Vogelgriep

Landelijke maatregelen bij uitbraak vogelgriep

Er geldt op dit moment alleen een ophokplicht in de regio’s waar pluimvee dicht bij elkaar leeft. Dit zijn de regio’s 7, 10 en 19 in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel. Dit betekent dat commerciële houders hun vogels moeten ophokken. In deze regio’s moeten houders met meer dan 250 fazanten, loopvogels of siervogels hun vogels afschermen.

Afschermplicht voor hobbyhouders met risicovogels

Op dit moment geldt er alleen een afschermplicht voor houders die meer dan 250 fazanten, loopvogels of siervogels houden in de regio’s 7, 10 en 19 in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel.
De gemeente Nunspeet valt in de regio 7.

Meer informatie op Rijksoverheid.nl


Wat is vogelgriep?

Vogelgriep wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk voor bepaalde soorten vogels, waaronder kippen, kalkoenen, eenden en ganzen. Daarnaast bedreigt de huidige variant ook verschillende soorten wilde vogels. Heel soms worden ook mensen geïnfecteerd met vogelgriepvirussen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is (geweest) van direct en intensief contact met besmette dieren.

Welke vogels kunnen vogelgriep krijgen?

De volgende vogels kunnen besmet raken met vogelgriep en het virus met zich meedragen:

  • Hoenderachtigen (kippen, kalkoenen, fazanten, kwartels, parelhoenders)
  • Watervogels (eenden, ganzen, zwanen)
  • Waad- en strandvogels
  • Loopvogels (struisvogels, nandoes, emoes)
  • Andere soorten zoals roofvogels en meeuwen

Ook zoogdieren als bunzingen, vossen en zeehonden kunnen besmet raken met vogelgriep.

Landelijke maatregelen

Er gelden landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, behalve wanneer dit noodzakelijk is. Pluimveehouders zijn verplicht om vogelgriep bij kippen of ander pluimvee te melden bij het Landelijk meldpunt dierziekten, bereikbaar via telefoonnummer (045) 546 31 88.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over vogelgriep op de volgende websites:

Contact