Lintjes 2025

Koninklijke Onderscheidingen Algemene Gelegenheid 2025 gemeente Nunspeet


Op vrijdag 25 april heeft burgemeester Céline Blom aan negentien inwoners van de gemeente Nunspeet een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. De onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ging naar één inwoner. Eén persoon ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden en 17 personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De motivaties vindt u op deze pagina onder de foto's. 

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Accordion item is ingeklapt

R.A. (Roland) Kip - Nunspeet

De heer Kip heeft zich gedurende de periode van 2018 tot heden vrijwillig én in zijn betaalde functie voor diverse maatschappelijke taken rondom zorg en zorgmedewerkers ingezet. In zijn betaalde functie als directeur van St. IZZ  heeft de heer Kip grote stappen gezet op het breukvlak van publieke en private belangen door verbreding en verdieping van de scope. Hij organiseert slagkracht en schetst handelingsperspectieven waar werkgevers, instellingen en verzekeraars zeer geïnteresseerd in zijn en mee aan de slag kunnen. Hij was de initiatiefnemer van het Preventieplan voor zorgmedewerkers (data gedreven aanpak om werkgerelateerd verzuim en ongewenst verloop in de zorg- en welzijnssector terug te dringen met 25% in 2027, in samenwerking met PGGM en FWG, onder toezicht van ministerie van VWS). Hij constateerde dat wij als Nederlanders ons na de Corona-periode wel zorgen maakten over hoe wij de achterstallige zorg moetseten ontvangen, maar er was volgens hem geen aandacht voor de zorgmedewerkers die dat moesten doen. Hij heeft hierop samen met andere paritaire organisaties in de zorg de handen ineen geslagen voor een preventieplan voor de zorgmedewerker. Hij heeft een concreet aanbod gedaan aan de zorgsector en VWS overtuigd om dit te subsidiëren. Hij was en is hiervoor de drijvende kracht en is bereid geweest om ook hiervoor het directe belang van IZZ opzij te zetten en te gaan voor het geheel. 
Kijkend naar de inhoud, processen en relaties, heeft de heer Kip op elk van deze drie onderdelen een meer dan gewone en/of gemiddelde prestatie geleverd. Op het breukvlak van publieke en private belangen. Inhoudelijk door de genoemde verbreding en verdieping van de scope en het steeds weer bedenken hoe bij een bepaalde invulling er voldoende draagvlak en support kon komen. Procesmatig door steeds weer de weg te vinden om resultaat te bereiken. 
Wat betreft relaties heeft de heer Kip het vermogen om analytisch scherp te zijn en tegelijkertijd ook mensen daarin mee te nemen. Communicatief en relationeel is hij sterk en bovengemiddeld goed. Zichzelf wegcijferend en het belang van de inhoud waar het om gaat daarbij voorop stellend. Een luisterend oor, het zijn van verbinder, een harde werker en geduld zijn daarbij eigenschappen die hem behulpzaam zijn. Evenals inzet van zijn kennis en ervaring die hij opdoet en heeft gedaan bij zijn toezichthoudende en andere nevenactiviteiten. 
Vrijwilligerswerk; Van 2000 tot 2022 was de heer Kip voorzitter en president van de Lions Club Nunspeet. Daar was hij actief betrokken en nam hij deel aan (de organisatie van) evenementen en diverse activiteiten, waaronder het jaarlijkse sportevenement De Nunspeetse Keiler (www.denunspeetsekeiler.nl), Nunspeet verbindt enz. 
Bij Kalkuur Interakt Contour heeft hij van 2000 tot 2024 zorg gedragen voor een inwoner met wie hij oa ging sporten en uitstapjes maken. Enorm begaan met welzijn en welbevinden van voormalig bewoner met beperking (Tjeerd Meijering, overleden op 19 april 2024) De heer Kip liet zijn betrokkenheid zien door: samen met Tjeerd te sporten, zorg te dragen voor Tjeerd, uitjes voor Tjeerd te organiseren en hem mee op pad te nemen. Meerdere malen per week belde Tjeerd voor een praatje en de heer Kip werd als familie voor Tjeerd.
Voor de PvdA 2005 en 2008-2015 en FNV 2011-2015 Gemeente Dalfsen in 2018 en in 2022, was de heer Kip vrijwilliger. Hij verzorgde bij de PvdA de penvoering voor het rapport “De wet van wederkerigheid” maar was ook voor een belangrijk deel voor de inhoud verantwoordelijk. Daarnaast was hij lid van het presidium van de PvdA en enkele malen (mede)voorzitter van het congres. Bij de FNV was hij de organisator van de slotconferentie voor de ‘nieuwe vakbeweging’. Gemaakte afspraken heeft hij mede geconcretiseerd en uitgevoerd. In de gemeente Dalfsen vervulde hij de rol van informateur.
Sinds 2019 is/was de heer Kip bij het Deltion College oa Lid Raad van Toezicht, Voorzitter Raad van Toezicht, Lid commissie Interne Organisatieontwikkeling (HR), Lid commissie Onderwijs, Lid Remuneratie commissie. Hij neemt extra taken vanuit de werkgeversfunctie van de RvT voor zijn rekening en onderhoudt contacten met RvT voorzitters van collega ROC’s en hij zet zijn netwerk in voor het Deltion College. Daarnaast is hij ook tijdelijk intensieve sparringpartner voor het College van Bestuur geweest.
De heer Kip heeft in 2021 in opdracht van de Stuurgroep Regionaal Landschap Drents- Friese Grensstreek (Nationale Parken Drents Friese Wold en Dwingelderveld) een analyse gemaakt van de fungerende governance structuur, de effectiviteit daarvan, en verbeteringsmogelijkheden daarin. Dat laatste gericht op de toekomstige opgaven voor de Nationale Parken in het algemeen en die in ZW Drenthe in het bijzonder en rekening houdend met de maatschappelijke vraagstukken die daarbij van invloed zijn. Daarnaast heeft hij gesprekken gevoerd met relevante regionale stakeholders en vertegenwoordigers van andere Nederlandse Nationale Parken en het rapport aan de stuurgroep gepresenteerd.


Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden

Accordion item is ingeklapt

R. (Roelof) Jansen - Nunspeet

De heer Jansen heeft zich gedurende de periode van 1994 tot heden in zijn betaalde functie én vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. 
In zijn betaalde functie bij de Koninklijke Landmacht als adjudant-onderofficier heeft de heer Jansen zich ingezet sinds 1984 waarbij hij veeleisende functies binnen het Wapen der Infanterie afwisselde met diverse instructeursfuncties. Niet zelden werd hij daarvoor gedurende meerdere jaren op zeer uiteenlopende locaties geplaatst, ook in het buitenland. Naast deze plaatsingen is hij verscheidene keren uitgezonden, onder andere naar voormalig Joegoslavië en naar Afghanistan. Voor velen wordt het als niet haalbaar gezien om naast dat veeleisende werk nog vrijwilligerswerk uit te voeren, maar voor de heer Jansen ligt dat anders zoals uit het hieronder beschreven vrijwilligerswerk blijkt.
Sinds 1998 zet de heer Jansen zich als vrijwilliger vol in voor de stichting Hondenschool Nunspeet. Hier is hij oa bestuurslid, begeleidt het team van trainers en leidt hen op, ontwikkelde cursussen en een lesboek, begeleidt probleemhonden, geeft les aan cursisten met hun hond en houdt de administratie bij. Na coronatijd heeft hij zich extra ingespannen om de hondenschool weer op te starten na een tijd van verplichte stilstand en konden zo’n 150 baasjes met hun hond hun cursus weer komen volgen.
Van 2000 tot 2002 heeft de heer Jansen zich als vrijwilliger ingezet bij de Nunspeetse Zwem- en Poloclub in Nunspeet. Hier gaf hij training bij de zwemselectie, hielp bij het klokken bij de zwemwedstrijden en het rijden naar wedstrijden toe met de leden.
Voor de Protestantse Gemeente Driestwegkerk is de heer Jansen van 2003-2006 als diaken vrijwilliger geweest. En sinds 2019 is hij als medewerker bij de voorbereiding en uitvoering van de jaarlijks groots opgezette Oranjemarkt – van deze kerkelijke gemeente - betrokken. 
De heer Jansen wordt gekend als een vriendelijke, behulpzame man die erg trouw is. Hij is een echte doorzetter, wat terug te zien is in zijn werk en zijn vrijwilligerswerk met oa de honden. Ondanks zijn mindere gezondheid doet hij wat nodig is en wat van hem wordt verwacht. 


Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Accordion item is ingeklapt

A. (Arie) Bakker  - Elspeet

De heer Bakker heeft zich gedurende de periode van 1998 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. 
Van 1998 tot 2003 was de heer Bakker voor zijn komst naar Elspeet bestuurslid van de Vereniging Timotheüs voor Prot. Chr. Basisonderwijs in Nieuwland. Na een bestuurlijke fusie was hij van 1 januari 2004 tot ca. 2010 afgevaardigde in het fusiebestuur. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van de fusie.
Van 2009 tot 2015 was hij secretaris van de Elspeetse ondernemersvereniging. In die functie was hij onder andere betrokken bij het project ‘Bedrijvenstrip’, d.w.z. de realisatie van een Elspeets bedrijventerrein. Nog steeds is hij betrokken bij de Boer’ndagcommissie, die jaarlijks een folklorefeest en markt organiseert.
Als secretaris van het dagelijks bestuur van de Boaz-Jachinschool was de heer Bakker van 2012-2024 de spin in het bestuurlijke web. Hij organiseerde de bestuurs- en ledenvergaderingen, begeleidde directieleden bij de uitvoering van hun taken, zat bij bovenschoolse overleggen, zorgde voor de financiering en realisatie van de renovatie van het schoolgebouw en het schoolplein en zocht actief inspraak in diverse gremia. Hij deed niet het minimale vereiste maar het supra-maximale. Dit bereikte het toppunt in zijn enorme betrokkenheid bij de renovatie van het bestaande schoolgebouw en de ontwikkeling van een ultramodern schoolplein.
Federatie IJsselland is een groep van christelijke basisscholen in de regio Noordoost-Gelderland, Veluwe en Overijssel. Als bestuurslid van de Boaz-Jachinschool was de heer Bakker sinds 2015  afgevaardigde in de Federatie. Toen besloten werd om de Federatie te professionaliseren, zodat het aanbod voor aangesloten scholen en schoolleiders zou verbeteren, stond hij vooraan. Sinds 2022 is hij nauw betrokken bij de herstructurering van de Federatie. Sinds 14 november 2023 is hij voorzitter van het toezichthoudend bestuur. 
Als voorzitter van de ‘snuffelhal’ (kringloopwinkel) van stichting Woord & Daad geeft de heer Bakker sinds 2022 leiding aan 6 bestuursleden en 90 vrijwilligers. Hij onderhoudt contacten met verschillende gremia, ondernemers, vrijwilligers en de overheid. Als het nodig is, springt hij zelf bij in de winkel. De heer Bakker staat in al zijn vrijwilligerswerk bekend om zijn maatschappelijk betrokkenheid, doortastendheid, duidelijkheid en bewonderenswaardige inzet. Hij is objectief, onpartijdig en besluitvaardig; waar anderen stoppen, loopt hij net die extra mijl. Deze mensen hebben wij in de wereld van vandaag zo nodig!

Accordion item is ingeklapt

D.J. (Dick) Rouvoet - Nunspeet

De heer Rouvoet heeft zich gedurende de periode van 1982 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. 
Binnen de Nederlands Hervormde Kerk te Nunspeet (binnen de PKN) en de wijkgemeente Sionskerk is de heer Rouvoet al sinds 1982 vrijwillig actief. In verschillende functies (Secretaris Diaconie, Ouderling wijkgemeente Sionskerk, Lid algemene Kerkenraad, Voorzitter Wijkkerkenraad Sionskerk, Voorzitter Commissie openluchtdiensten) was/is hij nog steeds zeer betrokken bij deze kerk. Hij is voorzitter van de commissie openluchtdiensten. In de coronatijd is dit initiatief bedacht en uitgewerkt. De openluchtdiensten vinden plaats bij de “IJsboerderij” van een familie. Dit jaar heeft de commissie een samenwerking met NGK de Brug en twee andere wijken van de hervormde kerken afgesproken. De diensten zullen samen ingevuld worden. Over de praktische zaken als stoelen of tenten voor het kinderwerk heeft Dick intensief contact met andere leden van de wijkgemeente. 
Sinds 1990 helpt Dick jaarlijks bij het invullen van de belastingzaken en de daarbij behorende administratie. Ook heeft hij in de afgelopen 40 jaar mensen geholpen bij de gevolgen van een scheiding totdat ze de zaken weer op de rit hadden. Mensen kwamen op zijn pad om de financiën weer op de rit te krijgen. Dat had als gevolg dat er aanvragen voor ondersteuning werden opgesteld en overzichten voor betrokkenen voor hoe de vlag erbij hing. Uiteindelijk kon men zijn of haar eigen regie voeren met een positieve blik naar de toekomst. 
Als lid en voorzitter van de Werkgroep Oost-Europa Kontakten (WOK) heeft de heer Rouvoet van 1995 tot 2017 zich vrijwillig ingezet. Hij was coördinator van de vakantieweek voor Hongaarse en Slowaakse predikanten in Nederland en de organisator van de hulgoederen die tweemaal vanuit Nunspeet naar beide landen werden verstuurd. Hij was voorzitter van de WOK gedurende 10 jaar. Hij organiseerde een keer per jaar een bezoek aan de predikanten in Hongarije en Slowakije voor de leden van de WOK.
Vanaf 2016 is de heer Rouvoet betrokken bij de Stichting Vrienden van Het Venster (Protestants Christelijk Welzijnswerk). Vanaf 23 maart 2017 werd en is hij voorzitter van voornoemde stichting. De Stichting heeft als enig doel het financieel steunen van Stichting Het Venster. Zij organiseren met vele andere actieve vrijwilligers boekenmarkten, donateuracties, oliebollenverkoop, worstverkoop en de jaarlijkse Venstermarkt voor inkomsten voor het welzijnswerk.  
De heer Rouvoet heeft een juridische achtergrond die hij vele jaren bij de belastingdienst in zijn werk heeft toegepast. Hij heeft een hekel aan onrecht en zal dat altijd aan de orde stellen. Het is voor hem een vanzelfsprekendheid om voor anderen klaar te staan of te doen wat je ooit beloofd hebt. Dat blijkt wel uit zijn maatschappelijke betrokkenheid in welzijnswerk, kerk en ondersteuning aan mensen. Kortom de heer Rouvoet is een mens die door velen gewaardeerd wordt en een fijn persoon is om mee samen te werken en waar je op kunt bouwen.
Deze voordracht voor een koninklijke onderscheiding is een duo-aanvraag: ook de echtgenote van de heer D.J. (Dick) Rouvoet – mevrouw W. (Wilma) Rouvoet-Kieft – wordt voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding voor hun gezamenlijke vrijwilligerswerk, want zonder elkaar was dit vele vrijwilligerswerk niet mogelijk.

Accordion item is ingeklapt

W. (Wilma) Rouvoet - Nunspeet

Mevrouw Rouvoet heeft zich gedurende de periode van 1981 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. Als sinds 1981 is mevrouw Rouvoet betrokken als vrijwilliger bij de wijkgemeente Sionskerk van de Hervormde gemeente Nunspeet binnen de PKN. Zij was/is daar actief in verschillende functies: coördinatie zondagschoolwerk, uitdeling van de kerstattenties, gastvrouw zondagse kerkdiensten, keukendiensten Sionskerk, leiding catechisatie en notulist wijkkerkenraad en moderamen. Als belijdend lid van deze wijkgemeente voelt zij zich geroepen om ook haar steentje bij te dragen aan de opbouw en het onderhoud van de gemeente. Bij de start van haar werkzaamheden bestond de huidige wijkgemeente nog niet en waren er twee wijken rond de Sionskerk die later zijn samengevoegd tot een wijk. 
Voor Het Venster (Protestants Christelijk Welzijnswerk) is mevrouw Rouvoet sinds 2004 actief als vrijwilliger voor de jaarlijkse Venstermarkt en de Stichting Vrienden van Het Venster (tweemaal per jaar). Zij helpt in de ochtend bij het opbouwen en inrichten van de kramen en staat dan de hele dag achter de kraam om de spullen te verkopen en helpt weer bij het opruimen. 
Als mantelzorger heeft mevrouw Rouvoet voor haar moeder gezorgd van 2012 tot 2021 door het regelen en uitvoeren van allerlei (huishoudelijke) taken. Zij deed dit in nauw overleg met de thuiszorgorganisatie, zodat haar moeder goed verzorgd werd. 
Bij de Stichting Voedselhulp Nunspeet is mevrouw Rouvoet sinds 2014 bestuurssecretaresse en vervult vanuit deze rol allerlei taken. Ze notuleert de vergaderingen, draagt zorg voor communicatie naar de uitvoerende vrijwilligers en heeft met hen persoonlijke contacten. Zij doet altijd mee aan acties vanuit het bestuur of de organisatie en neem daarin haar verantwoordelijkheid.  
Naast alle activiteiten die in deze aanvraag verwerkt zijn, collecteert ze al meer dan 10-15 jaar voor Koningin Wilhelminafonds, de Nierstichting en de Hartstichting. De mensen in haar directe omgeving konden niet meer achterhalen hoeveel jaren ze dit werk al doet. 
Uit al de opgesomde activiteiten blijkt dat zij zichzelf ook aan een organisatie verbindt om daar langdurig haar inzet te plegen. Het karakter om voor anderen klaar te staan haalt ze uit haar geloof waarin ze overtuigd is dat dat haar taak in de samenleving is. Dit betekent volledige inzet, betrokkenheid en zorgvuldigheid, niets is haar teveel. 
Ze cijfert zichzelf, waar nodig, weg maar kan anderzijds ook een heldere visie op maatschappelijk vragen geven als haar daarnaar gevraagd wordt. Kortom, een fijn mens om contacten mee te hebben en mee samen te werken en vooral een familiemens.
Deze voordracht voor een koninklijke onderscheiding is een duo-aanvraag: ook de echtgenoot van mevrouw W. (Wilma) Rouvoet-Kieft - de heer D.J. (Dick) Rouvoet - wordt voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding voor hun gezamenlijke vrijwilligerswerk, want zonder elkaar was dit vele vrijwilligerswerk niet mogelijk.

