Historie

Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe

Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe is hét duurzaam, collectieve geheugen van de regio. Het is een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Elburg, Oldebroek Nunspeet, Ermelo en Harderwijk. De archieven van deze gemeenten worden bewaard en beheerd in de gemeentehuizen. Naast de gemeentelijke archieven heeft het SNWV diverse particuliere archieven in beheer. Het raadplegen van de archieven in de studiezaal is gratis. Onze deskundige medewerkers zijn tijdens openingsuren in de studiezalen aanwezig om je te helpen met vragen. In overleg kunnen we rondleidingen, lezingen, tentoonstellingen, werklessen voor scholen en andere educatieve activiteiten organiseren.

Virtuele studiezaal

Jouw zoektocht in onze archieven start op onze website. Hier kun je door de regionale kranten bladeren en meer dan vijftigduizend foto's bekijken in de beeldbank. Zo krijg je een schat aan informatie. Het SNWV is voor iedereen die iets meer wil weten over de geschiedenis van Nunspeet en achthonderd jaar historie van de Noordwest-Veluwe.

Studiezaal (SNWV)

Bezoekersruimte

De studiezaal is op afspraak te bezoeken tijdens openingsuren. Zodoende kunnen we altijd garanderen dat de opgevraagd archiefstukken al voor je klaarliggen bij binnenkomst. Kijk voor actuele openingstijden en het maken van een afspraak op onze website. 

Heb je vragen of wil je contact met ons opnemen? Stuur dan een e-mail naar info@snwv.nl 

Monumenten

In de gemeente Nunspeet zijn 115 panden op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De meeste panden zijn in 1993 op deze lijst geplaatst, waarbij de volgende criteria een rol speelden:

  • de leeftijd van het object (minimaal 50 jaar);
  • het streekeigen karakter;
  • een meerwaarde vanwege de architectuur, de sociale en/of culturele historie en de ligging.


Daarnaast kent de gemeente 29 panden die op de rijkslijst voor de monumenten zijn geplaatst. Hierbij speelden ook de bovengenoemde criteria een rol, maar zijn de panden bovendien van nationaal belang.

Eigenaren van panden die zijn aangewezen als gemeentelijk of rijksmonument kunnen een beroep doen op monumentensubsidiemogelijkheden van de gemeente, de provincie of de rijksoverheid. Wel moet vaak voor verbouwing of uitbreiding van het pand naast een bouwvergunning ook een monumentenvergunning worden verleend, waarbij beoordeeld wordt of door de verbouwing of uitbreiding het monumentale karakter van het pand geen geweld wordt aangedaan.

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)

Contact