Lintjes 2024

Koninklijke Onderscheidingen Algemene Gelegenheid 2024 gemeente Nunspeet


Op vrijdagmorgen 26 april heeft burgemeester Céline Blom aan dertien inwoners van de gemeente Nunspeet een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Allen zijn ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De gedecoreerden

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 23 november 1954

De heer Polinder heeft zich gedurende de periode van 2000 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

Voor de Vereniging tot het verstrekken van basisonderwijs op gereformeerde grondslag te Nunspeet was de heer Polinder van 2000 tot 2009 penningmeester binnen het schoolbestuur en daarna vertrouwenspersoon voor 2 scholen tot 2021. Ook was hij gedurende deze periode betrokken bij de identiteit van de scholen (misschien wel de moeilijkste taak van het bestuur). Hij heeft het bestuurswerk op een integere en bescheiden manier uitgevoerd.

Van 2006 tot 2021 heeft de heer Polinder zich belangeloos ingezet voor de Gereformeerde Gemeente kerk in Nunspeet in de functie van diaken. Na een aantal jaar werd hij scriba. De scriba is de spin in het web van het gemeentewerk. Het werk van een scriba betreft niet alleen het secretariaat van de gemeente maar is een voorbereidende, uitvoerende en vertegenwoordigende functie, met coördinerende taken voor andere vergaderingen dan die van de kerkenraad zoals diverse commissies of de classis. De nauwgezetheid en de accuraatheid in deze functies sierden hem.

Voor Het Venster (protestants christelijk welzijnswerk) is de heer Polinder vanaf 2019 vrijwilliger bij de administratie. Zijn jarenlange ervaring als accountant zet hij in om nauwkeurig en accuraat begrotingen en financiële jaarverslagen te maken. Met deze inzet wordt een grote kostenpost bespaard.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 is de heer Polinder betrokken bij de opvang van de vluchtelingen in Nunspeet. Hij regelde opvangplekken, organiseerde vervoer en alles wat nodig was om deze mensen goed onderdak te verlenen. Maar ook tijdens het verblijf is hij druk met allerlei praktische zaken wat er geregeld moet worden en vervuld hij een grote administratieve rol. Hij organiseerde, mede namens de gemeente Nunspeet, de registratie en administratie voor de ongeveer 325 vluchtelingen die korte of langere tijd in de gemeente Nunspeet verbleven. Ook zorgde hij samen met zijn vrouw dat de woningen op camping Landrust op tijd opgeleverd konden worden, hij coördineerde de vele verhuizingen op de parken en deed verslaglegging daarvan. Hij staat niet graag op de voorgrond maar draagt juist op de achtergrond zorg voor stabiliteit en een nuchtere aanpak van de verschillende situaties. Zijn onafgebroken, vrijwillige hulp is voor Nunspeet biedt Onderdak tot essentiële steun, maar vooral ook voor de 220 ontheemden die hij nog steeds met raad en daad terzijde staat.

De heer Polinder is ook jarenlang lid geweest van de Raad van Toezicht van de Rabobank Nunspeet en omstreken. 
De heer Polinder staat bekend als een praktische vrijwilliger met hart en oog voor de medemens
 

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 13 augustus1959

Mevrouw Polinder heeft zich gedurende de periode van 1981 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

Bij Schuylenburg in Apeldoorn was mevrouw Polinder van 1981 tot 2012 vrijwilliger voor Janna. Na de geboorte van haar eerste kind was zij gestopt met haar werk op Schuylenburg Apeldoorn. Zij is daar altijd vrijwilliger gebleven voor Janna, één van de cliënten die geen familie had. Mevrouw Polinder haalde Janna minimaal eens per maand op om een dag bij haar thuis te zijn. Na het avondeten brachten zij haar weer terug naar Apeldoorn. Janna hoorde bij het gezin en mevrouw Polinder heeft haar ook in de laatste weken van haar leven intensief verzorgd.

Sinds 1981 is mevrouw Polinder al mantelzorger. Haar schoonmoeder heeft 17 jaar in een uitbouw bij het gezin gewoond. Eerst zelfstandig maar ook nadat er steeds meer zorg nodig was heeft zij voor haar schoonmoeder gezorgd tot haar overlijden in 2006. Ook heeft ze altijd klaar gestaan voor haar oom en tante en heeft ze beide met veel liefde verzorgd tot aan het overlijden. Ook bij andere ooms en tantes en kennissen heeft ze veel zorg verleend in de periode van ziek zijn en overlijden. Momenteel helpt ze in de zorg voor haar eigen moeder.

Van 1994-2022 heeft mevrouw Polinder zich beschikbaar gesteld om mensen met een beperking een fijne vakantieweek te bezorgen via Commissie Vakantieweken (CV) van de Gereformeerde Gemeenten. Eerst een aantal jaar als staflid, vervolgens een aantal jaar als kern-staflid waarbij ze de volledige eindverantwoordelijkheid voor de organisatie van de vakantieweek en het reilen en zeilen tijdens van een vakantieweek had, inclusief begeleiding en zo nodig de verzorging van de gasten. 
De CV bestaat sinds 1971 en heeft als doelstelling vakantieweken voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke, meervoudige en/of gedragsbeperking en voor ouderen te organiseren. In de eerste plaats voor de gasten zelf, maar ook om daarmee de gezinnen en familie waarvan zij deel uitmaken te ontlasten. Naast een fijn en afwisselend programma te bieden is het essentieel een goede sfeer te creëren met zo veel verschillende persoonlijkheden en hun de nodige aandacht te geven tijdens de vakantieweek. Mevrouw Polinder heeft zich daarvoor altijd van harte voor ingezet.