Accordion item is ingeklapt

W. (Willem) Vis - Nunspeet

De heer Vis heeft zich gedurende de periode van 1977 tot heden vrijwillig – en in zijn betaalde functie - voor diverse maatschappelijke taken ingezet. 
In zijn betaalde functie als personeelsfunctionaris HRM bij het bedrijf Van Werven in Oldebroek was de heer Vis van 2005 t/m 2021 betrokken het wel en wee van collega’s. Hij deed dit door altijd open te staan voor de collega’s en zijn betrokkenheid bij eventuele privé-omstandigheden. Hij probeerde hiervoor altijd een acceptabele oplossing te zoeken; hij had een verbindende rol. Bij dit bedrijf was hij van 2023 t/m 2021 ook penningmeester van de personeelsvereniging: een functie die hij met veel passie deed en alle financiën waren dan ook altijd keurig op orde.
Als vrijwilliger voor de Voetbalvereniging (VV) Hulshorst is de heer Vis sinds 1977 zeer actief. Hij vervulde/vervult daar verschillende rollen, zoals: leider, secretaris senioren, interim voorzitter, bestuurslid, lid sponsorcommissie, bestuurslid stichting de Eendracht, penningmeester en scheidsrechter. In totaal heeft de heer Vis 18 jaar deel uitgemaakt van het bestuur van VV Hulshorst als voorzitter, secretaris en penningmeester: kortom een bedrijvig baasje. Hij is er trots op dat hij bij zijn afscheid als bestuurslid is benoemd tot Erelid van VV Hulshorst, en lid van Verdienste van de KNVB. De voetbalvereniging neemt bij hem een grote plaats in, meer dan een hobby. Hij is een echte clubman en vervult door zijn enthousiasme en toewijding een belangrijke rol binnen deze vereniging.
Van 1984 t/m 1999 was de heer Vis penningmeester in het schoolbestuur van de Pr. Beatrixschool in Hulshorst. Als penningmeester beheerde hij de financiën en stelde hij aan het eind van het jaar een financiële verantwoording op die gecontroleerd werd door de kascontrole. Jaarlijks werd er een begroting opgesteld. Hij was hier zeer nauwkeurig in en deed betrouwbaar dit werk.
Als mantelzorger voor zijn ouders heeft de heer Vis - samen met zijn zussen en broer- veel zorgzame taken uitgevoerd van 2008-2017. Hij zorgde met zijn kennis voor de administratieve zaken, belastingaangiften, verhuizingen, verkoop huis, opname verpleeghuis etc. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, toont dit aan dat hij zijn kwaliteiten belangeloos inzette voor zijn familie.
Sinds 2023 is de heer Vis secretaris in het bestuur van Zeemanskoor “Kop van ’t Ende”. In 2023 werd hij benaderd om te komen zingen bij het Zeemanskoor “Kop van ’t Ende” te Elburg. Al snel werd hij gevraagd om een rol te vervullen in het bestuur. Ook hierbij een voorbereidende, uitvoerende en vertegenwoordigende functie.  
Ook daarin zet hij zich 100% voor in: probeert verbinding te zoeken tussen de leden, het koor te enthousiasmeren om meer op te treden en met elkaar daarover in gesprek te gaan. Hij zoekt ook contact met leden buiten de wekelijkse repetitieavonden om te verbinden en zoekt leden op die ziek zijn enzovoorts.
De heer Vis wordt gekend als een actieve en verbindende vrijwilliger die oog heeft voor wat een vereniging of persoon nodig heeft en niet schroomt om daarin een (bestuurlijke) rol te spelen. Hij staat alom bekend als een verbinder, een man waarop je kunt bouwen en die er met hart en ziel voor gaat! 
Deze voordracht voor een koninklijke onderscheiding is een duo-aanvraag: ook de echtgenote van de heer W. (Willem) Vis – mevrouw K. (Corry) Vis-Ten Hove – wordt voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding voor hun gezamenlijke vrijwilligerswerk, want zonder elkaar was dit vele vrijwilligerswerk niet mogelijk.

Accordion item is ingeklapt

K. (Corry) Vis-ten Hove - Nunspeet 

Mevrouw Vis heeft zich gedurende de periode van 1998 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.  
Van 1998-2020 was mevrouw Vis vrijwilliger voor het oliebollen bakken: ieder jaar organiseert de oudercommissie van de Pr. Beatrixschool een fancy fair op het terrein van de school aan de Hoefslag te Hulshorst. Ieder jaar worden/werden er overheerlijke oliebollen gebakken met veel enthousiasme door mevrouw Vis en haar vriendin. Dit hebben zij ruim 22 jaar gedaan, ondanks dat hun eigen kinderen allang niet meer op de basisschool zaten.
Bij de Voetbalvereniging (VV) Hulshorst was mevrouw Vis van 2000-2020 actief als vrijwilliger voor de kantinedienst en bij grote evenementen. Mevrouw Vis verzorgde met de andere vrijwilligers de bediening in de kantine met vriendelijkheid en efficiënte, waardoor het een genot is om daar te vertoeven. Een warme club die VV Hulshorst bijzonder maakt en waar een ons-kent-ons gevoel kenmerkend is. Ook bij de grotere evenementen zoals het Menges Toernooi en Gewetra Toernooi et cetera was mevrouw Vis standaard aanwezig om te helpen achter de bbq en de bakpannen.
Sinds 2005 is mevrouw Vis bestuurslid en penningmeester sinds 2012 (lid sinds1989) bij de vrouwenvereniging De Christenvrouw. Met mede bestuursleden zorgen zij voor een gevarieerd programma en verbinding tussen de christelijke vrouwen in Nunspeet. Zij verzorgt vanaf 2012 het penningmeesterschap: samen met hulp van haar echtgenoot zorgt zij dat de financiële administratie van de verenging op orde is.
Als kookvrijwilligster bij Het Venster (welzijnscentrum in Nunspeet) helpt mevrouw Vis sinds 2010 bij het bereiden van de gezamenlijke maaltijden. Kookvrijwilligster betekent kopen van ingrediënten en bereiden van maaltijden voor groepen ouderen, inwoners van de gemeente Nunspeet in Het Venster. Daarnaast is zij ook actief voor de Venstermarkt en de Boekenmarkt (voor het ophalen van gelden), waarbij zij helpt met het bakken van oliebollen. Ook is zij jaren actief geweest als oproepkracht bij het fungeren als gastvrouw bij de koffieochtenden.
Sinds 2010 is mevrouw Vis vrijwilliger bij de Stichting Protestants Christelijke Woonzorg Unie Veluwe. Zij ondersteunt daar bij het koffiemoment, bij de maaltijden en biedt hulp bij activiteiten. Daarnaast is zij erg flexibel en ondersteund regelmatig bij andere voorkomende activiteiten zoals hulp bij een optreden of valt in bij vakanties en ziekte van andere vrijwilligers.  
Door deze ondersteunende werkzaamheden geeft zij praktisch extra handen aan de organisatie en zijn/haar medewerkers voor de (aandacht aan) ouderen.
Naast het bovenstaande vrijwilligerswerk heeft mevrouw Vis van 2008-2017 mantelzorg verleend aan haar schoonouders samen met haar echtgenoot. Alles werd gedaan met hulp van familie en daardoor hebben haar schoonouders heel lang zelfstandig thuis kunnen wonen. Na opname in een verpleeghuis werd ook veel geholpen om het verblijf zo prettig mogelijk te maken. Ook daar werden de zorgmedewerkers regelmatig geholpen om de werkdruk te verminderen. 
Vrijwilligers zoals mevrouw Vis zijn onmisbaar voor de samenleving. Zij doet veel voor een ander met veel enthousiasme, passie, toewijding, een vriendelijke omgang en tomeloze inzet (op vrijwillige basis) en dit geeft haar veel voldoening.
Deze voordracht voor een koninklijke onderscheiding is een duo-aanvraag: ook de echtgenoot van mevrouw K. (Corry) Vis-Ten Hove - de heer W. (Willem) Vis - wordt voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding voor hun gezamenlijke vrijwilligerswerk, want zonder elkaar was dit vele vrijwilligerswerk niet mogelijk.

