Indienen ruimtelijk initiatief

Wilt u voor uzelf, samen met anderen of voor maatschappelijke doeleinden een ruimtelijk initiatief realiseren?

In Nunspeet kunt u al uw ruimtelijke initiatieven met ons delen. Aan de intaketafel bepalen wij welk traject het proces van uw ruimtelijke initiatief gaat volgen. Onder een ruimtelijk initiatief verstaan wij onder andere:

 

  • bouwen of verbouwen;
  • bomen kappen;
  • een uitrit realiseren;
  • ander gebruik realiseren;
  • een bedrijf starten.

U leest op deze pagina hoe wij uw ruimtelijke initiatief behandelen. 


Accordion item is ingeklapt

Wilt u bouwen of verbouwen? In veel gevallen heeft u dan een omgevingsvergunning nodig. Als een plan niet past binnen het omgevingsplan, kunt u in principe geen vergunning krijgen. Soms is het toch mogelijk om af te wijken van het omgevingsplan of kunnen we het omgevingsplan aanpassen. Bekijk hieronder de mogelijkheden.

Accordion item is ingeklapt

Wilt u weten waar u mag bouwen of verbouwen en waar u een winkel of horeca mag openen? Wilt u een bedrijf starten? Kijk dan op de site van de overheid die gaat over de Omgevingswet. Daar staat het omgevingsplan, de omgevingsvisie en algemene regels van gemeenten, provincies en het Rijk.

Accordion item is ingeklapt

Voor het indienen van een ruimtelijk initiatief zijn twee verschillende mogelijkheden. De gemeente Nunspeet werkt voor ruimtelijke initiatieven met een oriënterend overleg (algemene ideeën voor een ruimtelijk initiatief) en de mogelijkheid tot het indienen van een principeverzoek (concrete ruimtelijke initiatieven). 

1. Oriënterend overleg

Heeft u een idee voor het ontwikkelen van een ruimtelijk initiatief? Maar heeft u dit ruimtelijk initiatief nog niet volledig uitgewerkt en wilt u dit graag eerst bespreken met de gemeente? Dan biedt de gemeente Nunspeet u de mogelijkheid om samen met ons in gesprek te gaan over dit initiatief door het voeren van een oriënterend overleg. Tijdens dit overleg bespreken we samen de mogelijkheden. 

Aan het aanvragen van een oriënterend overleg zijn geen kosten verbonden.

Het aanvragen van een oriënterend overleg kan door het invullen van dit formulier (pdf, 122.28 KB). Het volledig ingevulde formulier met bijlagen stuurt u naar:

Per e-mail:
gemeente@nunspeet.nl

Per post:
Gemeente Nunspeet
Team Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting 
Postbus 79, 8070 AB Nunspeet

Is uw initiatief gericht op het plaatsen van een schutting, dakkapel of het realiseren een aanbouw/uitbouw en wilt u hierover in gesprek? Vraag dan via het Omgevingsloket een vooroverleg bouwen aan. 

2. Principeverzoek

Heeft u een concreet, uitgewerkt initiatief en wilt u dit gelijk indienen? Dan biedt de gemeente Nunspeet u de mogelijkheid om een principeverzoek in te dienen. 

Bij een principeverzoek legt u het plan voor aan het college zonder dat direct een bouwaanvraag of verzoek tot wijziging van het omgevingsplan wordt ingediend. Zo kunt u, voordat het plan in detail wordt uitgewerkt, informeren of het college in principe positief tegenover uw voorgenomen plannen staat. 

De kosten voor het indienen van een principeverzoek bedragen € 378,20

Het indienen van een principeverzoek kan door het invullen van dit formulier (pdf, 126.50 KB). Het volledig ingevulde formulier met bijlagen en een verslag van de gevoerde omgevingsdialoog stuurt u naar:

Per e-mail:
gemeente@nunspeet.nl

Per post:
Gemeente Nunspeet
Team Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting 
Postbus 79, 8070 AB Nunspeet

Accordion item is ingeklapt

Voor initiatiefnemers van ruimtelijke ontwikkelingen geldt de verplichting om een omgevingsdialoog te voeren met omwonenden. Voordat u een principeverzoek indient voor een ruimtelijk initiatief, moet u uw plan eerst voorleggen aan omwonenden en bedrijven in de omgeving. Uw verzoek wordt pas behandeld als dit overleg heeft plaatsgevonden. 

Het grote voordeel van een omgevingsdialoog is dat u in een vroegtijdig stadium uw omgeving bij uw plannen betrekt. U weet dan wat de wensen en zorgen van de omgeving zijn, zodat u hier aandacht aan kunt besteden en hiermee rekening kunt houden. Zo ontstaat betrokkenheid en draagvlak.

Handreiking Omgevingsdialoog 
In de Handreiking Omgevingsdialoog (pdf, 4.75 MB) wordt uitgelegd waar u rekening mee moet houden.

Verslag omgevingsdialoog 
Een voorbeeldverslag van een gevoerde omgevingsdialoog vindt u hier Voorbeeldverslag omgevingsdialoog (pdf, 182.82 KB)

Accordion item is ingeklapt

Het college bekijkt uw plannen en geeft aan of het akkoord gaat met het principeplan en geeft eventuele randvoorwaarden aan. Als het college positief is over uw plan, wordt het ook voor advies aan de raadscommissie voorgelegd. Vervolgens kunt u beslissen of u een formeel verzoek tot wijziging van het omgevingsplan wilt indienen.

Nadat u het aanvraagformulier met de bijbehorende stukken bij ons hebt ingediend, ontvangt u van ons binnen enkele dagen een ontvangstbevestiging. Mochten aanvullende gegevens nodig zijn, dan wordt contact met u opgenomen. De behandelend ambtenaar toetst uw plan aan het provinciale en gemeentelijke beleid. Ook wordt uw plan stedenbouwkundig beoordeeld en krijgt u eventuele randvoorwaarden mee voor een eventuele vervolgprocedure.

De behandeltermijn voor een principeverzoek bedraagt 20 weken.  

Accordion item is ingeklapt

Een principeverzoek is een verzoek aan de gemeente om informatie. Hiertegen kunt u dan ook geen bezwaar maken. Dit kan pas als er een besluit is genomen op een verzoek om een formele planologische procedure voor uw plan. 


Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)

Contact