Als Coördinator praktische thuishulp bij Helpende Handen zet mevrouw Polinder zich in sinds 1994. Wanneer er een hulpvraag bij haar binnenkomt gaat ze na de kennismaking op zoek naar passende hulp en ondersteuning voor de hulpvrager. Ze gaat op zoek naar mogelijkheden en denkt niet in moeilijkheden. Zij zoekt voor een hulpvrager een vrijwilliger of gastgezin. De hulpvragers zijn allen mensen met een beperking. Hierin gaat zij zeer zorgvuldig te werk. Zij bezoekt (het gezin van) de hulpvrager, voert een intakegesprek en zoekt dan een passende vrijwilliger. Zij zorgt vervolgens dat er een overeenkomst wordt opgesteld. Periodiek evalueert zij met hulpvrager en vrijwilliger. De werkwijze van mevrouw Polinder is zeer zorgvuldig. Ze weet ook andere kanalen te vinden om hulp in te schakelen. Jaarlijks zorgt zij voor een terugkoppeling naar het afdelingsbestuur. Ook heeft zij periodiek contact met consulenten van het landelijk bureau van Helpende Handen. Voor de consulenten van het landelijk bureau is mevrouw Polinder een 'vrijwilliger met een plus'.

Van 1995 tot 2022 is mevrouw Polinder vanaf de start van de Terminale Thuiszorg van het Venster (protestants christelijk welzijnswerk) hierbij betrokken geweest. Zij ging regelmatig (nachten) waken bij een terminaal persoon om de familie te ontlasten. Ook coördineerde ze deze zorg zodat er op meerdere momenten hulp op maat was ter ondersteuning van de familie. Zij was altijd op zoek naar mogelijkheden om de bekendheid van de Terminale Thuiszorg in de gemeente Nunspeet te vergroten.

Ze gaat op zoek naar mogelijkheden en denkt niet in moeilijkheden. Ze is zorgvuldig en betrokken bij de inzet en de begeleiding van de vrijwilligers en wordt gekend om haar positief-kritische houding en vriendelijke omgang.

Deze voordracht voor een koninklijke onderscheiding is een duo-aanvraag: ook de echtgenoot van mevrouw L. Polinder-Groothuis – de heer E.G. (Evert) Polinder - wordt voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding voor hun gezamenlijke vrijwilligerswerk, want zonder elkaar was dit vele vrijwilligerswerk niet mogelijk. 

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 5-11-1966

Mevrouw de Jager heeft zich gedurende de periode van 1993 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

Sinds 1993 geeft mevrouw De Jager-Hut leiding aan het jeugdwerk van de Protestantse Kerk Nederland (Hervormde gemeente) in Nunspeet. Dit zijn verschillende activiteiten: leiding zondagsschool, oppasdiensten, begeleiding kinderbijbelweken, leiding kinderclub, organisator Heleboeldag (rommelmarkt) en Aplhacursus. Dus het zelfstandig organiseren van jeugdwerkactiviteiten tot het gezamenlijk organiseren van gemeente brede activiteiten in de ruime zin van het woord. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Alphacursus gedurende vele jaren. Ondanks dat deze cursus zeer intensief was en plaatsvond naast haar werk, heeft zij zichzelf uit haar comfortzone geduwd door plenaire presentaties te geven en diepgaande gesprekken te voeren met deelnemers over hun pijn, onzekerheden en levensvragen.

Foka is tot 1994 als Z-verpleegkundige werkzaam geweest bij Stichting Philadelphia Zorg. In 2000 heeft zij de overstap gemaakt naar het speciaal onderwijs als klassenassistent. En na hiervoor een opleiding te hebben gevolgd is zij tot op heden werkzaam als leerkrachtondersteuner bij ZMLK-school De Wingerd in Nunspeet. Haar hart gaat uit naar kinderen met een beperking, en zelfs in haar vrije tijd zet zij zich in voor deze speciale doelgroep. Zo is zij actief als Vieringenleider op locatie Philadelphia Zorg Halfweg en biedt zij incidentele begeleiding aan het Wingerdkoor.

Vanaf 2013 is mevrouw De Jager-Hut actief als vrijwilliger bij Voedselhulp Nunspeet. Als medewerker uitgifte helpt zij bij het voorbereiden van de winkel voor de klanten van de Voedselhulp. Ook begeleidt zij de klanten bij het boodschappen doen. Aan het einde van de ochtend/middag helpt zij met het opruimen van de winkel met het schoonmaken.

Gedurende 6 jaar, van 2014 tot en met 2019, heeft Foka tijdens haar zomervakanties een groep jongvolwassenen een week lang begeleid tijdens de Reveilweken in Delden, georganiseerd door het Near East Ministerie.

Mevrouw De Jager-Hut is in 2018 gestart voor 2 dagdelen per week in de winkel van Stichting christelijke boekwinkel Blijmare als vrijwilliger. Zij adviseert klanten bij de aankoop van producten en doet kassawerkzaamheden. Ook geeft zij pastorale aandacht aan de persoonlijke omstandigheden van klanten. Naast de verkoopactiviteiten heeft zij vanaf 202 de begeleiding op zich genomen van een jonge vrouw met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij is voor deze jonge vrouw aanspreekpunt en coördineert de werkzaamheden die gedaan moeten worden.  
Mevrouw De Jager-Hut staat bekend als iemand die anderen graag wil helpen en een luisterend oor heeft voor haar naasten. Zij zorgt voor verbinding tussen mensen met haar tomeloze inzet, bevlogenheid en toewijding in al haar vrijwilligerswerk.