Accordion item is ingeklapt

F.A. (Frans) van den Berg - Nunspeet

De heer Van den Berg heeft zich gedurende de periode van 1981 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. 
Voor de Werkgroep Oost Europa Contacten (WOK > Hungarian Reformed Churches is de heer Van den Berg sinds 1981 vrijwilliger. Hij verzamelt, repareert en knapt op (indien nodig) elektronische orgels, die hij ongeveer twee keer per jaar in een bus naar Hongarije brengt. Daar maken kerkelijke gemeenten er dankbaar gebruik van. Eerder zijn de contacten met de Hongaarse gemeenten nog intensiever geweest en was er een commissie in de Hervormde Gemeente Nunspeet (Werkgroep Oost-Europa Kontacten (WOK) die de contacten onderhield. Hij was daarbij een aanjager. Er zijn nog steeds goede contacten met de verschillende predikanten van de Hongaarse Protestantse gemeenten.

Van 1988 tot 2000 was de heer Van den Berg voorzitter van CNS Nunspeet. Daar gaf hij leiding aan de vergaderingen, bereidde/maakte en implementeerde beleidsdocumenten op de verschillende vlakken (van identiteit tot personeelsbeleid). Ook had hij contacten met de verschillende directeuren van de (CNS) scholen in Nunspeet en overleg met de medezeggenschapsraad. Hij beschikte over de benodigde competenties die hem geschikt maakte voor deze functie: begrip voor afwijkende meningen, delegeren en verbinden.
Bij de Stichting Hulp Oost Europa (HOE) was de heer Van den Berg voorzitter van 1995 tot 2014. Zijn inzet daar was zeer divers: van lectuur/bemoedigingsreizen naar de Oostbloklanden tot aan het voorzitten van vergaderingen en invulling geven aan het bestuur van de stichting in de meest brede zin van het woord. Planmatig en mensgericht, structurerend en stuurmanskunst zijn daarbij kenwoorden die de heer Van den Berg in zijn vrijwilligerswerk kenmerken.
Bij de Algemene kerkenraad Hervormde Gemeente Nunspeet was de heer Van den Berg van 2012 tot 2024 voorzitter van de  Algemene kerkenraad. Daar leidde en begeleidde hij de processen/ontwikkelingen binnen de Hervormde gemeente Nunspeet. De communicatie naar alle geledingen (van de predikanten tot aan de gemeenteleden (bijvoorbeeld bij de jaarlijkse actie Kerkbalans)) speelde een cruciale rol: binnen de verschillende krachtenvelden manoeuvreren vergt stuurmanskunst en daarover beschikte hij. 
De heer Van den Berg wordt gekend als een actieve vrijwilliger die oplossingsgericht kan denken en delegeren met oog voor afwijkende meningen. Hij is een verbinder die mensgericht invulling geeft aan - het structureren van – organisaties.

Accordion item is ingeklapt

H.G. (Riek) Roersen-van Huffelen - Nunspeet

Mevrouw Roersen heeft zich gedurende de periode van 1975 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. 
Van 1975-1988 heeft mevrouw Roersen zich ingezet als vrijwilliger in diverse (bestuurs)functies bij de Sionskerk in Epe waar zij toen woonde. Zo was zij actief bij het leiden/besturen van de boekentafel/verkoop van Israelproducten Het organiseren en coördineren en bakken van de oliebollen, jaarlijkse actie. En in diverse bestuursfuncties,o.a. secretaresse van de vrouwenvereniging.
Als vrijwilligster werkte zij van 1989 tot 2000 in het winkeltje van Zorgcentrum De Bunterhoek en in de Evangelische boekwinkel Blijmare. Met veel passie en enthousiasme stond ze op vrijdagmiddag in de Blijmare. Zij heeft veel verkooptalent, maar ook het verlangen om het evangelie te verbreiden en genoot er erg van om de mensen te adviseren bij de aanschaf van boeken en cadeauartikelen. Ze was een trouwe vrijwilliger, die een trouwe klantenkring had. Mensen kwamen speciaal op de middag dat zij werkte een boodschapje doen. 
In verschillende vrijwilligersfuncties is mevrouw Roersen actief (geweest) bij de Hervormde Gemeente Nunspeet, zoals bezoekdame Opstandingskerk, secretaresse van de Bijbelkring Dorp, deelname aan Huis van Gebed, deelname open kerk d.m.v. kaartenverkoop tot heden Vermeldenswaardig is ook zeker dat mevrouw Roersen niet mocht doorleren maar alleen de lagere school kon afronden. Zij heeft zichzelf ontwikkeld en o.a. geleerd om met de computer om te gaan om berichten voor het kerkblad te maken, notulen te maken etc. De Open Kerk is in de zomermaanden, hier verkoopt zij haar zelfgemaakte kaarten.
Bij de Stichting Het Venster in Nunspeet (dienstverleningscentrum) heeft mevrouw Roersen van 1991 tot 2006 de creatieve middagen geleid en voorbereid. Van de te maken werkjes maakte zij thuis eerst een voorbeeld. Ze heeft hier veel tijd aan besteed, dit is lastig in uren uit te drukken. 
Al sinds 2013 organiseert mevrouw Roersen kaartenverkoop voor goede doelen van kerk en samenleving zoals Zending, Voedselhulp, St. Het Venster en diverse hulporganisaties. Zij verkoopt haar eigengemaakte (foto)kaarten: iedere dag vanuit huis onder de carport en staat ermee op actiedagen en lokale evenementen. Iedere maand zamelt zij geld in voor een nieuw doel, zij probeert zo veel mogelijk kaartmateriaal goedkoop in te kopen of te laten sponsoren waardoor ze al meer dan 10 jaar iedere maand 100-150 euro doneert aan die goede doelen. Dat ze dit allemaal schenkt is extra bijzonder omdat zij een klein pensioen heeft. 

Om u een indruk te geven over de aantallen: in 2024 zijn er al 1295 foto’s voor haar te maken fotokaarten besteld. Naast de fotokaarten heeft zij ook altijd andere zelfgemaakte kaarten op voorraad. Het is haast niet in tijd uit te drukken hoeveel uren per week zij hierin steekt: Dit is echt ontzettend veel werk, omdat ze alles zelf maakt, verpakt, sorteert en bijvult. Voedselhulp Nunspeet ontvangt in elk geval vanaf 2013 en waarschijnlijk langer, bedragen van € 125 tot € 300 per jaar. Zij waarderen het enorm dat mevrouw Roersen op deze manier haar bijdrage leverde aan de voedselhulp voor inwoners van de gemeente Nunspeet. Met name het feit dat zij dit met zoveel inzet jaar in jaar uit, tot op zeer hoge leeftijd deed en nog steeds doet, vindt Voedselhulp Nunspeet heel bijzonder.
Mevrouw Roersen-van Huffelen staat bekend als iemand die graag dienstverlenend bezig is. Zij is erg goed in het aangaan van sociale contacten – met haar verkooptalent - en geniet hier erg van. Zij is een echte doorzetter, want al kan zij de kaartenmolen niet meer hanteren, dan gebruikt zij bakken voor de kaartenverkoop op markten.

