Stookontheffing

Het is verboden om vuur te stoken of aan te leggen in de open lucht. Ook is het niet toegestaan snoeihout of andere afvalstoffen te verbranden. De gemeente kan in sommige gevallen wel een uitzondering maken, bijvoorbeeld voor het stoken van een vuur in een vuurton of een kampvuur op de daarvoor aangewezen speciaal ingerichte plekken. Deze voorschriften staan onderaan deze pagina.

Let op: u hoeft geen ontheffing te vragen als u op eigen terrein vuur maakt met kaarsen, fakkels, vuurkorven, terrashaarden, of als op eigen terrein een vuur stookt om te koken, bakken en braden, zoals bij een barbecue. Dit mag uiteraard alleen als dit geen gevaar, schade of overlast voor de omgeving oplevert. 

Aanvragen stookontheffing

Een stookontheffing kan worden aangevraagd voor de volgende situaties:

  1. ontheffing voor het twee keer per jaar verbranden van onbehandeld hout buiten inrichtingen en buiten de bebouwde kom. Deze ontheffing is maximaal 3 jaar geldig;
  2. ontheffing voor een vreugdevuur in een vuurton op terreinen van inwoners van de gemeente Nunspeet buiten een inrichting één keer per jaar. Deze ontheffing is maximaal 3 jaar geldig;
  3. ontheffing voor het stoken van een kampvuur op een vaste kampvuurplaats op een recreatieterrein en op scoutingsterreinen. Deze ontheffing is maximaal 3 jaar geldig;

Een ontheffing kunt u aanvragen door het aanvraagformulier (pdf, 145.53 KB) in te vullen en te ondertekenen. Het formulier moet u minstens 4 weken van tevoren in dienen. 

Wanneer u de aanvraag indient moet u ook de volgende documenten meesturen:
- een situatietekening, waarop duidelijk moet zijn aangegeven:

  • de locatie van de plaats (van de vuurton) waar het (vreugde)vuur wordt ontstoken; 
  • gebouwen/rietgedekte daken/andere objecten/bos/heide/houtopstanden en dergelijke nabij de stooklocatie;
  • ontsluiting van het perceel;

- een toestemmingsverklaring van de eigenaar (indien van toepassing). 

Een aanvraag is pas ingediend op het moment dat alle documenten volledig zijn ingevuld en alle benodigde informatie is ingeleverd. De gemeente kan u vragen om aanvullende document te sturen of om afzonderlijke aanvraag (zoals een evenementenvergunning) in te dienen.

Bij de aanvraag mag u aangeven wanneer u vuur gaat stoken. Dit is niet verplicht, want het tijdstip van het stoken van vuur dient u uiterlijk 1 dag vóór het stoken van het vuur door te geven in het meldingsformulier.

Meldingsplicht met stookontheffing

Omdat de stookontheffing voor de  soort vuren (genoemd bij het onderwerp aanvragen ontheffing) 3 jaar geldig is, moet u minimaal 1 dag voor het stoken van het vuur een melding doen. U gebruikt daarvoor het meldingsformulier stoken.

  • In het formulier kiest u bij de hoofdcategorie de optie ‘handhaving’.
  • Bij de omschrijving vult u het ontheffingsnummer in.
  • Het ontheffingsnummer kunt u terugvinden op de verleende stookontheffing.

Kosten

Een stookontheffing is gratis.

Voorschriften

Het stoken van een vuur is niet zonder risico’s. Voor een verantwoord en veilig verloop tijdens het stoken van een vuur/vreugdevuur moet u altijd de hieronder vermelde voorschriften naleven. De voorschriften zijn voor de veiligheid en om het milieu, flora- en fauna, bodem- en waterkwaliteit en de woon- en leefomgeving te beschermen.

Voorschriften 

Om de (vreugde- en kamp-)vuren op verantwoordelijke wijze te laten verlopen moet de ontheffinghouder/stoker de volgende gebruiks- en veiligheidsvoorschriften u altijd bij het stoken van een (vreugde)vuur opvolgen: 

  • alleen onbehandeld hout mag worden gestookt/verbrand. Het is verboden om andere afvalstoffen dan onbehandeld hout te verbranden;
  • het onbehandeld hout moet worden gestookt in een vuurton met een inhoud van maximaal 1 m3, tenzij er sprake is van een ontheffing voor een kampvuur op een vaste kampvuurplaats. Per perceel en per eigenaar mag er maximaal 1 vuurton gebruikt worden dan wel aanwezig zijn. 
  • de vuurton moet zijn voorzien van onderliggende stelplaten en/of een berg zand van voldoende dikte en sterkte om de vuurbelasting te weerstaan;
  • de afstand van de rand van de vuurton tot de volgende objecten bedraagt is tenminste:

- 5 meter tot woningen of gebouwen en/of 10 meter in de windrichting van woningen en gebouwen;
- 10 meter tot een oppervlaktewater of tot houtopstanden;
- 15 meter tot rietgedekte daken;
- 30 meter in de windrichting tot een opstapeling van oogstproducten, een opslag van brandbare stoffen, een bos of heidegrond;
- 1 meter tot gemeentegrond (perceel in eigendom van de gemeente).