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 2 september 1947

Mevrouw Van Zalk heeft zich gedurende de periode van 1969 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. Voor de Zondagsschool van de Protestantse Kerk Nederland (Hervormde gemeente) zet mevrouw Van Zalk zich al sinds 1969 in als leiding. Dit hield in, naast zelf een groep leiden op de zondagmorgen na kerktijd, ook alle voorbereidingen treffen om de zondagsschool draaiende te krijgen en houden. In praktijk leidinggeven aan de andere leidsters (zorgen voor voldoende vrijwilligers), zorgen voor de verhalenlijnen, de contacten met kerkenraden en deelname als afgevaardigde in de Jeugdraad. Daarnaast geeft zij ook leiding aan de Ouderenmiddagen: Tini zorgt mede voor het plannen van de data, het organiseren van een inhoudelijk programma, het uitnodigen van de ouderen en het vervoer van en naar de locatie.

Van 2007 tot 2017 gaf mevrouw Van Zalk leiding aan de organisatie van de pannenkoekenkramen tijdens de Heleboeldag (grote rommelmarkt voor de Hervormde gemeente). De organisatie van deze pannenkoekenactiviteit houdt in het jaarlijks zorgen voor de aankoop van ingrediënten en benodigde attributen, het zorgen voor voldoende bakkers en het zelf bakken op de dag zelf. Ook heeft zij voor de Heleboeldag een ‘grabbeljurk’ gemaakt die inmiddels door vele scholen wordt gebruikt bij de door hen georganiseerde fancy fairs.

Als bestuurslid van de Hervormde Vrouwengroep zet mevrouw Van Zalk zich in sinds 2008. Zij is  verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de hervormde vrouwengroep in de brede zin van het woord. In praktijk betekent dit het leiden van de avonden en zorgen voor het inhoudelijke programma. Dit laatste wil zeggen het zorgen voor sprekers en/of andere activiteiten.

Sinds 2016 zet mevrouw Van Zalk zich in bij de protestants-christelijke welzijnsorganisatie Het Venster in Nunspeet als kookvrijwilliger, organisator naaicursus statushouders en invaller gymlessen. Koken betekent inkopen van de ingrediënten en bereiden van maaltijden voor groepen ouderen in Het Venster. De naaicursus is het geven van naailessen (maken en herstellen van kleding) aan statushouders Gym/beweging lessen aan ouderen geven is het bedenken en tot uitvoering brengen van lichamelijke (fysieke) oefeningen in groepsverband.

Mensen in nood kunnen altijd rekenen op de hulp en steun van mevrouw Van Zalk. Zij heeft een buitengewone drive om het leven van anderen te verbeteren en om te zien naar hen die het moeilijk hebben. Zij is toegewijd in haar vrijwilligerswerk met haar enthousiaste en vriendelijke omgang met de medemens.

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 19 november 1944

De heer Van den Berg heeft zich gedurende de periode van 1992 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

Van 1992 tot 2009 was de heer Van den Berg secretaris van het taakveld Oranjemarkt/Rommelmarkt voor de Protestantse gemeente Driestwegkerk in Nunspeet. Als secretaris verzorgde hij de volledige administratie van de rommelmarkt, aanvragen vergunningen, contact met de Oranjevereniging, aanvragen materialen van buitenaf, samenstellen ieder jaar van een boekje voor en over de markt. Bovendien was hij iedere week in de opslagplaats voor het sorteren van de binnengekomen goederen, deze per soort verpakken en in opslag zetten tot de markt op, toen nog, 30 april.

Als hulpkoster was hij bij diezelfde kerkelijke gemeente actief van 1996-2017. Hij ondersteunde de koster van de Driestwegkerk bij kerkdiensten en rouwdiensten door het keukenwerk op zich te nemen, b.v. koffieschenken en ook weer opruimen. Iedere maandagavond was hij hulpkoster in de Kerk voor de activiteiten op maandagavond, met name bij de repetities van het Nunspeets Mannenkoor. Ook hier gold het keukenwerk en schoonhouden van de zalen. Tot heden is hij nog beschikbaar bij rouwdiensten om ondersteuning te bieden als de koster met vakantie is.

Van 2000 tot 2005 maakte de heer Van den Berg samen met de heer Bixerman iedere maand een kerkblad voor de Protestantse Gemeente (Driestwegkerk) Ook verzorgde bij de administratie, coördinatie en verspreiding van dit blad. Tot heden vervangt de heer Van den Berg bij de bezorging van het kerkblad als er ziekte of vakantie is van de bezorger.

Sinds 2002 vult de heer Van den Berg voor ruim 80 leden van de ouderenbonden in Nunspeet de belastingaangiften in. Bovendien heeft hij in de contacten die hierdoor zijn ontstaan, ook veel mensen gedurende deze tijd geholpen met andere administratieve zaken, zoals bij opname in verzorgings-/verpleeghuizen de daarbij behorende, vaak complexe, administratie verzorgd. Hij is op dat gebied een professionele vraagbaak voor veel mensen. Hij bezoekt dan ook ouderen die ondersteuning nodig hebben en verleent mantelzorg in de vorm van administraties op orde brengen en onderhouden. Hij gaat ook mee als chauffeur naar het ziekenhuis met ouderen en ontzorgt hen die dat zelf niet meer kunnen.

De heer Van den Berg zet zich, zonder ruchtbaarheid eraan te geven, in voor anderen. Hij is een zeer bescheiden en integer mens die als vertrouwenspersoon veel voor ouderen doet en zij weten dat hij dit vertrouwelijk houdt.