Accordion item is ingeklapt

W.B. (Wim) van den Brink - Nunspeet

De heer Van den Brink heeft zich gedurende de periode van 1974 tot heden vrijwillig met diverse maatschappelijke taken ingezet. 
Sinds 1974 zet de heer Van den Brink zich als vrijwilliger in voor Postduivenvereniging De Zilvermeeuw in Nunspeet. Deze vereniging is in 1945 opgericht. Hij is dus van jongs af aan betrokken bij de duivensport  en is hieraan begonnen met zijn vader. Bij die vereniging heeft hij al verschillende (bestuurs)functies gehad in de afgelopen jaren, zoals secretaris, voorzitter en de laatste 20 jaar penningmeester. Hij heeft jaren in de lossingscommissie gezeten die ervoor zorgt dat de duiven zo verantwoordelijk mogelijk worden gelost vanuit Nederland, België en Frankrijk en vliegen zo snel mogelijk terug naar het eigen hok. 
Door de inzet van personen zoals de heer Van den Brink, blijven authentieke verenigingen zoals de postduivenvereniging De Zilvermeeuw, langdurig bestaan. De heer Van den Brink haalt veel voldoening uit zijn vrijwilligerswerk voor de Postduivenvereniging De Zilvermeeuw en hun leden. Een man waar de duivensport door de aderen stroomt. Hij is een actief persoon die altijd denkt aan de mensen om hem heen en voor hen klaarstaat binnen de vereniging. Hij is een echte dierenliefhebber die het welzijn van de duiven heel serieus neemt. Daarnaast is hij loyaal, betrokken, enthousiast en zeer betrouwbaar.

Accordion item is ingeklapt

J.H. (Joke) Passchier-Maalderink - Nunspeet

Mevrouw Passchier heeft zich gedurende de periode van 1975 tot heden in haar betaalde functie bijzondere verdiensten verricht voor het verbeteren van het zwemonderwijs in de gemeente Nunspeet. 
Vanaf 1975 tot aan haar pensioen begin 2024 was mevrouw Passchier zwemonderwijzeres in de gemeente Nunspeet bij Stichting Sportbelangen Nunspeet/Sportfondsen Nunspeet en later hoofd zwemzaken. In deze betaalde functie heeft zij uitzonderlijk ingezet voor de verbetering van de zwemlessen voor met name kinderen met een beperking zoals autisme, ADHD, syndroom van Down, extreme waterangst of lichamelijke kwaal. Zij heeft met haar doorzettingsvermogen een zwemplan voor deze kinderen ontwikkeld: het zogenaamde Bijzonder Zwem Onderwijs dat nog steeds wordt gebruikt bij de zwemlessen. Kinderen met een beperking kunnen nu wel in een regulier zwembad hun zwemdiploma behalen, hierdoor krijgen deze kinderen meer zelfvertrouwen en kunnen veilig met hun ouders op vakantie (bij het water). Voor de ouders gaf/geeft de mogelijkheid van een zwemdiploma voor hun kind (met een beperking) de bevestiging van een inclusieve samenleving, omdat hun kind mee kan doen. Daarnaast heeft zij essentieel bijgedragen aan innovatie binnen het productaanbod binnen het Sportbedrijf. Zo staat zij aan de basis van het nieuwe schoolzwemmen Swim2Play en aan de basis van het zwemlesconcept Kiki de Kikker dat kinderen stimuleert op weg naar het behalen van het volledige zwemdiploma, het Zwem ABC. Altijd stond zij voor optimale zwemveiligheid. Ook noemenswaardig is het feit dat onder haar bezielende leiding de inkomsten voor de zwemlessen verdubbelden. Voor het Sportbedrijf is dit een essentiële bijdrage geweest in het bestaansrecht van het bedrijf en tegelijkertijd kregen meer kinderen de kans om zo snel als mogelijk kennis te maken met water, plezier te beleven en de zwemkunst machtig te worden.
Mevrouw Passchier is een buitengewoon persoon met een uitzonderlijke toewijding aan de organisatie, het vak van zwemonderwijzer, de collegae binnen het Sportbedrijf Nunspeet en in het bijzonder de collegae in het zwembad. Zij zette zich dagelijks in om anderen te helpen, hindernissen weg te nemen en stond als een echte liefhebbende “moeder” voor de mensen en de organisatie. Met een speciaal groot hart voor kinderen met een achterstand in fysiek, mentaal of motorisch opzicht verzorgde zij de op deze kinderen afgestemde zwemlessen. Zij deed dit naast de reguliere zwemlessen waarin zij bovendien de coaching en begeleiding van collegae ter harte nam. Zij stimuleerde en motiveerde de collegae om iedere dag ietsje beter te zijn door te leren van fouten. Ook nu nog is zij een aantal uren in de week (betaald) betrokken om de BZO-lessen (Bijzonder Zwem Onderwijs) te verzorgen. Zij geeft dan zwemles aan kinderen met Autisme, Adhd, Syndroom van Down en alle andere bijzonder kinderen. Dit doet zij met zoveel passie en gedrevenheid als alleen zij kan doen.
Door toedoen van de betrokkenheid, kennis, inzicht en uitstekende samenwerking met locatie Halfweg van St. Philadelphia Zorg, is door mevrouw Passchier gerealiseerd dat de cliënten van Halfweg gebruik kunnen maken van een regulier zwembad. Voor deze doelgroep is dat niet vanzelfsprekend. Door het sluiten van het zwembad op Halfweg wat het niet meer mogelijk voor de cliënten om te genieten van water, wat voor hen vaak een therapeutische uitwerking had. Vele aanpassingen moesten worden gemaakt voor deze doelgroep bij de realisatie van het nieuwe zwembad op het sportpark in Nunspeet, want zij verdragen weinig prikkels en hebben op elk gebied hulp nodig. Mevrouw Passchier heeft deze aanpassingen binnen het nieuwe zwembad weten te bewerkstelligen, oa het juiste tiljuk en de tilbanden om cliënten in het water te krijgen.
Mevrouw Passchier liet dagelijks zien betrouwbaar, gedreven, empathisch en integer te zijn. Op Mevrouw Passchier kon men te allen tijde rekenen. Zij was er gewoon, dag in dag uit. Zo “gewoon” en tegelijkertijd zo bijzonder. Mevrouw Passchier is van onschatbare waarde geweest voor de organisatie, haar mensen en de klanten van jong tot oud. Gedurende haar meer dan veertigjarige inzet voor het Sportbedrijf heeft zij vele duizenden kinderen de zwemkunst geleerd.

Accordion item is ingeklapt

A.A. (Aart) Duvaloois - Rotterdam 

De heer Duvaloois is van 1985 tot 2015 werkzaam geweest als huismeester/beheerder van het voormalige Buurthuis Het Ravennest te Rotterdam. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor: 
1981 - 2015 vrijwilliger bij de Judovereniging Yoshin te Rotterdam. Betrokkene ondersteunde de judoleraar, verrichtte administratieve werkzaamheden, was een vraagbaak voor de leden en hun 
ouders en hij organiseerde mede de buitenlandse judoreizen  
Van 2003 tot heden is hij vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, Veluwe Noord. Betrokkene verricht 
beheerwerkzaamheden en hij fungeert als natuurgids (208 uur per jaar: 8 uur per week in de maanden april t/m oktober)
2014 tot heden is hij vrijwilliger bij de Kaasboerderij Van Zeeburg te Elburg. Betrokkene verricht 
uiteenlopende werkzaamheden (208 uur per jaar: 8 uur per week in de maanden april t/m oktober)
Van 2015 tot heden vrijwilliger bij het Huis van de Wijk van de Stichting SOL te Rotterdam. 
Betrokkene digitaliseerde het fotoarchief van het 'oude' Ravennest en in de wintermaanden verricht hij hand- en spandiensten bij de diverse activiteiten.

Accordion item is ingeklapt

K. (Klaas) Grit - Nunspeet

De heer Grit heeft zich gedurende de periode van 1966 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. Van 1966 tot 1981 was de heer Grit actief vrijwilliger bij de Supportersvereniging Voetbalvereniging (VV) Nunspeet. Hij was medeoprichter en voorzitter van deze supportersvereniging en had de volgende taken:
• organiseren en leiden van bestuurs- en overige vergaderingen 
• organisator van papier inzamelingen 
• kantinediensten 
• onderhoudswerkzaamheden sportpark 
• organisatie van bingo-en kaartavonden 
• organisatie van deelname van de supportersvereniging op de braderie in de zomermaanden. 
Dit alles om geld in te zamelen, zodat dit geschonken kon worden aan de voetbalvereniging om o.a. verbeteringen aan het sportpark te realiseren.