  • bij het ontsteken van het vuur mag geen gebruik gemaakt worden van aardolieproducten/brandbare vloeistoffen, zoals benzine, petroleum of oliën. Daarnaast mogen gemakkelijk opstijgende brandstoffen zoals bladeren, papier, houtwol en hooi niet worden gebruikt als brandstof;
  • minimaal 1 werkdag vóór het stoken moet u een melding doen van de ontheffing bij de gemeente via het meldingsformulier op deze pagina;
  • wanneer vanuit de veiligheidsregio wordt aangegeven dat er sprake is van een fase 2 (weersomstandigheden), dan mag er geen (vreugde)vuur worden gestookt en dus geen gebruik worden gemaakt van de ontheffing. Zie natuurbrandrisico.nl. Dit geldt ook bij windkracht 6 of meer. Zie knmi.nl.
  • in de onmiddellijke nabijheid moeten voldoende preventieve brandblusmiddelen aanwezig zijn, zoals een poeder- of koolzuurblusser, water en/of zand.
  • tijdens het stoken dient moet er een nuchter en meerderjarig persoon aanwezig te zijn die constant toezicht houdt op het vuur. Die persoon en/of de aanvrager moet altijd te doen en na te laten hetgeen redelijkerwijs gevergd kan worden om gevaar, schade of overlast ten gevolge van het branden te voorkomen of te beperken.
  • alle aanwijzingen en bevelen die door of namens de brandweer, opsporingsambtenaren van de politie of toezichthouders van de gemeente/ODNV worden gegeven, moeten altijd exact en direct te worden opgevolgd. 
  • de toegang voor hulpverleningsdiensten mag niet worden belemmerd;
  • de verleende stookontheffing moet kunnen worden getoond tijdens het stoken van het vuur.
  • de verbrandingsresten van het onbehandeld hout moeten uiterlijk 48 uur na het stoken geheel zijn verwijderd op verantwoorde wijze.

Afstands- en inrichtingseisen kampvuren op vaste kampvuurplaatsen

Een kampvuur op de kampvuurplaats mag worden ontstoken zonder gebruikmaking van een vuurton. Indien dat het geval is dan dient moet er aan de volgende voorschriften worden voldaan:

  • het kampvuur mag een maximale oppervlakte hebben van 1 m2 en een maximale hoogte van 0,75 meter;
  • een kampvuur mag alleen worden aangelegd/gestookt op een door de brandweer goedgekeurde kampvuurplaats;
  • de afstand van de rand van de kampvuurplaats tot de volgende objecten bedraagt is tenminste:

- 5 meter tot woningen of gebouwen en/of 10 meter in de windrichting van woningen en gebouwen;
- 15 meter tot rietgedekte daken;
- 20 meter tot een opstapeling van oogstproducten, een opslag van brandbare stoffen, heidegrond, bomen of andere houtopstanden;
- 1 meter tot gemeentegrond (perceel in eigendom van de gemeente).

  • de afstand tussen het vuur en het eventuele publiek is ca. 4 meter;
  • de bodem van de vuurplaats moet bestaan uit een vloeistofkerende ondergrond (zoals steltonplaten of beton) van voldoende dikte en sterkte om de vuurbelasting te weerstaan;
  • een kampvuur mag slechts alleen worden gestookt tussen 17.00 en 24.00 uur.

Overige regels kunt u vinden in de ‘Beleidsregels voor het stoken van vuur van de gemeente Nunspeet (pdf, 152.58 KB)’.

Meer informatie

U kunt voor meer informatie terecht in het Klantcontactcentrum of u kunt bellen naar telefoonnummer (0341) 25 99 11.

De stookontheffing is niet bedoeld om van uw snoeiafval af te komen. Wilt u van uw snoeiafval af, dan verwijzen wij u naar deze link:

Takken en snoeihout, Gemeente Nunspeet

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)

Contact