland hebben in aanloop naar de aanval op Oekraïne ongetwijfeld flink studie gemaakt van het verloop van de gecreëerde oliecrisis in de jaren ’70. Rusland heeft in de afgelopen decennia een enorme machtspositie verworven in Europa door de gasleveranties. De Amerikanen hebben daar keer op keer voor gewaarschuwd, maar Europa zag geen groot gevaar in de economische samenwerking met Rusland. Helaas kregen de Amerikanen gelijk en worden we in Europa keihard geconfronteerd met de gevolgen van hybride oorlogsvoering door Rusland.

De Nederlandse regering nam destijds vele maatregelen om het gebruik van olie terug te dringen. Het meest tot de verbeelding spreken de tien autoloze zondagen in de winter van ’73 op ’74. Ondanks het geringe effect van deze maatregel (men ging op zaterdagavond alvast rijden voor zondagse bezoeken en vertrok weer op de vroege maandagochtend) inspireert de ‘autovrije dag’ (door de milieubeweging gedoopt tot ‘Zonderdag’) tot op de dag van vandaag wereldwijd tot navolging. Jaarlijks nemen over de hele wereld zo’n 1.400 steden en gemeenten deel aan het fenomeen met als doel het verduurzamen van mobiliteit.

Recent heeft het gezaghebbende IEA (Internationaal Energie Agentschap) opgeroepen om een stevig pakket aan oliebesparende maatregelen te treffen. Niet alleen om de energievraag te verlagen, maar ook om structureel mobiliteit te verduurzamen. Op nummer 3 van de 10 voorgestelde maatregelen staat het (her) invoeren van de autoloze zondag, in ieder geval in alle steden wereldwijd.

Nu is Nunspeet geen stad en zal een eventuele landelijke herinvoering van autoloze dagen zich misschien wel beperken tot de A28. Maar de noodzaak voor het terugdringen van energieverbruik is ook in Nunspeet een belangrijk onderwerp. Voor de korte termijn is de hoop gevestigd op een combinatie van zelf zoveel mogelijk eenvoudige besparende maatregelen treffen en (prijs) compensatie door de landelijke overheid. Voor de langere termijn draait het om investeren in zoveel mogelijk duurzame en energiebesparende maatregelen.

Gemeente Nunspeet kent diverse ondersteunende regelingen om woningen, bedrijven, verenigingsgebouwen en buitenruimte te verduurzamen. Zo is er de duurzaamheidslening, de toekomst bestendig wonen lening, de stimuleringslening duurzaamheid bedrijven en de stimuleringsregeling klimaatadaptatie. Allemaal te vinden op de pagina ‘subsidies en leningen’ op de website van de gemeente. Maak er gebruik van!  


Brandhout

4 oktober 2022
Brandhout is in verschillende opzichten een ‘hot item’. Met deze zin leidde ik vorige week de beantwoording op vragen over de brandhoutverkoop in. Deze vragen werden door een raadslid gesteld tijdens het vragenhalfuur in de gemeenteraadsvergadering. De beantwoording was voor het desbetreffende raadslid nog niet afdoende. Voor mij betekent dat een stukje huiswerk om er over enige tijd met aanvullende informatie en mogelijke aanpassingen in het beleid op terug te komen.

Ik zal het maar gewoon toegeven: de huidige systematiek van houtverkoop past niet meer. Jaarlijks wordt een dag en tijdstip bekend gemaakt waarop de verkoop van het brandhout van start gaat. Jarenlang ging dat prima omdat vraag en aanbod niet zover uit elkaar lagen. Als koper had je heel die dag of zelfs nog langer de tijd om in te schrijven en ook daadwerkelijk in aanmerking te komen. De laatste jaren is de vraag sterk toegenomen, waardoor het beschikbare hout binnen enkele uren of zelfs nog minder tijd uitverkocht was. Steeds meer aanvragers kwamen met lege handen te staan.