Van 2007 tot 2019 was de heer Grit vrijwilliger bij het St. Protestants Christelijk Welzijnswerk "Het Venster" in Nunspeet. Daar was hij actief met het vervoer van inwoners naar willekeurige bestemmingen, het bezorgen van warme maaltijden, het jaarlijks meewerken aan de zogenoemde “Venstermarkt”, de postbezorging voor het Welzijnswerk, het bezorgen van posters/flyers bij kerken, dorpshuizen en andere instellingen in het werkgebied, het alert zijn op zorgvragen van mensen en melden bij de beroepsmedewerkers van deze stichting. Hij had voor iedereen een praatje, bracht gezelligheid en gaf discreet en nauwgezet informatie door wanneer hij zich zorgen maakte om inwoners.
Sinds 2002 is de heer Grit mantelzorger van zijn naaste buren. Gelet op de hoge leeftijd van de decorandus gaat het nu om lichte (zorg-)werkzaamheden. Voor de zorg aan deze buren is niet om ondersteuning gevraagd, omdat het verzoek op geheimhouding is gebaseerd. 
De heer Grit mag dan weliswaar niet meer actief zijn als vrijwilliger, zijn betrokkenheid bij zowel het maatschappelijk als sociaal gebeuren in zijn directe omgeving gaat onverminderd voort. Het omzien naar elkaar is een belangrijk punt in zijn leven. Voor zover het in zijn vermogen ligt zal hij aandacht geven aan de medemens. Mochten zich er zaken voordoen in zijn omgeving die aandacht nodig hebben, zal hij niet aarzelen om organisaties daarvan in kennis te stellen.

Accordion item is ingeklapt

G. (Gerard van den Bos - Nunspeet

De heer Van den Bos heeft zich gedurende de periode van 1984 tot heden vrijwillig én in met name zijn betaalde functie voor diverse maatschappelijke taken rondom verkeersveiligheid ingezet. 
Activiteiten in de betaalde functie bij de ANWB -    Van 1984 tot 1991 in de functie van Productmanager Business Unit Hulpverlening:
Doorontwikkelen en implementeren van in gang gezette ANWB hulpverlenings-tools voor de leden, zoals ANWB Rechtshulp, ANWB Alarmcentrale inclusief internationale contacten en uitbreiding, Internationale Reis- en Kredietbrief: het hulpverleningsdocument waardoor leden in het buitenland verzekerd waren van hulp bij pech en/of ongeval. De bijzondere prestatie is - zoals in alle functies waarin Gerard werkzaam was als marketeer en innovator - dat de activiteiten steeds vernieuwend waren en tot grote hoogte werden gestuwd vanwege zijn mateloze inspanning, innovatieve gedachtes en werklust. Senior productmanager ontwikkeling lidmaatschap en uitgeleend aan ARC Europe als international projectmanager Show Your Card
Van 1992 tot 2006 in de functie van Senior productmanager ontwikkeling lidmaatschap en uitgeleend aan ARC Europe als international projectmanager Show Your Card: 
Vanuit de Business Unit ANWB Hulpverlening vestigde Gerard zijn aandacht op de Unit Lidmaatschap waar hij met zijn innovatieve enthousiasme de internationale grondlegger en projectmanager werd van ARC Europe/Show Your Card: een kortingspas waar leden van 12 ‘Europese zusterclubs’ van de ANWB korting konden krijgen op uitstapjes, eten/drinken etc, kortom veelzijdige toeristische uitstapjes. In Canada en USA bestond het al en Gerard heeft het Europese deel opgezet, waaraan 20 miljoen leden konden deelnemen. Daarnaast was hij grondlegger van de ANWB VISA creditcard (inmiddels niet meer weg te denken, er zijn 1 miljoen gebruikers van deze veilige betaalmethode) en introduceerde hij het ANWB Junior lidmaatschap (wie de jeugd heeft, heeft de toekomst). In 2005 ontwikkelde hij ANWB Streetwise: kinderen wegwijs maken in veilig verkeer, met praktische trainingen op verschillende locaties. Kleuters krijgen verkeerstraining in speelzalen, groep 3/4 in gymzalen, kinderen uit groep 5/6 in een afgezette straat en groep 7/8 op het schoolplein. De trainingen zijn bedoeld als aanvulling op meer theoretische verkeerslessen.
Van 2006 tot 2007 in de functie van Productmanager ontwikkeling kamperen bij ANWB Media:
Project heette: Leden informeren leden. ANWB leden konden online campings beoordelen en de camping beoordeling raadplegen. Het was in 2006 de eerste in zijn soort. Inmiddels zijn dit soort beoordelingen/reviews niet meer weg te denken.

Van 2007-2017 in de functie van Senior Business en Innovatie consultant bij stafafdeling Strategie en Innovatie:
Ontwikkelen van het ANWB Innovatielab (ook andere bedrijven konden ‘aanhaken’) Ontwikkelen en opzetten van de Wegenwacht voor fiets, brommer en scootmobiel, In vervolg daarop: ontwikkelen en opzetten van het ANWB Fietsplatform, met o.a ANWB E-bike select, ANWB Fietspaspoort, ANWB Gastvrij. Het Fiets platform was een portfolio-ontwerp en aanpak rond meerdere nieuwe (en een paar bestaande ) - voor fietsers relevante - ANWB diensten. Dit project werd gestart vanuit ANWB Strategie en Informatie omdat Gerard zag dat de E-bike in opkomst was. Het bestond uit: Nieuwe fietssite onderdeel op anwb.nl. Stimulering van fietsen bracht ook hier grote maatschappelijke betrokkenheid. Als eersten in NL werd deze info en diensten ook aangeboden voor E-bikes. De maatschappelijke impact is ook hier enorm m.b.t. de mobiliteit van met name ouderen. Daarna volgden: E-Bike test, 75 E-Bike tests database, met 1.000.000 views in het eerste jaar; ANWB Fiets Wegenwacht (ook voor brommers en scootmobiel); ANWB Gastvrij, gericht op horeca waar fietsers welkom waren en hun kennis en ervaring konden delen. Later werden ook fietsroutes ontwikkeld en gedeeld. Gerards rol bij dit alles was dus het bedenken van het strategisch platform en de inhoudelijke implementatie van de nieuwe fiets diensten.
Van 2017-2020 in de functie van Projectmanager Marketing en innovatie bij ANWB Maatschappelijk: 
Dit is één van de hoogtepunten in Gerards carrière geweest. AutoMaatje zorgt ervoor dat vrijwilligers met een auto in contact worden gebracht met ouderen en mensen met een gezondheidsbeperking die een rit ergens naar toe nodig hebben, zoals ziekenhuis, huisarts, apotheek of anders. Er zijn inmiddels 45.000 deelnemers, 4.000 vrijwilligers, 126 locaties en in 2023 werden 290.000 ritten uitgevoerd. In 2024 worden 1 miljoen ritten verwacht. Dat zijn dus 1 miljoen ontmoetingen tussen buurtgenoten. Denk aan de maatschappelijke impact dat dit heeft: gesprekken in auto’s tussen vrijwilligers en deelnemers, veelal mensen die weinig andere contacten hebben. AutoMaatje is bijzonder succesvol gebleken.
Vrijwilligerswerk; Sinds 2023 is Gerard bestuurslid en trekker van het project Rondkomers bij de Volksuniversiteit Nunspeet. Het project Rondkomers houdt in: naai- en kookcursussen opzetten en organiseren voor minder draagkrachtigen.
De heer Van den Bos wordt gekend als innovatief, enthousiast en sociaal betrokken. Door zijn inzet heeft hij via zijn werk bij de ANWB grote veranderingen teweeg gebracht die sociale en maatschappelijke impact hebben, ook na zijn pensioen. Hij heeft zich in zijn betaalde functie meer ingezet dan verwacht mocht worden en heeft hierdoor positieve veranderingen gebracht binnen de ANWB én voor de inwoners van Nederland.