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 22 november 1944

De heer Bixerman heeft zich gedurende de periode van 1997 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

Van 1997 tot 2007 was de heer Bixerman actief als vrijwilliger in het actieteam 30 april van de Gereformeerde Kerk Nunspeet (rommelmarkt t.b.v. inkomsten voor de kerk). Het was in die periode dat de eerste computers, printers en andere toebehoren daarvan werden ingeleverd voor deze rommelmarkt en de heer Bixerman had grote belangstelling voor computers en alles wat daarbij hoorde. Hij is toen benaderd om die ingebrachte goederen te testen en te sorteren. Dit heeft hij jarenlang vanuit zijn huis gedaan en voor de rommelmarkt op Koninginnedag werd alles op een kraam gezet waar hij dan de spullen verkocht voor de kerk, soms zelfs met garantie.

Sinds 2004 is de heer Bixerman vrijwilliger/hobbyleider bij de AMHC (Auto Motor Hobby Club). De AMHC is een zelfstandige vereniging op de Prinses Margrietkazerne, iedere bewoner van de kazerne kan hier met zijn/haar privé auto lid van worden en zo zelf onderhoud aan de auto (leren) plegen. Dit alles onder deskundig toezicht/ begeleiding van een hobbyleider, waarvan dhr. Bixerman er één is. De hobbyleiders (4 man) zijn bij toerbeurt op openingstijden aanwezig om advies en assistentie te verlenen. Hij is een waardevol collega met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en nauwgezette werkwijze. Als hij de deur achter zich dicht trekt, dan klopt de kas, bestellingen zijn gedaan en de club blijft opgeruimd achter. Ongevraagd ontwerpt hij in zijn vrije tijd computerschema's voor voorraadbeheersing, telling, bezoekersregistratie en zo meer. Samenvattend is het een fijne collega die ook niet te beroerd is, als anderen om wat voor reden dan ook niet kunnen, hun beurt over te nemen.

Voor de PCOB (Protestants Christelijke Ouderenbond) houdt de heer Bixerman sinds 2011 de met grote accuratesse de ledenadministratie bij en maakt de nieuwsbrief. Op het moment dat hij begon met de ledenadministratie in 2011 waren er meer dan 1000 leden. Op zo'n groot ledenbestand zijn er altijd veel mutaties. Met grote inzet doet hij zijn werk en voorziet tot op de dag van vandaag het bestuur maandelijks van een helder overzicht van de mutaties. Maar naast dit vele werk houdt Han ook nog de complete administratie bij van de verspreiding van de Nieuwsbrief, die 10 keer per jaar verschijnt. Hij draait per uitgave de naam en adresstickers uit van alle leden op wijken gesorteerd en zorgt ervoor dat deze stickers bij de coördinator komen. Ook houdt hij de lijst bij van de bezorgers van de Nieuwsbrief. Naast deze gehele administratieve inzet steekt hijzelf ook nog de handjes uit de mouwen en bezorgt zelf nog een wijk.

Vanaf 2015 houdt de heer Bixerman zich bezig voor de Commandostichting met het opzetten en onderhouden van een database applicatie voor het Ministerie van Defensie waar persoons - en financiële gegevens worden bijgehouden en verwerkt. De heer Bixerman heeft als vrijwilliger in medio 2015 een database applicatie opgezet die aan de specifieke eisen voldoet en op veilige wijze op een server van het Ministerie van Defensie kan worden beheerd. Naast zijn grote kennis van database applicaties was zijn ervaring als militair hierbij van belang. Gelijktijdig werden door hem andere vrijwilligers opgeleid om deze gegevens te verwerken. In het eerste jaar heeft hij diverse financiële handelingen (zoals het verwerken van incasso's) zelf uitgevoerd, nadien bleef hij op de achtergrond deze handelingen monitoren. Als applicatiebeheerder hield hij de technische infrastructuur van deze database in stand.

Het vrijwilligerswerk wordt door de heer Bixerman met zeer veel enthousiasme gedaan op zodanige wijze, dat velen hier een voorbeeld aan zou kunnen nemen. Zonder vrijwilligers zoals de heer Bixerman kan de PCOB Nunspeet niet zo draaien zoals zij nu doen. Hij is een trouwe, hardwerkende en serieuze vrijwilliger die veel voor betekent voor de organisaties waarvoor hij zich inzet.
 

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 13 oktober 1949

Mevrouw Mulder heeft zich gedurende de periode van 1976 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

In haar werkzame leven is mevrouw Mulder in 1982 gestart als hoofd van de kleuterschool, daarna adjunct-directeur van de basisschool en heeft haar carrière afgesloten als directeur van de Basisschool Maranatha (Hervormde Schoolvereniging (HSN) Nijkerk). Naast haar werk als directeur is Coby betrokken geweest bij het traject om te komen tot een methode voor  de seksuele ontwikkeling binnen het basisonderwijs, die aansluit bij de christelijke identiteit van de school. Ze was lid van de commissie voor de ontwikkeling van een nieuw schoolgebouw voor de vereniging volgens het OGO principe. Ze heeft leiding gegeven aan het proces om te komen tot Vroeg Engels in de basisschool. Tijdens haar werk als directeur – was bijzonder haar betrokkenheid bij haar leerlingen, ouders en collega’s. Alle kinderen kende ze persoonlijk bij naam en ook nu nog heeft ze contact met verschillende van haar oud leerlingen. Zij heeft op betrokken en warme  wijze meegeleefd met de gezinnen van school en met collega’s. Het was haar nooit te veel om te luisteren naar verhalen van de mensen om haar heen. Vaak had dit als consequentie dat zij haar werk niet af had en dat zij thuis verder moest om haar werk af te ronden.

