Hulp bij het huishouden

U zoekt hulp bij het huishouden. Het lukt u niet meer om sommige klusjes te doen. Bijvoorbeeld opruimen, koken, boodschappen doen, schoonmaken of de was doen.
Op deze pagina leest u wat u kunt doen.

Accordion item is ingeklapt

U zoekt hulp bij schoonmaken of de was doen. Het lukt u niet meer om bepaalde taken zelfstandig uit te voeren. Wat kunt u doen?

Stap 1 – Mensen die u kent

Vraag eerst of iemand die u kent u kan helpen. Dit kan een huisgenoot, familielid, buur, vriend of kennis zijn. Misschien kan een van hen de was doen of de badkamer schoonmaken.

Stap 2 – Organisaties in Nunspeet

U kunt ook een schoonmaakhulp regelen. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand die kan helpen. Ook staan er soms advertenties in de lokale krant. Een schoonmaakhulp vraagt meestal tussen de 15 en 20 euro per uur. Als u bij verschillende schoonmaakhulpen een prijsopgave aanvraagt, kunt u de prijzen vergelijken.

Daarnaast zijn er verschillende organisaties waar u hulp kunt vinden. Informeer bij de volgende organisaties: 
Let op! Vraag altijd zelf naar de huidige kosten bij de organisatie.

Stap 3 – Hulp vanuit de gemeente (Wmo)

Als het u niet lukt zelf hulp te regelen, kan de gemeente helpen. De gemeente beslist of u in aanmerking komt. Voor hulp vanuit de gemeente betaalt u een eigen bijdrage. 

Voorwaarden:

  • Het lukt u zelf niet om uw huis schoon en leefbaar te houden vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking.
  • Uw hulpvraag kan niet opgelost worden door gebruikelijke hulp. Dit is hulp waarvan verwacht wordt dat uw huisgenoten of inwonende partner dit regelt als u dit zelf niet meer kan. We kijken daarom altijd of een huisgenoot of partner (voor een deel) kan helpen in uw situatie.
  • U heeft er alles aangedaan om in uw omgeving (partner, huisgenoten, buren, familie, bekenden, vrienden) hulp te vinden bij het schoonhouden van uw huis. U hebt geen oplossing voor uw hulpvraag kunnen vinden.
  • U hebt regelmatig (elke week of elke twee weken) hulp bij het huishouden nodig.
  • Het gaat om de kamers die u dagelijks meerdere keren moet gebruiken.
  • U woont in Nunspeet en staat hier ingeschreven.

Als u een melding wilt indienen bij de gemeente, meldt u zich bij het Wmo-loket van de gemeente.

Accordion item is ingeklapt

Vraag altijd eerst of iemand in uw netwerk kan helpen. Denk aan een huisgenoot, familielid, buur, vriend of kennis. U kunt ook hulp van een organisatie inschakelen (zie stap 2 van ‘Hulp bij schoonmaken of de was doen’). Houd er rekening mee dat het niet gegarandeerd is dat er direct hulp ingezet kan worden. Dit kan komen door de onderzoeksprocedure en/of mogelijke wachtlijsten bij zorgaanbieders. 

Accordion item is ingeklapt

U zoekt hulp bij het koken en het doen van boodschappen. Het lukt u niet meer om zelfstandig bepaalde taken te doen. Wat kunt u doen?

Stap 1 – Mensen die u kent

Vraag eerst of iemand die u kent u kan helpen. Dit kan een huisgenoot, familielid, buur, vriend of kennis zijn. Misschien kan een van hen een keer komen koken of helpen met boodschappen doen.

Stap 2 – Organisaties in Nunspeet

Daarnaast zijn er in Nunspeet verschillende organisaties die helpen bij het boodschappen doen en zijn er verschillende wijkcentra waar u kunt eten.  U vindt alle wijkcentra op de Sociale kaart Nunspeet

Tot slot kunt u tegenwoordig bij verschillende supermarkten uw boodschappen laten bezorgen. Ook zijn er verschillende organisaties die kant-en-klare maaltijden thuisbezorgen, zoals Uitgekookt en Tafeltje Dekje.

Stap 3 – Ondersteuning vanuit de gemeente (Wmo)

Voor hulp bij koken en boodschappen doen is er vanuit de gemeente geen ondersteuning. Dit valt namelijk niet onder de Wmo.

Accordion item is ingeklapt

Ik heb een vraag over de hulp die ik krijg. Waar kan ik terecht?

U kunt contact opnemen met de organisatie die uw hulp regelt. De naam daarvan staat in de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen. 

Wat doet de huishoudelijke hulp?

De huishoudelijke hulp helpt bij huishoudelijke taken in het huis. Denk aan stofzuigen, badkamer schoonmaken of dweilen. De huishoudelijke hulp doet geen taken aan de buitenkant van het huis zoals ramen lappen.

Ik heb langer hulp nodig dan afgesproken. Moet ik verlenging aanvragen voor de hulp die ik krijg?

Ja. De hulp die u krijgt is tijdelijk. In de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen staat wanneer uw hulp stopt. Dit is de einddatum van uw hulp. Als u denkt dat u langer hulp nodig heeft, neemt u uiterlijk 6 weken voordat de hulp stopt contact op met de gemeente. U dient dan een melding voor verlenging in. 

Ik krijg hulp in het huishouden. Binnenkort word ik opgenomen in het ziekenhuis. Wat moet ik doen?

Als u voor een bepaalde tijd wordt opgenomen in het ziekenhuis, neemt u altijd eerst zelf contact op met de organisatie die uw hulp geeft. De naam van deze organisatie staat op de brief ‘beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft gehad. U maakt samen met de organisatie afspraken over wanneer u weer hulp bij het huishouden wilt krijgen.
Soms moet u ook contact opnemen met de gemeente. Als u langer dan 3 maanden opgenomen wordt, moet uw indicatie namelijk stopgezet worden. In dit geval neemt contact op met de gemeente.

Ik krijg hulp in het huishouden. Binnenkort ga ik op vakantie. Ik blijf lang weg. Wat moet ik doen?

Als u voor langere tijd op vakantie gaat, neemt u altijd eerst zelf contact op met de organisatie die uw hulp geeft. De naam van deze organisatie staat op de brief ‘beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft gehad. U maakt samen met de organisatie afspraken over wanneer u weer hulp bij het huishouden wilt krijgen. Soms moet u ook contact opnemen met de gemeente. Als u langer dan 3 maanden op vakantie bent, moet uw indicatie namelijk stopgezet worden. In dit geval neemt u contact op met de gemeente.
 

Contact