Accordion item is ingeklapt

H.S. (Rieki) Vissenberg-Bloemsma - Nunspeet

Mevrouw Vissenberg heeft zich gedurende de periode van 1984 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. Mevrouw Vissenberg heeft zich van 1984 tot 2020 als vrijwilliger ingezet voor Stichting Welzijn Nunspeet. Deze stichting is een belangrijk sociaal-cultureel instituut dat zich oa richt op de ontwikkeling en ontplooiing van jongeren. De activiteiten van de stichting waren toegankelijk voor iedereen. Zij bekleedde diverse rollen binnen de stichting, waaronder presentatrice en organisator van evenementen. Ze had een cruciale rol in het bedenken en uitvoeren van activiteiten en zorgde voor allerlei praktische zaken zoals het verzorgen van kleding voor optredens en evenementen. Met de zomerkampen deed ze altijd haar radioprogramma waar de kinderen bij waren en interviewde ze de kinderen. Ook heeft ze zelf meegespeeld in de theatershows van de kinderen. 
Sinds 1986 is mevrouw Vissenberg betrokken bij Radio TV (RTV) Nunspeet. Vanaf 1988 heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan RTV Nunspeet met haar radioprogramma Rombombari, gericht op kinderen, dit was een vaste waarde in de programmering van RTV Nunspeet. Ze las kinderverhalen, liedjes en gedichten voor, die breed beluisterd werden in de gemeente Nunspeet. Dit programma heeft bijgedragen aan de culturele verrijking van de lokale gemeenschap en speelde een belangrijke rol in het welzijn van kinderen. Naast haar rol als presentatrice was zij betrokken bij diverse baliewerkzaamheden. Haar veelzijdigheid en bereidheid om verschillende taken op zich te nemen, maakte haar een onmisbare kracht binnen RTV Nunspeet.

Vanaf 1989 is mevrouw Vissenberg erelid van de lokale politieke partij Gemeentebelang. Samen met haar man, die eveneens een koninklijke onderscheiding heeft ontvangen, heeft zij zich ingezet voor de lokale gemeenschap. Hoewel haar rol voornamelijk ondersteunend was, door bijvoorbeeld koffie en thee te verzorgen en koekjes uit te delen tijdens verkiezingscampagnes, was haar bijdrage onmisbaar voor de cohesie en het succes van de lokale evenementen. 
Vanaf 2012 is mevrouw Vissenberg vrijwilliger bij Molen De Duif, een belangrijke historische en culturele plek in Nunspeet. Zij trad toe tot het vrijwilligersbestuur en was betrokken bij het organiseren van diverse evenementen om geld op te halen. Deze evenementen zijn van essentieel belang voor het behoud en de promotie van de molen. Molen De Duif dient niet alleen als een monument van historisch belang, maar ook als een educatief centrum voor de lokale bevolking en scholen. Mevrouw Vissenberg speelt een rol in het toegankelijk houden van de molen voor het publiek en verzorgt voorlichting voor basisscholen. 
Mevrouw Vissenberg staat bekend als iemand met creatieve ideeën en een groot hart voor kinderen. Door haar langdurige inzet voor organisaties heeft zij hiervoor veel betekend én voor degenen die zij wilden bereiken.

Accordion item is ingeklapt

F. (Frits) Peddemors - Nunspeet

De heer Peddemors heeft zich gedurende de periode van 2003 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. 
De heer Peddemors was actief zingend lid bij het Nunspeets Mannenkoor van 2003-2018. Tijdens bepaalde evenementen in de Gemeente Nunspeet (Eibertjesmarkt, oud en nieuw) bakten en verkochten ze heel veel oliebollen voor de geldinzameling voor het koor. Die oliebollen (en de mannen) waren zeer geliefd. Hij regelde dat het beslag bereid werd en reed dat dan heen en weer van de bakker naar de oliebollenkraam. Ook hielp hij mee met het opzetten, afbreken en schoonmaken van de kraam. Vooral met oud en nieuw was dit een tijdrovende bezigheid die hij met veel liefde deed. 
De heer Peddemors zich na zijn pensionering nog steeds in voor de Gemeente Nunspeet (zijn voormalig werkgever) van 2006-2024 via de Plaatselijke Werkgroep Toegankelijkheid (PWT). De PWT zet zich in voor ouderen en mensen met een beperking en/of chronische ziekte. De PWT heeft de volgende taken: zij adviseert de gemeente Nunspeet, organisaties en particulieren met betrekking tot de bereikbaarheid. Ook gaan zij over voorzieningen in/aan/langs wegen, fietspaden en openbaar groen. Als laatste houden zij zich ook bezig met publieke websites en documenten voor deze doelgroep. De bijzondere prestatie van de heer Peddemors in de PWT: de bereikbaarheid en de toegankelijkheid van openbare gebouwen/ruimten in kaart gebracht en daarover advies gegeven.
De heer Peddemors zoekt en regelt als vrijwillig bestuurslid/zanger sinds 2009 de optredens van het koor de Keltische Keilers. Zo schrijft hij vele mooie locaties (campings/café’s en evenementen) aan om te vragen of ze daar op mogen treden. Eigenlijk is hij de organisator van de Keltische Keilers. Soms gaat het hele kampement dan naar Duitsland (Bad Pyrmont) of naar een camping in Nederland met caravans e.d. om daar een paar keer op te treden. Hij regelt dan ook de verblijfplaatsen op de camping. Hiermee houdt hij de zangcultuur levendig in Nunspeet en omgeving. 
De heer Peddemors heeft door zijn enthousiaste en tomeloze vrijwillige inzet de organisaties/verenigingen waarvoor hij zich inzet(te) tot een hoger niveau getild door zijn kennis en kunde te gebruiken

Accordion item is ingeklapt

H. (Henk) de Ruiter - Nunspeet

De heer De Ruiter heeft zich gedurende de periode van 1994 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet.

Bij de Hervormde Kerk Nunspeet is de heer De Ruiter actief als vrijwilliger van 1994 tot 2016 voor de familiemarkt. De familiemarkt is een jaarlijks evenement waarbij geld wordt ingezameld voor goede doelen en waarbij de saamhorigheid van de gemeente wordt gestimuleerd. De opbrengst ging voor 50% naar een lokaal doel en voor 50% naar een landelijk doel/buitenlandse stichting. Henk is 20 jaar voorzitter geweest en hij zorgde ervoor dat alles in goede banen liep en dat iedereen betrokken bleef. Verder had hij als taak het bekendmaken en promoten van de familiemarkt. Hij sprak hiervoor met de lokale kranten, radio en tv. Verder had hij het gehele jaar door contact met bedrijven voor sponsoring. Ook als de familiemarkt weer voorbij was, dan bleef hij de markt onder de aandacht brengen, zodat sponsoren ook het jaar erop weer meededen. De familiemarkt is later opgegaan in de Heleboeldag.  
Sinds 1997 is de heer De Ruiter verantwoordelijk voor het werven van sponsoren en het organiseren van fundraisingactiviteiten voor de Stichting Taptoe Nunspeet als bestuurslid met hoofdtaak fundraisingactiviteiten en sponsorzaken. Het zorgen dat er voldoende sponsoren (en dus geld is) maakt dat dit evenement gratis aangeboden kan worden aan inwoners en toeristen door het ondernemerschap van de heer De Ruiter. De Taptoe Nunspeet staat inmiddels op de kaart van de landelijke taptoe events en wordt altijd goed bezocht.
Sinds 2008 is de heer De Ruiter ouderling en bezoekbroeder voor de Hervormde Kerk Nunspeet. Hij bevordert de samenhang binnen deze kerk en stimuleert de relatie van de gemeenteleden met God, elkaar en de wereld. Daarnaast ondersteunt hij de kerkdiensten door 'ouderling van dienst' te zijn, het consistoriegebed uit te spreken en samen met de predikant en kerkenraad verantwoordelijk te zijn voor de verschillende diensten. Verder helpt hij gemeenteleden hun pastorale en missionaire taken uit te voeren. Zelf biedt hij ook pastorale zorg door persoonlijke aandacht en steun te geven aan gemeenteleden en hij bevordert de onderlinge zorg binnen de gemeenschap. Samen met de predikant en kerkenraad bewaakt hij de geestelijke koers van de gemeente en gaat als dat nodig is in gesprek hierover met gemeenteleden. Verder heeft hij ook deelgenomen aan de algemene kerkenraad (overkoepelend orgaan). Als bezoekbroeder ging hij wekelijks (vaak tweemaal per week) op bezoek bij verschillende gemeenteleden die behoefte hadden aan een goed gesprek over het leven, het geloof en de rol van God. 
De heer De Ruiter is zeer vasthoudend, prettig in de omgang en door zijn niet aflatende enthousiasme een grote motivator. Hij is toegewijd in zijn vrijwilligerswerk en wil anderen graag helpen. De geestelijke gesprekken die hij voert zijn vaak mooi, maar ook moeilijk. Hij weet dan toch de juiste woorden te vinden en mensen het gevoel te geven dat ze hun verhaal bij hem kwijt kunnen.