Van 1976-1991 was mevrouw Mulder vrijwilliger bij de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB). In die tijd organiseerde en leidde zij jongerenkampen, was lid van de spelcommissie die een boekje met spelideeën uitbracht en was staflid van de HGJB.

Als vertrouwenspersoon basisscholen Nunspeet (CNS Nunspeet) was mevrouw Mulder van 2000 tot 2015 vrijwillig actief. Overleggen en hulpvragen behandelen vanuit de scholen was haar taak. Door vertrouwelijke gesprekken kon zij met haar goede luisterhouding de meeste klachten op een goede manier zelf oplossen.

Sinds 1994 is mevrouw Mulder vrijwilliger bij reisorganisatie Beter Uit. Zij heeft daar verschillende functies (gehad): o.a. reisleider, promotor op vakantiebeurzen, informatieavonden verzorgen, opzetten groepsreizen op maat en gastvrouw. Haar inzet is nog steeds waardevol voor deelnemers en parkgasten.

Van 2006-2018 was mevrouw Mulder actief vrijwilliger bij de Hervormde Kerk in Nunspeet. Zij gaf daar catechisatie, verzorgde stille momenten en welkom in de kerk, zat in een denktank en bracht bezoekjes aan de gemeenteleden die zorg en aandacht nodig hebben.

Van 2017 t/m 2022 zette mevrouw Mulder zich vrijwillig in als coördinator bij Voedselhulp Nunspeet. Samen met de andere coördinator vervulde zij daar op haar kenmerkende enthousiaste, betrokken, wijze en liefdevolle manier de volgende taken:
- aansturen van 60 medewerkers en zorgen dat zij hun werk kunnen doen
- allerhande mail beantwoorden van medewerkers, klanten, externe instanties, media, gemeente, toeleveranciers, voedselbank
- afstemming met en het afleggen van verantwoording aan bestuur
- eerste contact met klanten
- gastvrouw tijdens de uitgifte
- beoordelen en afhandelen van bijzondere situaties
- ontwikkelen van ideeën om optimaal te kunnen blijven inspelen op actuele situatie (bv vluchtelingenstroom, corona, Oekraïense oorlog)
- contacten met toeleveranciers en kerken

Mevrouw Mulder wordt gekend als een zeer gemotiveerde dame met oog en hart voor mensen; anderen kunnen altijd op haar trouw en inzet rekenen. Ze is warm en betrokken, in- en meelevend met een houding van dienen met inzet en doelgerichtheid. Zij kan zonder dominant te zijn overwicht hebben in verschillende situaties met wijze zachtmoedigheid.

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 5 november 1976

De heer Wiegel heeft zich gedurende de periode van 1995 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

Als directeur van de basisschool Eben-Haezer in Elspeet is de heer Wiegel actief geweest van 2012 tot 2022. In die functie als directeur is hij betrokken geweest en kartrekker bij de oprichting van Stichting leerlingenvervoer Veluwe- IJsselland. De stichting heeft 2 busjes waarmee ze leerlingen uit Elspeet vervoeren van en naar school in Zwolle. Deze kinderen zijn oud-leerlingen van zowel de Boaz en Jachinschool als de Eben-Haezerschool uit Elspeet. Dit deed hij vanuit zijn hart n.a.v. gesprekken met ouders die kinderen op speciaal onderwijs hadden of kregen. Dit ging verder dan zijn functie als bassischool directeur en typeert hem.

Van 1995 tot 2015 was de heer Wiegel Staflid en later kernstaflid van een vakantieweek voor mensen met een verstandelijke beperking bij de landelijke organisatie Commissie Vakantieweken (van de Vrouwenbond Gereformeerde Gemeenten). Daar was hij betrokken bij de voorbereidingen, de week zelf en de afronding. Als staflid begeleidde en – zo nodig – verzorgde hij twee gasten tijdens de vakantieweek en droeg hij bij aan alle voorkomende werkzaamheden. Als kernstaflid droeg hij samen met een ander kernstaflid de volledige eindverantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van een vakantieweek. Hij maakte bij sommige kampen nog vrijwillig de groepsfoto en verzorgde natuurpresentaties van eigengemaakte beelden: hij was dan steevast boswachter Piet!

Sinds 2015 is de heer Wiegel enthousiast en liefdevol de pleegvader voor de pleegkinderen die in zijn gezin zijn geplaatst. Hij geeft alle tijd en aandacht aan alle kinderen die aan zijn zorg worden toevertrouwd.  Hij is pedagogisch onderlegd en kan daardoor de specifieke zorg bieden die de kinderen nodig hebben gezien hun vaak traumatische verleden.

Voor het Buurtpreventie Team Elspeet is de heer Wiegel sinds 2017 coördinator. In die rol is hij een van de coördinatoren van buurtpreventie. Hij neemt meldingen aan van mensen die gebruik maken van het telefoonnummer van Buurtpreventie. Hij schat in welke actie daarbij hoort en werkt die ook uit. Pieter geeft graag zijn tijd aan een veilige leefomgeving voor zijn gezin, de inwoners van Elspeet en daarmee ook voor hemzelf.