Afgelopen 5 september werd duidelijk dat het huidige systeem echt niet meer werkt. Binnen enkele uren bleek de vraag al 4 tot 5 keer zo hoog als het aanbod te zijn. In de eerste minuten raakte de website overbelast en lukte het niet iedereen meer om een formulier in te sturen. Ook via de telefoon werd het vrijwel onbeheersbaar. Vervolgens hebben we alle aanvragen – digitaal en telefonisch – op een lijst verzameld en de toewijzing op volgorde van binnenkomst vastgesteld.

Ik betreur het dat het zo is gelopen. We hadden kunnen voorzien dat de vraag extra hoog zou zijn, mede vanwege de hoge energieprijzen. Ook het feit dat veel andere aanbieders steeds minder brandhout aan particulieren verkopen speelt daarbij een rol. We houden er rekening mee dat de komende jaren de vraag structureel (veel) hoger zal zijn dan het aanbod. Dat is voor ons aanleiding om, zoals ook aangekaart door de vragensteller, het huidige systeem van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ te evalueren en wellicht te vervangen door een andere verdeelmethode. Een kansrijke optie daarbij is verdelen door middel van loting.

Niet al onze inwoners zijn enthousiast over het stoken van hout in kachels en haarden. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan rook uit schoorstenen tot overlast leiden. We hebben goede tips voor houtstokers om deze overlast zoveel mogelijk te beperken. Belangrijk is bijvoorbeeld om alleen goed gedroogd hout te stoken en de kachel niet langdurig te smoren. De gelukkigen die enkele kuubs brandhout krijgen toegewezen worden middels een flyer voorzien van tips over verantwoord stoken. Zo proberen we het voor al onze inwoners aanvaardbaar te houden.

September 2022

Zwolle

22 september 2022
Als kleine jongen mocht ik wel eens een dag met mijn vader mee naar zijn werk. Hij werkte voor een internationale computerfirma en zorgde ervoor dat complexe systemen bij grootbanken bleven functioneren. Tijdens zo’n werkdag bezochten we steden als Arnhem, Leeuwarden en Groningen. De stad waar we het meest kwamen – althans in mijn herinnering – was Zwolle. Tussen de middag aten we een broodje in een park en liepen we door de Diezerstraat het centrum in. Ik vond het ontzettend stoer dat ik mee mocht naar zo’n grote stad met glinsterende grachten, prachtige bruggen en imposante oude gebouwen.

Vele jaren later volgde ik diverse opleidingen in Zwolle en zag hoe de stad en haar omgeving veranderden. Nieuwe woonwijken, bedrijventerreinen, enorme kantoorpanden en een steeds groter aanbod winkels en horeca in de binnenstad. De stad groeide en ging steeds meer bruisen van energie en activiteit. Ook in de wijdere omtrek zag en zie je een groeiende economie en toename van activiteiten. Kampen, Meppel, Hattem, Heerde en diverse andere plaatsen in de omgeving liften mee op het succes van Zwolle.

Enkele jaren geleden hebben Zwolle en – inmiddels – 21 omliggende gemeenten de handen ineen geslagen onder de noemer ‘Regio Zwolle’. Met als doel om gezamenlijk de kracht van de regio te versterken en samen als zelfbewuste regio naar buiten te treden. Gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties vormen een gezamenlijk netwerk om brede welvaart in de regio te realiseren. Via zogenaamde Regio Deals worden tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in projecten op het gebied van economie, duurzaamheid, plattelandsontwikkeling en arbeidsmarkt.

Vorige week bezochten we met een delegatie van burgemeesters, wethouders en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven belangrijke organisaties in Den Haag, waaronder de Tweede Kamer, MKB Nederland en VNO/NCW, de Sociaal Economische Raad en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En ‘Den Haag’ was onder de indruk van de samenwerking en innovatiekracht die we als Regio Zwolle tonen.