Accordion item is ingeklapt

J. (Janny) van Dongen-Kluinhaar - Hulshorst

Mevrouw Van Dongen heeft zich gedurende de periode van 1984 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. 
Mevrouw Van Dongen is vanaf het begin (1984) zanger in het Gospelkoor Spirit. Diverse bestuursfuncties heeft zij bekleed, waaronder 8 jaar voorzitter. En zij heeft eraan bijgedragen dat het koor is gegroeid in grootte en kwaliteit met haar niet aflatende inzet. Zij was leiding van de bemoedigingsreizen van het koor naar Hongarije, Roemenië, Oekraïne, en Slowakije. En tijdens de concerten de “stem” van het koor als presentatrice door tekst en uitleg te geven bij de liederen die in een buitenlandse taal werden gezongen. 
Voor de Werkgroep Oost-Europa Kontacten (WOK) was mevrouw Van Dongen van 1996 tot 2021 vrijwillig actief als bestuurslid (secretaris), contactpersoon voor de predikanten i.v.m. de ontmoetingen en contactreizen. Zij regelde en verzorgde alle contacten met predikanten i.v.m. ontmoetingen en contactreizen en coördineerde de kledingacties en de verkoop van de planten(acties) van de WOK.
Sinds 2000 is mevrouw Van Dongen actief als vrijwilliger bij de Nederlands Hervormde Kerk Nunspeet/wijkgemeente Hulshorst: organisatie Vrouwenontbijt, organisatie en leiding Alpha-cursus, gastvrouw tijdens de kerkdienst in Hulshorst. Zij heeft het Vrouwenontbijt opgezet in Hulshorst en heeft hier de organisatie van met als doel verbinding samen als “ vrouw in de kerk” in Hulshorst. Zij doet de voorbereidingen, organisatie van de Alpha-cursus in Hulshorst samen met Ds. G. de Kok doet zij de uitvoering hiervan. Een Alpha-cursus is voor iedereen die op een ontspannen en laagdrempelige manier wil kennismaken met het Christelijk Geloof. Deze wordt gegeven in 10 avonden en een weekend en begint altijd met een, door vrijwilligers, verzorgde maaltijd. Mevrouw Van Dongen is gastvrouw tijdens de kerkdiensten en doet verder allerlei hand en spandiensten voor de Hervormde Gemeente in Hulshorst. Ondanks meerdere verzoeken is het niet gelukt om de aanbeveling voor deze activiteit tijdig binnen te krijgen.
Van 2006 tot 2018 was mevrouw Van Dongen gemeenteraadslid in de gemeente Nunspeet. Haar inzet was o.a. bij de selectieprocedure voor een wethouder van de ChristenUnie, lid selectiecommissie en het vaststellen van de kieslijst voor verkiezingen van de gemeenteraad.
Sinds 2010 is mevrouw Van Dongen gastvrouw bij Hospice De Regenboog in Nunspeet. Zij zorgt ervoor dat mensen zich welkom voelen, laat haar hart spreken en maakt naast een kopje koffie ook tijd om een luisterend oor te bieden. Daarnaast is zij heel punctueel en schuwt het niet om collega’s feedback te geven. Naast haar volle programma maakt zij tijd voor het hospice, omdat zij een groot hart heeft voor de medemens.
In 2020 werd een “ doorstart” gemaakt met de christelijke boekhandel Blijmare die gerund wordt door allemaal vrijwilligers. Mevrouw Van Dongen heeft vanaf het begin hiervan met grote inzet meegewerkt om de winkel “draaiende” te houden en werkt nu nog 2 dagdelen in de week in deze winkel. 
In 2022 en 2023 heeft mevrouw Van Dongen vanaf het begin klaargestaan voor de hulp aan Oekraïense vluchtelingen:
- Een buddy voor een alleenstaande Oekraïense vluchteling, waarmee zij intensief optrok om hem wegwijs te maken in het “vreemde” Nunspeet/Hulshorst. 
- De organisatie op zich genomen om de Oekraïense vluchtelingen van Park Landrust in Hulshorst een prachtige Kerst te bezorgen. 
- Een vrijwilligersteam in Hulshorst om zich heen verzameld voor het realiseren van een maaltijd en kerstcadeaus. 

Door haar enorme betrokkenheid en inzet heeft zij bijgedragen aan het wegnemen van de weerstanden die er in Hulshorst waren met betrekking tot de komst van vluchtelingen. 
Mevrouw Van Dongen kenmerkt zich door haar bescheiden gedragen en met oog voor de kwetsbare die zij altijd boven zichzelf stelt. Haar werkzaamheden verricht zij altijd integer en ethisch verantwoord. Haar hoge normen en waarden weerspiegelen zich in haar werk en persoonlijk leven.

Accordion item is ingeklapt

W. (Wilma) Wajer-Pap  - Hulshorst
Mevrouw Wajer heeft zich gedurende de periode van 1986 tot heden vrijwillig voor diverse maatschappelijke taken ingezet. Mevrouw Wajer is als sinds 1986 vrijwillig actief bij de Hervormd Nunspeet in de Kapel Hulshorst. Hier zet zij zich in voor diverse activiteiten zoals: coördinatie en deelname aan oppasdienst, middagclub jeugd, gastvrouw, schoonmaak, koken/bakken voor evenementen en de Alphacursus en als contactpersoon pastoraal team. Zij is een geboren en getogen Hulshorster die zich trouw inzet binnen de Kapel van Hulshorst. Haar vrijwilligerswerk loopt door de verschillende geledingen in het dorp heen.
Van 2004 tot 2010 heeft mevrouw Wajer wekelijks koffie geschonken en eten gegeven aan de bewoners van woonzorgcentrum Seewende. Wat begon met wekelijkse bezoekjes aan oma die daar woonde, eindigde in het helpen van de bewoners. Dit deed zij met veel zorg en toewijding.Voor de lokale Beatrixschool staat mevrouw Wajer sinds 2016 klaar als vrijwilliger bij allerlei activiteiten waar grootouders voor worden gevraagd vanwege haar kleinkinderen op die school. Zij is altijd bereid om een helpende hand te bieden met o.a. haar creativiteit en bak-/kookkunsten.
Bij de Tennisvereniging (TV) Hulshorst is mevrouw Wajer vrijwilliger sinds 2021. Zij helpt o.a. bij het schoonhouden van de kantine, de barondersteuning en bij toernooien. Haar activiteiten zijn van grote waarde voor deze tennisvereniging en zij hopen dat mevrouw Wajer dat nog jaren mag doen.
Als vrijwilliger/mantelzorger vanuit de kerk bezoekt mevrouw Wajer al jaren wekelijks mevrouw Vis-van de Brake. Mevrouw Vis is 91 jaar en na een herseninfarct niet meer in staat om zelfstandig iets te doen. Mevrouw Wajer ontlast met haar wekelijkse bezoekjes en uitstapjes met mevrouw Vis de familie en speciaal de dochter van mevrouw Vis met de mantelzorg. Mevrouw Wajer maakt van elk bezoek iets speciaals door een uitstapje te maken en/of iets lekkers mee te nemen; hierdoor zijn deze bezoekjes de lichtpuntjes in de week voor mevrouw Vis.
Voor de buurtgemeenschap Hulshorst is mevrouw Wajer haar hele leven al een waardevolle en betrokken inwoner door haar behulpzaamheid. Zo staat zij klaar voor haar buurtgenoten door o.a. boodschappen doen, oppassen, wandelen met buren, helpen met verhuizen. ln vreugde en verdriet, zij doet een kaartje bij mensen door de deur. Zij legt ook diverse bezoekjes af in Hulshorst en Nunspeet bij 'eenzame' mensen. Bijna wekelijks krijgt de buurman verderop een kopje zelfgemaakte soep en in de wintermaanden brengt ze de weduwnaar om de hoek een kopje snert/ erwtensoep. Een keer helpen met schoonmaken bij oudere mensen die gaan verhuizen en gelijk een grote pan eten meenemen, niets is haar te veel. ln het verleden liep ze ook jaarlijks collectes langs de deuren voor diverse stichtingen.
Veelal doet mevrouw Wajer haar vrijwilligerswerk zonder daarvoor aandacht te vragen. Zij staat bekend als een betrouwbaar, gedreven en empathisch persoon. Zij is altijd bereid om anderen te ondersteunen en heeft een groot vermogen om mensen te helpen. Zij is een bezige bij met een groot hart voor de medemens.

Contact