Vanaf 2019 is de heer Wiegel voorzitter van het bestuur van Kinderkoor De Nachtegaaltjes. Pieter heeft na het uiteenvallen van het bestuur van De Nachtegaaltjes en daarmee ook het einde van het koor, de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente gevraagd of hij een bestuur mag gaan vormen en daarmee een doorstart kan creëren van het kinderkoor. Hij kreeg hiervoor de ruimte en door zijn enthousiasme had hij snel een bestuur bij elkaar. Hij is nu nog steeds voorzitter van dit koor wat vanaf september tot juni wekelijks repeteert voor uitvoeringen. Het koor telt inmiddels 100 leden en is van groot waarde voor zowel de kinderen als de ouders van deze kinderen.

Als mantelzorger ondersteunt hij zijn ouders i.v.m. zorgen om zijn moeder (vasculaire dementie) Hij denkt praktisch mee, biedt hulp, maar biedt ook momenten van ontspanning voor ouders/vader door hen geregeld een weekend te vragen om te komen logeren. Hij ondersteunt zijn vader in dit proces en tegelijkertijd ook in de verwerking van het verdriet wat het met zich meebrengt.

De heer Wiegel staat bekend als een zorgzaam en liefdevolle persoon die hart en oog heeft voor zijn omgeving. Hij ziet altijd kansen voor verbetering voor zijn omgeving en de organisaties waar hij  bij betrokken is en zet deze ook gemonitord in gang. Hij gebruikt hierbij zijn professionele achtergrond en kennis. Als natuurliefhebber brengt hij zijn eigen enthousiasme over de natuur over op iedereen om hem heen. Kortom: een vrijwilliger die een grote bijdrage levert aan zijn omgeving.

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 9 maart 1962

De heer Ponsteen heeft zich gedurende de periode van 2001 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

Vanaf 2001 zet de heer Ponsteen zich als vrijwilliger in bij de Zwem- en Poloclub Nunspeet. Hij is sinds de oprichting van deze club in 1973 al lid en vervult/vervulde verschillende vrijwilligerswerkzaamheden, zoals Sponsorcommissie, Redactie clubblad Spat, Webredacteur en Coach Teammanager Waterpolo. In de functies Secretaris Nieuw Zwembad en Project Verhuizing heeft hij een onmisbare rol gespeeld voor de club door een van de drijvende krachten te zijn in de hele transitie van het ‘oude’ zwembad De Brake naar het nieuwe zwembad De Wiltsangh. Hij was secretaris van de ‘nieuw zwembad commissie’ die tussen 2016 en 2023 het hele traject van gemeentelijke besluitvorming tot verhuizing heeft gevolgd en in acties voor de club heeft omgezet.

Als webmaster voor de Oranjevereniging Nunspeet houdt de heer Ponsteen de website up-to-date sinds 2001. Dit doet hij met zoveel passie dat hij soms tot laat in de nacht doorwerkt. Hij zorgt voor de berichtgeving op social media. Hiertoe maakt hij filmpjes en foto’s bij alle activiteiten. In de praktische uitvoering van alle activiteiten is hij altijd een harde werker voor de hand- en spandiensten. Niets is hem te gek en hij steekt bovengemiddeld zijn handen uit de mouwen.

Voor de Heemkundige Vereniging Nuwenspete is de heer Ponsteen sinds 2015 webmaster en beheerder. Hij heeft deze website ook opgezet en vult deze nu aan en onderhoudt deze website met kennis en zorgvuldigheid, zodat deze vereniging en hun activiteiten ook online te vinden zijn.

Sinds 2015 is de heer Ponsteen webmaster en beheerder van de website van de Stichting Vrienden van Molen de Duif.  Van deze stichting was hij bestuurslid van 2015-2022. Hij is daar ook nog actief als vrijwilliger bij de ondersteuning van de regelmatige activiteiten van de stichting, samen met ongeveer 100 andere vrijwilligers.

Naast alle bovengenoemde vrijwilligerstaken is/was de heer Ponsteen ook actief als:
Penningmeester bij school De Wingerd te Nunspeet van 2005 tot en met 2010
Voorzitter OR van CNS school de Bron van 2009 tot en met 2012
Voor het Diabetes Fonds loopt hij ook al jaren de jaarlijkse collecte. 
Als BHV’er is hij ook al jaren actief bij de Hervormde Gemeente te Nunspeet. Ook tijdens de Heleboeldag (rommelmarkt) helpt hij ‘s ochtends vroeg bij sjouwen van de spullen naar de kramen.

De heer Ponsteen wordt gekend als zeer loyaal, uiterst consciëntieus, betrouwbaar en altijd inzetbaar. De vrijwilligerstaken voert hij altijd uit met hart en ziel én met veel plezier.

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 21 september 1944

De heer Borsboom heeft zich gedurende de periode van 1972 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

Van 1972-1977 was de heer Borsboom een van de oprichters van de Motorclub Nunspeet en is van 1972-1976 voorzitter hiervan geweest. Onder zijn leiding is de club uitgegroeid tot een bloeiende motorclub met een honderdtal leden.

Sinds 1998 is de heer Borsboom grofwild controleur bij de Wildbeheerseenheid (WBE) De Vale Ouwe. Als een faunabeheerder een dier schiet, moet dit digitaal worden vastgelegd. De heer Borsboom krijgt alle afschotmeldingen van de hele WBE De Vale Ouwe. Per jaar gaat het om honderden meldingen. Diersoort, plaats, tijdstip, leeftijd, conditie en groepssamenstelling worden vastgelegd. Hij controleert deels steekproefsgewijs al deze meldingen. Het wild hangt in een koeling bij de verschillende faunabeheerders en hij gaat hier ter plekke kijken en inspecteren. Hij rapporteert aan het bestuur en aan Wildbeheer Veluwe met een uitgebreide analyse van leeftijd en conditie. Mede door deze controles wordt scherp gehouden of het juiste afschot gepleegd wordt en de bossen op de juiste manier beheren. Van 2000-2008 was de heer Borsboom secretaris van deze WBE en had overleg met diverse instanties van provincie, gemeente, terreineigenaren, faunabeheerders, wildbeheer Veluwe.