Als gemeente Nunspeet trekken we samen met de gemeenten Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde onder de naam ‘Kop van de Veluwe’ op binnen de grote Regio Zwolle met in totaal bijna 800.000 inwoners. Dit betekent niet dat we alleen maar naar het ‘noorden’ kijken. We hebben ook diverse samenwerkingsverbanden – zoals Inclusief Groep – waarbij we intensief samenwerken met o.a. Harderwijk en Ermelo. U ziet: we werken graag en veelvuldig samen met de gemeenten om ons heen. Deze samenwerking helpt ons als Nunspeet om een sterke en zelfstandige gemeente te blijven. Nu en in de toekomst.


Water

6 september 2022
Eind augustus publiceerden astronomen over de ontdekking van een planeet die mogelijk voor dertig procent uit water bestaat. Voor hen reden om er grondig onderzoek naar te verrichten, want water is een belangrijke indicatie voor de kans om leven te vinden. Dit alles speelt zich af in het sterrenbeeld Draco op ongeveer 100 lichtjaren afstand van de aarde (wat volgens astronomen ‘nabij’ is…).

Veel dichterbij ondervinden we aan den lijve wat het belang van water is voor leven. Voor zonaanbidders beleven we een fantastische zomer. Voor de natuur, boeren, tuinders en ook voor de groentetuin is de aanhoudende droogte geen feest. Weidedieren hebben nauwelijks nog gras om te eten en oogsten verdrogen. Besproeien is lang niet overal mogelijk en waar het kan weegt het nog altijd niet op tegen een stevige regenbui. De natuur heeft flink te lijden van de droogte en het gevaar voor natuurbranden ligt steeds op de loer. Velen hopen op of bidden voor spoedige regen.

Hoe anders is het in Pakistan, waar inmiddels een derde van het enorme landoppervlak onder water staat. Tientallen miljoenen inwoners zijn dakloos geraakt en velen van hen zijn nagenoeg afgesloten van de buitenwereld. Hevige en aanhoudende regenval is de oorzaak van de grote overstromingen.

Op school leren we dat water in verschillende toestanden bestaat. In gasvorm als waterdamp, als vloeistof en in vaste vorm als ijs. Hoewel ik fervent schaatsliefhebber ben, hoop ik dat komende winter de ijsdagen beperkt zullen blijven. De torenhoge energieprijzen leiden er bij veel gezinnen toe dat de hand op de knip moet komende winter. Als (lokale) overheid springen we bij voor de minima, maar dat kan de pijn slechts deels verlichten. Ook bedrijven, instellingen en verenigingen worden geconfronteerd met onverwacht hoge rekeningen. 

Helaas kunnen wij als lokale overheid geen totaaloplossing bieden voor de hoge extra kosten. We volgen de ontwikkelingen de komende weken en maanden op de voet. Daar waar we kansen en mogelijkheden zien om met raad of daad terzijde te staan zullen we dat zeker doen. Daar waar de landelijke overheid geld beschikbaar stelt voor compensatie zullen wij deze middelen onverkort inzetten voor de aangewezen doelgroepen.

Augustus 2022

Fietsen

23 augustus 2022
Nunspeet is bij uitstek een fietsgemeente. Ook deze zomer werden onze fietsroutes en dorpskernen weer overspoeld door fietsende recreanten. We beschikken over een doorgaans goed onderhouden fietspadennetwerk en er zijn veel faciliteiten voor fietsers aanwezig. Denk aan oplaadpunten voor elektrische fietsen, rustpunten, stallingen, openbare toiletten en de aanwezige horeca. Vanwege al deze voorzieningen kunnen we de grote aantallen fietsers zonder noemenswaardige problemen ontvangen. 

