Regiocampagne Noord-Veluwe vraagt aandacht voor ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling komt helaas vaker voor dan je denkt.

Ouderenmishandeling komt helaas vaker voor dan je denkt. 15 juni is de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. Wereldwijd wordt er op die dag aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. De gemeente Nunspeet start vandaag de campagne Verborgen Leed om meer aandacht te vragen voor ouderenmishandeling en tips te geven wat je ertegen kunt doen. Het is een onderwerp waar een groot taboe op heerst én dat lastig in kaart te brengen is. Daarom is bewustwording nodig en moeten mensen weten waar ze met hun vragen terecht kunnen. De campagne is een samenwerking tussen zes Noord-Veluwse gemeenten: Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Putten.

De komende maanden besteedt de gemeente aandacht aan verschillende vormen van ouderenmishandeling aan de hand van vier Verborgen Verhalen uit de praktijk. Van financiële uitbuiting tot ontspoorde mantelzorg.

Verborgen Leed

Ongeveer 1 op de 20 ouderen krijgt te maken met onprettige situaties. Niet alleen lichamelijke of psychische mishandeling, maar ook verwaarlozing, financiële uitbuiting en seksueel misbruik vallen eronder. Vaak vindt dit achter de voordeur plaats en blijft het onbesproken. Daarom spreken we van verborgen leed. Wethouder Jennifer Elskamp: “Kenmerkend aan ouderenmishandeling is dat het vaak binnen afhankelijkheidsrelaties plaats vindt. Er kan sprake zijn van opzettelijke mishandeling, maar meestal is dit niet het geval. Vaak kunnen mensen de zorg voor hun naasten (mantelzorg) niet meer aan. Hun gedrag kan dan ontsporen. Dit kan leiden tot onverantwoorde zorg. De afhankelijkheidsrelatie maakt het voor ouderen moeilijk om eraan te ontsnappen en actie te ondernemen. Het is belangrijk dat dit meer bespreekbaar wordt. En ook dat betrokkenen weten wat ze kunnen doen of waar zij terecht kunnen.

Herken de signalen

Soms heb je het idee dat er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld als de oudere niet goed kan uitleggen waar blauwe plekken of wonden vandaan komen of als er geld of spullen verdwijnen. Ouderen praten liever niet over wat er aan de hand is. Ze schamen zich of zijn bang voor de persoon die hen slecht behandelt. Ook kunnen ze bang zijn de persoon die hen mishandelt te verliezen. Vaak zorgt die persoon ook voor hen of is het iemand van wie ze houden. De campagne vertelt slachtoffers, de mensen om hen heen en professionals waar zij op moeten letten om zorgwekkende situaties te ontdekken en helpt hen ook om in actie te komen. Bijvoorbeeld door voorlichtingsmateriaal te verspreiden. En door mensen in contact te brengen met hulporganisaties zoals Veilig Thuis (0800 2000).

De Verborgen Verhalen, tips en bijbehorende campagnemiddelen zijn te vinden én gratis te downloaden via nunspeet.nl/verborgenleed.

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)

Contact