De heer Borsboom was omstreeks 2000 al bestuurslid van Ittmannshof, Woon-zorg en ondersteuningscentrum voor ouderen Nunspeet. Sinds 1995 was er al een Stichting Vrienden Ittmannshof, waarvan het bestuur van Ittmannshof tevens het bestuur was van de Vrienden. Vanaf 2010 is de heer Borsboom voorzitter geworden van de Stichting Vrienden Ittmannshof, nadat deze losgemaakt was van het bestuur Ittmannshof. In 2023 is de stichting op geheven. Hij was een kritisch bestuurder die vooral oog had voor de doelgroep en de strategie. In de afgelopen jaren is door deze stichting vooral ingezet op extra’s voor de bewoners en cliënten thuiszorg, zoals: uitjes, paas- en kerstattenties, aanschaf 2 duo-fietsen en muurfoto’s.

De heer Borsboom is in de rol van secretaris sinds 2016 lid van het bestuur van de Stichting Natuureducatie en Informatie Veluwe. De hoofddoelstelling van de stichting is het bevorderen van de kennis van de flora en fauna alsmede van grond- en waterbeheersing binnen de provincie Gelderland en alsdan specifiek dat gedeelte met de naam 'Veluwe' alsmede het heden en verleden van dit gebied met haar cultuur in het algemeen. De heer Borsboom is als groot natuurliefhebber een verbindende kracht binnen het bestuur, maar ook bij de diverse stakeholders, vrijwilligers en medewerkers van het outdoorbureau.

De heer Borsboom wordt gezien als een bruggenbouwer tussen mensen en instanties die mensen enthousiasmeert om ideeën in de praktijk te brengen. Hij zet zich graag in voor de (oudere) medemens, is erg punctueel en voorstander van transparantie.

 

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 13 april 1944

De heer Spiekman heeft zich gedurende de periode van 1992 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

Vanaf 1992 is de heer Spiekman actief als vrijwilliger voor Amnesty International, groep Nunspeet. In de 31 jaar die de heer Spiekman actief is bij Amnesty Nunspeet heeft hij diverse taken verricht en doet dat nog steeds. Dat varieert op dit moment van het voeren van het secretariaat, het bijhouden van onze langlopende dossiers, het (mede) bedenken en uitvoeren van acties, het verzorgen en het rondbrengen van de maandelijkse brieven. Daarnaast verzorgt hij maandelijks een stukje in het kerkblad van de Driestwegkerk over Amnesty en is hij namens Amnesty aanwezig voor het aanbieden van brieven, kaarten en petitielijsten; hij is echt multi-inzetbaar. De activiteiten zijn in de loop van de jaren veranderd maar de inzet en betrokkenheid van de heer Spiekman is onveranderd hoog.

Voor de Protestantse Gemeente Nunspeet is de heer Spiekman sinds 1994 vrijwilliger. De vrijwilligerswerkzaamheden variëren van het ondersteunen van mensen tot het rondbrengen van brieven: bezorging kerkblad, deelname aan de Oranjemarkt, Kringcontact (onderhouden contact met gemeenteleden), Kerkbalans (financiële actie). Hij is zich als lid van de kerkelijke gemeente van bewust dat het lid zijn niet alleen bij woorden blijft, maar ook brede betrokkenheid vraagt.

Vanaf 2021 is de heer Spiekman vrijwilliger bij Kringloopwinkel De Cirkel. Hij gaat samen met een collega op pad met een bus om goederen voor de Kringloop op te halen en weg te brengen. Iedere dinsdag is hij aanwezig en rijdt dan, samen met een bijrijder door de gemeente Nunspeet (en soms ver daarbuiten) om de klanten blij te maken. Alleen al de manier waarop hij dat doet, wordt men blij: altijd positief stabiel en met een glimlach op zijn gezicht.

De heer Spiekman is iemand die altijd voor iedereen klaarstaat, bereid is om mee te denken en allerlei klussen te doen. Daarnaast is hij altijd opgewekt, heeft originele en creatieve ideeën, en helpt anderen waar hij kan. Hij wordt ervaren als een fijne en collegiale man die goed in een groep past en altijd bereid is om iets extra’s te doen voor een organisatie of een collega(vrijwilliger).
 

Accordion item is ingeklapt

Geboren 31-10-1965

De heer Gouman heeft zich gedurende de periode van 1990 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

Sinds 1990 is de heer Gouman actief als vrijwilliger bij de Hervormde gemeente Nunspeet als oa diaken, ouderling, voorzitter kerkenraad, actief in diverse commissies, schrijver van wijkberichten in de kerkbode. Hierbij was hij als diaken namens de kerkenraad lid van een aantal besturen. Als ouderling: (pastorale) bezoeken gemeenteleden, voorbereiden en voorzitten van moderamen- en kerkenraadsvergaderingen, gemeentebreed overleg bijwonen, lid en voortrekker van activiteiten en organisaties bij de Hervormde gemeente Nunspeet.