Nu de schoolvakanties voorbij zijn komt een andere groep fietsers extra in beeld. Scholieren fietsen vaak naar de basisschool en het voortgezet onderwijs. Ook zeker die laatste groep is belangrijk om goed in beeld te hebben. Er wordt vaak in groepsverband tussen de dorpen gefietst en dat leidt nog wel eens tot onveilige situaties. Zowel voor de scholieren zelf als voor de omgeving. Voor ouders en leerkrachten ligt er een taak om de scholieren bewust te maken van hun kwetsbaarheid op de fiets. Maar ook is het van belang scholieren erop te wijzen rekening te houden met andere weggebruikers. Zoals ruimte maken voor tegenliggers, niet onverwacht oversteken en zorgen voor goede verlichting. 

Gemeente Nunspeet levert een belangrijke bijdrage aan de doorstroming en veiligheid van het fietsverkeer. Dat doen we bijvoorbeeld door te investeren in goede fietspaden en -stroken, bebording en andere faciliteiten. We willen extra veiligheid creëren door de aanleg van een afzonderlijke fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor nabij het station. Daarnaast hebben we plannen om bij Halfweg een rotonde aan te leggen. We blijven investeren in goede voorzieningen voor fietsers, want fietsen is gezond voor jezelf en voor je omgeving.


Vogels

9 augustus 2022
"En de vogels vliegen van West- naar Oost-Berlijn. Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten.” Het is alweer bijna 40 jaar geleden dat Harrie Jekkers met zijn Klein Orkest deze tekst zong tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. Helaas herleven de oude tegenstellingen tussen ‘Oost’ en ‘West’. Naast de problemen met Rusland loopt ook de spanning met China rondom Taiwan weer op. Veel mensen zijn ontheemd, op de vlucht of lijden honger als gevolg van oorlog en oorlogsdreiging. Velen worden onderdrukt door autocratische regimes en beperkt in hun bewegingsvrijheid, manier van leven en uiting geven aan hun levensovertuiging.   

Wij Nederlanders hebben het voorrecht te leven in een democratisch land. Je mag je vrij bewegen, zelf bepalen hoe je wilt leven en je bent vrij om uiting te geven aan je levensovertuiging. Maar ook in een democratie is de vrijheid beperkt door wetten en regels waaraan we ons moeten houden. In Nederland leidt het leven met veel mensen op een beperkte oppervlakte vaak tot discussie over het ruimtegebruik. Wanneer je het niet eens bent met keuzes die gemaakt worden, dan zijn er allerlei mogelijkheden om dit kenbaar te maken. Zo kennen we het recht op de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht. Een groot goed dat we moeten koesteren. Voor bestuurders is het daarbij zaak verschillende belangen tegen elkaar af te wegen en de veiligheid te garanderen.

Ik benijd wel eens de vogels die ik, schijnbaar onbezorgd, om mij heen zie vliegen. Ze bouwen hun nest waar ze willen en zoeken hun eten in elke tuin, zonder toestemming te vragen. Hun veiligheid is voor een deel gegarandeerd door wetten en regels die hun habitat beschermen. Voor een op de loer liggende kat zijn ze op zichzelf aangewezen… 

In onze gemeente zijn veel vogelsoorten te zien en te horen. In de bossen, op de heide en aan het water. Het surfstrand Hoge Bijssel is een mooie plek om vogels te spotten. De daar aanwezige vogelkijkhut is een geliefde observatieplaats voor vogelaars. Gemeente Nunspeet neemt het beheer en onderhoud van deze hut over van Staatsbosbeheer. Zo kunnen vogelliefhebbers er van blijven genieten.

Juli 2022

Herbergen

27 juli 2022
‘In huis opnemen’ is de letterlijke betekenis van het woord herbergen. In onze gemeente zijn de afgelopen maanden heel wat vluchtelingen letterlijk door inwoners in hun huis opgenomen. Als gemeente leveren wij een bijdrage door een deel van deze vluchtelingen zelfstandig onderdak te gaan bieden. Het is landelijk een grote uitdaging om vluchtelingen, statushouders en asielzoekers onderdak te bieden. Nunspeet levert zowel vanuit particuliere initiatieven als vanuit de gemeente een ruimhartige bijdrage aan deze opgave. 

