Kuddebeschermingshonden bij schaapkuddes

De afgelopen twee jaar heeft de schaapskudde Elspeter Heide twee kuddebeschermingshonden bij zich gehad om de kudde te beschermen tegen mogelijke aanvallen van de wolf. Sinds hun komst heeft de wolf geen kans meer gehad.

kuddebeschermingshond met schaap

Houd rekening met de hond, dan houdt hij rekening met jou

Met dit mooie weer zijn de schaapskuddes in de gemeente Nunspeet weer steeds vaker op de heide te vinden. De afgelopen twee jaar heeft de schaapskudde Elspeter Heide twee kuddebeschermingshonden bij zich gehad om de kudde te beschermen tegen mogelijke aanvallen van de wolf. De kuddebeschermingshonden lopen mee tijdens het hoeden en blijven in de nacht bij de kuddes in de kraal. Sinds hun komst heeft de wolf geen kans meer gehad.

De kuddebeschermingshonden van het ras Mastin Español de Trabajo zijn al van pup af aan gewend om een schaapskudde tegen roofdieren te beschermen (het zit in hun genen). Sinds ze bij de kuddes in Nunspeet lopen, zijn ze inmiddels redelijk gewend aan wat ze op een dag tegenkomen: wandelaars (met honden), kinderen, mountainbikers, paarden en wild. Toch vraagt de schaapsherder aandacht aan voorbijgangers. De honden zijn soms aangelijnd, maar ze lopen ook los met de kudde mee. Ze beschermen en reageren op wat zij zien als bedreiging van de schapen. Houd daarom rekening met het volgende: 

  • ga ruim langs de kudde: houd minimaal 25 meter afstand van de kudde of kies een andere route
  • passeer de kudde in rustig tempo (hardlopers: wandel, mtb’ers: stap af, ruiters: passeer in stap)
  • doorkruis de kudde nooit, de schaapskudde heeft voorrang in het terrein
  • lijn de eigen hond (kort) aan
  • aai de kuddebeschermingshonden niet (ook al zien ze er zo aaibaar uit)

Op de terreinen waar de kuddes grazen, hangen informatiebordjes met daarop de regels rondom de kudde. Daphne van Zomeren, schaapherder van de schaapskudde Elspeter Heide: 

“Door inzet van kuddebeschermingshonden kiezen we voor een zo natuurlijk mogelijke beschermingsmaatregel, die - bij juist gedrag - geen gevaar oplevert voor bewoners, recreanten en toeristen in het gebied. De kuddebeschermingshonden kunnen flink gaan blaffen als voorbijgangers langskomen of de honden te veel aandacht schenken. Passeer daarom de kudde altijd rustig, op afstand en houd de eigen hond kort aangelijnd. De kuddebeschermingshonden worden dan vanzelf weer rustig. Andere honden zien zij aan voor wolven, dus - als het kan - vermijd de kudde dan als u met de hond loopt.”

De kuddebeschermingshonden zijn essentieel voor het voortbestaan van natuurbeheer door middel van schapenbegrazing op de heide en daarbij ook de biodiversiteit.

Informatiebord kuddebeschermingshond

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)

Contact