Als secretaris, redacteur periodieke nieuwsbrief, columnist was de heer Gouman van 2002-2012 actief bij de ChristenUnie, afdeling Nunspeet. Hij stelde agenda’s samen, maakte verslagen van de vergaderingen, onderhield correspondentie met leden en externen, bezocht vergaderingen van de moederpartij en bijeenkomsten waarvoor een uitnodiging was ontvangen en de afdeling representeren. Voor de nieuwsbrief schreef en verzamelde hij kopij,  liet deze drukken en verspreiden.

Sinds 2010 is de heer Gouman betrokken bij de jaarlijkse Leger des Heils collecte. Over afgelopen jaren heeft hij geen enkel jaar verzuimd en is trouw op zijn post dienstbaar tot op heden.

De heer Gouman zette zicht van 2011 t/m 2019 in als vrijwilliger voor de jaarlijkse coördinatie van de Dorcas Hulp & Ontwikkeling voedselactie bij lokale supermarkten. Het benaderen, aantrekken en activeren van vrijwilligers alsmede de communicatie en afstemming onderling was zijn taak die hij met veel enthousiasme heeft uitgevoerd.

In 2020 is de heer Gouman in een moeilijke periode bij het Hospice gedurende 8 maanden interim directeur geweest en is nadien vanaf 2021 als bestuurslid betrokken. Zijn taken als bestuurslid zijn onder andere: 
- het ontwikkelen en vaststellen van het organisatiebeleid; 
- zorgdragen voor het personeels-, vrijwilligers- en arbobeleid: 
- ontwikkelen en uitvoeren van het financieel beleid; 
- ontwikkelen en bewaken van het kwaliteitsbeleid; 
- bewaken van de gang van zaken in de organisatie.

De heer Gouman heeft aandacht voor hen die het nodig hebben, op een ontspannen, richtinggevende en sympathieke wijze en houdt rekening met andere belangen en gevoeligheden. Hij kan oprecht verontwaardigd zijn over ‘onrecht’ in systemen, organisaties en bij mensen. Hij steekt dat dan ook niet onder stoelen of banken, maar weet met rake vragen en opmerkingen het pijnpunt op tafel te leggen.
 

Accordion item is ingeklapt

Geboren op 23 juni 1960

Mevrouw Van den Ham heeft zich gedurende de periode van 1983 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

In haar betaalde functie als oa groepsleerkracht, bouwcoördinator, adjunct-directeur en momenteel vertrouwenspersoon en IB-er bij de Stichting Voor Christelijk Onderwijs (VCO) Harderwijk/Hierden is mevrouw Van den Ham al sinds 1981 actief. Zij biedt ondersteuning op allerlei gebied aan gezinnen die dat nodig hebben. Zij kent 'haar' gezinnen, ze weet wat er speelt achter de voordeur en handelt daarnaar. Jaarlijks worden er, op initiatief van Herma, anonieme pakketten gemaakt voor gezinnen die financiële ondersteuning nodig hebben; wat extra's voor de feestdagen. Ze gaat sinds jaar en dag mee op het jaarlijkse schoolkamp van groep 8 en offert haar vrije dagen hiervoor op en zorgt dat de kinderen en collega's een geweldig kamp hebben.

Al sinds 1983 is mevrouw Van den Ham vrijwilliger bij de Kapel Hulshorst, wijkgemeente Hervormd Nunspeet. Zij is in die jaren in verschillende functies actief (geweest), onder andere:
- Jaren 1980/1990: vele jaren jeugdwerk in de Kapel Hulshorst; 
- Helpen opzetten van het jeugdwerk in de Kapel; 
- Mede)organiseren van clubkampen; 
- Lid van de contactcommissie van de Hervormde Kapel Hulshorst (20 jaar); 
- Lid van de Commissie zending en evangelisatie Nunspeet; 
- Elke week: verzorgen van bloemen voor de Kapel en aankleding kansel Kapel voor de feestdagen; 
- Lid van het bestuur van Christelijke boekhandel Blijmare Nunspeet; 
- Koffieschenken 'Open Luchtdiensten' vanuit de Kapel; 
- Uitzetten van wandeltochten o.a. voor de gemeente; 
- (Mede)verzorgen van het vrouwenontbijt voor de gemeente rond de Kapel; 
- Organiseren Koffiehuis; 
- Samenstellen en rondbrengen van het Kapelnieuws.

Zij is een zeer gewaardeerde vrijwilliger binnen deze kerkelijke gemeente die betrouwbaar en behulpzaam is voor haar naasten.  

Sinds 2002 is zij mantelzorger voor verschillende familieleden: haar  (inmiddels overleden) vader, schoonzus en oom en tante. Zij gaat mee met ziekenhuisbezoeken en brengt hen afleiding.

Als secretaris van het bestuur van de Stichting Evangelische Boekhandel Blijmare is mevrouw Van den Ham sinds 2019 actief. Zij verzorgt het secretariaat en lief en leed voor bestuursleden en ongeveer 25 vrijwilligers in de boekenwinkel. Zij draagt voor de bestuursvergaderingen zorg voor de vergaderstukken en verslagen en tijdige beantwoording van vragen en correspondentie die voor het bestuur bestemd zijn. 
Verder heeft zij het aandachtsgebied van lief en leed voor de leden van het bestuur en alle vrijwilligers binnen Blijmare. Jaarlijkse verzorgt zij de zomerattentie en het kerspakket voor alle bestuursleden en vrijwilligers.

Mevrouw Van den Ham staat bekend om haar organisatietalent en haar zorgzaamheid. Zij kijkt om naar zieke en eenzame mensen in haar omgeving en gunt alle kinderen het beste. Praktische zaken pakt zij enthousiast op om anderen te ontlasten en mooie momenten te brengen. 
 

Contact