Zoals bij vele onderwerpen is het ook wat betreft huisvesting steeds zoeken naar een goede balans. Er zijn meerdere groepen die om perspectief vragen. Ik spreek ouderen die graag hun kinderen in de buurt houden wanneer ze het ouderlijk huis willen verlaten. Ik spreek toeristen die maar moeilijk een passend vakantieverblijf vinden. Ik spreek leerkrachten die zich zorgen maken over de schoolhuisvesting voor hun leerlingen. Verenigingsbesturen vragen ruimte en onderdak voor hun leden. Allemaal terechte vragen. Naast het vraagstuk van de ruimteverdeling moet ook de financiering op orde zijn. Vooral bij grote investeringen, zoals in onderwijshuisvesting, vergt dit nauwgezet rekenwerk. Gelukkig hebben we uitstekende rekenmeesters in onze organisatie.

Naast vraagstukken zijn er ook antwoorden. En die komen vaak vanuit de samenleving zelf. Zo is in Elspeet vorige week Herberg De Zwaan heropend. Een feestelijke gebeurtenis waarbij onze burgemeester samen met de uitbaters de opening heeft verricht. Dat dit karakteristieke gebouw midden in het dorp in oude luister is hersteld is een aanwinst voor het dorp. Een compliment aan de lokale investeerders die dit mogelijk hebben gemaakt, is dan ook op zijn plaats. De gasten die hier binnenkort gaan verblijven, treffen het met zo’n mooi onderkomen. En met de prachtige omgeving waarin ze verblijven.  


Werkbezoek landgoed Hulshorst

19 juli 2022


De eerste maand

12 juli 2022
Mijn eerste maand als wethouder is een feit. De eerste paar dagen had ik niet echt veel tijd om rustig aan mijn nieuwe rol te wennen. De behandeling van de programmarekening en de reservenota stonden op de agenda om te bespreken met de gemeenteraad. In de programmarekening legt het gemeentebestuur verantwoording af over het gevoerde beleid en de besteding van middelen. Dat is een belangrijk onderwerp, omdat het gaat over publiek geld dat onder andere via gemeentelijke belastingen beschikbaar komt. De reservenota laat zien hoe we met gespaard geld omgaan en aan welke projecten en onderwerpen we de reserves willen besteden.

Later in de maand was er gelukkig wel meer tijd om een goed beeld te krijgen van wat het wethouderschap nu precies inhoudt. De eerste collegevergaderingen zijn geweest en er zijn belangrijke besluiten genomen. Deze besluiten kunt u op de website van de gemeente nalezen, zo weet u precies waar wij binnen de gemeente mee bezig zijn. Ook in de organisatie en het gemeentehuis ben ik wegwijs gemaakt. Ik heb veel voor mij bekende en soms nog onbekende mensen ontmoet. De agenda vult zich met vele onderwerpen die belangrijk zijn om het reilen en zeilen in onze gemeente in goede banen te helpen leiden. Het gaat dan over grote projecten als de Stationsomgeving en de Wiltsangh, maar ook over natuurbeheer, samenwerking in de regio en nog veel meer.

Als college willen we ook midden in de samenleving staan. We bezoeken veel activiteiten, evenementen, organisaties en bedrijven. En ook in de regio dragen we ons steentje bij in diverse samenwerkingsverbanden. Ik vind het vooral belangrijk om goed te luisteren naar wat er leeft onder onze inwoners. Zo heb ik onlangs de Nunspeetse Ruiterclub en De Paasheuvelgroep in Vierhouten bezocht. Die kennis helpt om bij grote en kleine onderwerpen de juiste richting te kiezen. De eerste maand is wat mij betreft een mooie start van een vruchtbare samenwerking voor en met u als inwoners van onze gemeente.

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)

Contact